• Határérték feletti anyagokat mértek őrölt gyömbérben

    Szerző: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

    Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben. Az alapanyag Németországon keresztül került az Unió piacára, majd több feldolgozón és elosztón keresztül Spanyolországból szállítottak belőle hazánkba is. Az esetről a Nébih a RASFF-on keresztül, Írország bejelentése alapján értesült.

    A termék adatai:

    • A termék neve: Őrölt gyömbér (Ground Ginger, Stødt Ingefær)
    • Márka: T (Flying Tiger)
    • Kiszerelés: 60.0g
    • Tételszám: L1808173
    • RASFF referenciaszám: 2019.0333

    A Nébih kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el azt!

    Hirdetés

    A benzo(a)pirénről és PAH-okról

    A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek főként a szerves anyagok tökéletlen égése során különböző ipari folyamatokban keletkeznek. A környezetben tartósan megmaradnak, genotoxikus rákkeltő tulajdonságuk miatt az emberi szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A PAH vegyületek közé tartozik a benzo(a)pirén is. További információk a PAH-okról a Nébih Tudástárában olvashatóak.

    (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih))

    Módosítva: 2019.02.19 10:01, Megjelenés: 2019.02.19 10:01
    Címkék: Méreganyag,
   • Cikkajánló

    Mellkasi fájdalom

    Mellkasi fájdalom

    B. M. , szakfordító

    Mi okozhat légzéskor jelentkező mellkasi fájdalmat?

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    Önjáró robot segíti a koronavírus elleni védekezést

    A koronavírust is elpusztítja az az automata robot, amely a napokban került a Semmelweis Egyetemre és UVC fény kibocsátásával fertőtleníti környezetét. A robot az egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának tereit és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan, emellett részt vesz a teljes Külső Klinikai Tömb tisztán tartásában is.

    Koronavírus - 323 ezer felett a halálos áldozatok száma

    A világban 4 900 253-an fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 323 341, a gyógyultaké pedig 1 689 334 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli összesítése szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.