• EU-tilalom a kínai tejtermékekre

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Európai Unió megtiltotta az olyan kínai, gyermekeknek szánt élelmiszerek behozatalát, amelyek tejet tartalmaznak. Kínában 53 ezer gyerek betegedett meg a vesekövet okozó anyaggal szennyezett tejtermékektől, négy kisgyerek halt meg.

    Az EU betiltotta a csecsemők és kisgyerekek számára készített, tejet, vagy tejtermékeket tartalmazó kínai élelmiszerek, mint például sütemények és csokoládék behozatalát. A tiltás azonnali hatállyal lépett életbe.

    Hirdetés

    Az Európai Bizottság minden olyan importált kínai termék átvizsgálását elrendelte, amely 15 százaléknál több tejport tartalmaz, valamint a már az európai piacon lévő ilyen termékek véletlenszerű vizsgálatát is.

    A Bizottság a kilogrammonként több mint 2,5 milligramm melamint tartalmazó termékek megsemmisítésére szólította fel a tagországokat. Az EU 2002-ben már kitiltotta piacáról a teljesen tejből készült kínai termékeket, mint például a joghurtokat, a megbízhatatlan ellenőrzés miatt.

    Vesekövet okozhat a melamin

    Kínában négy gyerek mag halt, és 53 ezren megbetegedtek, miután a melaminnal szennyezett tejtermékeket fogyasztottak.

    A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot azért adták hozzá a tejporokhoz és tejtermékekhez, hogy fehérjében dúsnak tűnjön. A melaminnal szennyezett termékek rendszeres fogyasztása azonban vesekövet okoz, és főleg csecsemők és kisgyerekek estek áldozatául.

    (FH)

    Módosítva: 2008.09.27 18:46, Megjelenés: 2008.09.27 18:46
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Szlávik: mindenkinek javasolt az influenza elleni védőoltás

    A koronavírus-járványra tekintettel mindenkinek javasolja a jövő héttől elérhető infuenza elleni oltások beadását az Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

    Szakértő: az idősek és krónikus betegek oltassák be magukat influenza ellen

    Az idősek és a krónikus betegek feltétlenül oltassák be magukat az influenza ellen, mert bár a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések - maszkhasználat, kézmosás, távolságtartás - akadályozzák az influenza terjedését is, nem helyettesítik a védőoltást - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője.

    Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

    Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

    Diéta vesekövesség esetén

    A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

    A vesekövesség tünetei és típusai

    A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.

    Egyre több gyermek szenved vesekőtől

    Egyre több gyermek szenved vesekőtől, amit az orvosok a túlzott hamburger, sült krumpli és sós chipsek fogyasztásával hoznak összefüggésbe.

    Vannak előnyei a diétás üdítőknek?

    Amennyiben kalciumtartalmú veseköve van, bizonyos diétás szénsavas üdítőitalok mérsékelt fogyasztása még jót is tehet az egészségének – legalábbis a Kalifornia Egyetem legújabb kutatása szerint. A kutatás eredményéről az Amerikai Urulógusok Szervezetének 104. tudományos találkozóján számoltak be.

    A jegestea vesekövet okozhat a férfiaknál

    A jeges tea népszerűsége világszerte növekszik, köszönhető ez annak is, hogy egyre több ízben és kiszerelésben kapható. A férfiak azonban jobb ha vigyáznak, mivel egy új felmérés eredménye szerint, náluk növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.