Egészség mindenek előtt

Szerző: Diamond Agency

Az egészség valamennyiünk legértékesebb kincse. Nem szabad, hogy csak a kivételezett helyzetben lévők számára elérhető luxus legyen. Nagyon fontos a megelőzés, nagyon fontos, hogy minden ember kortól, nemtől, anyagi helyzetétől függetlenül részt vegyen a szűrővizsgálatokon. Ezt a célt szolgálja többek között a kilenc éve életre hívott Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben április 7-én ünnepli az Egészség Világnapját, amely minden esztendőben egy-egy fontos egészségügyi területre fókuszál. Korábban került már középpontba a depresszió vagy éppen a cukorbetegség, míg 2019-ben a WHO az Univerzális egészségügyi lefedettség fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Ebben nyújt segítséget a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi szűrőprogramja.

Hazánkban a 2010-ben ma már 74 szakmai szervezet 85 vezetőjének összefogásával alapított Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja is csatlakozik a WHO által megfogalmazott célokhoz. A legújabb technikával felszerelt speciális szűrőkamion 2030-ig járja az ország útjait, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán, kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül minden magyar állampolgár ingyenesen veheti igénybe a szűrőkamion szolgáltatásait, melyek 37 féle szűrővizsgálattal, mintegy évi 200 helyszínen segítik az egészségügyi problémák felderítését és magát a prevenciót.

Elmaradunk az uniós átlagtól

A szűrővizsgálatok elvégzése azért is nagyon fontos, mivel a magyarok átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. Minden második ember szív-, és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg, legalább három millió embernek magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, egy millióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 50 %-a túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest az emberek jóval többet dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor mozgásszegény életmódot folytatnak.

Számos betegség felismerése sokszor csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A halálozási statisztikák megváltoztatásához mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására van szükség. Mindenkinek meg kell értenie, hogy az időben felfedezett betegség sok esetben gyógyítható, a szűrővizsgálat pedig életet menthet. Ebben nyújt segítséget az immáron tízedik éve működő program.

Ha figyelembe vesszük a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2018 által feldolgozott adatait, egyértelműen megállapítható, hogy a magyaroknak van még hová fejlődniük az egészségmegőrzés terén. Egyértelműen kijelenthető, hogy a vizsgálatokon résztvevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus, stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről.

Arra biztatunk mindenkit, hogy vegyen részt a szűrővizsgálatokon, kísérje figyelemmel az egeszsegprogram.eu weboldalt, ahol nyomon követheti, hogy a lakhelyéhez közel merre jár éppen a szűrőkamion. Ne feledje, hogy minden ember felelősséggel tartozik önmagának és szeretteinek azzal, hogy mindent megtesz a hosszú és egészséges életért. A döntés az önök kezében van, tegyék meg az első lépést egészségük érdekében és ne felejtsék el, hogy a szűrővizsgálat életet menthet - hangsúlyozta Dankovics Gergely, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram programigazgatója. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek minél hamarabb szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.

A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, kiszűrése

A komplex állapotfelmérés keretében végzett vizsgálatok mindig egyénre is szabottak, és mindössze fél órát vesznek igénybe, ugyanakkor akik részt vesznek a szűréseken, kezükbe vehetik a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket, amelyet elvihetnek a háziorvosukhoz, vagy az eredményeket megbeszélhetik szakorvosukkal- tette hozzá.

A programot ajánlják mindazoknak, akik szeretnének ingyenesen egy átfogó vizsgálatot kapni saját egészségi állapotukról, és azoknak is, akik számára fontos a megelőzés, prevenció.

(Diamond Agency)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magyar rákkutató cég lett Európa...

Az Oncompass Medicine lett a győztese a Digitaleurope csütörtökön lezárult versenyének, így - számos európai céget legyőzve - a magyar rákkutató...

1576 új koronavírus-fertőzöttet...

1576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 373 564 főre nőtt a hazánkban beazonosított...

Férfiak figyelem! A legfontosabb...

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.