• Káosz a kórházi várólistákon

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az egészségbiztosítási felügyeletnél április óta nem összesítették a kórházi várólistákat, ezért nem lehet pontosan tudni, hol kell a legtöbbet várakozni egy-egy beavatkozásra - állítja az RTL Híradó.

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet által közzétett adatok sokszor nem egyeznek a kórházak tényleges adataival, ezért nem lehet pontosan tudni, valójában hol, mennyit kell várni egy-egy műtétre az országban.

    Hirdetés

    Márciusban az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője még azt ígérte a hírműsorban, hogy ezután havi frissítésben bárki meg tudja majd nézni, hogy hol, mennyit kell várni egy-egy beavatkozásra. Az adatokat április óta nem frissítették - hangzott el az RTL Híradóban. Mivel azonban több kórháznak nincs összesített várólistája, a betegek csak a felügyelet listájáról tudhatnák, mennyit kell ott várakozni.

    A Zala Megyei Kórház főigazgatója, Dr. Csidei Irén elmondta: márciusban még csak hét hónap volt a várakozási idő, áprilisban már több mint egy év. Azóta viszont erre a műtétre jóval hamarabb is be lehet kerülni. Ez azonban csak a kórház saját várólistájáról derül ki. Az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján még most is az áprilisi várólista az utolsó.

    Két év vagy két hónap várakozás?

      Ezek is érdekelhetik Önt


    A fővárosi Uzsoki Kórházban több mint két évet kell várni egy csípő protézis műtétre, a Felügyelet listáján viszont még az áll: várakozási idő 65 nap. Ez volt ugyanis a helyzet áprilisban.

    A győri Petz Aladár kórházban is eltérnek az adatok: térd protézisre 1095 napot kell várni, a felügyelet listája szerint csak 780-at.

    Az RTL Híradó a Felügyelettől az elmúlt két hétben többször is kérte az új várólista adatokat, de azt a választ kapták, hogy még nem összesítették azokat.

    Az biztos, hogy még mindig a térd és a csípőprotézis műtétekre kell a legtöbbet várni az országban. Van, ahol több mint három évet.

    Legutóbb frissült: 2008.09.26 10:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rövidlátás

    Rövidlátás

    Dr. Tóth Eszter

    Milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó? Hogyan kezelhető e probléma?

    A migrén okai

    A migrén okai

    B. M., szakfordító

    Vannak egyéntől függően különböző faktorok, melyek migrént válthatnak ki.

    Szürkehályog-műtétre 12 ezren várnak

    Mintegy 30 ezer beteg van betervezve valamilyen műtétre az elkövetkező hónapokra. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő. Megnéztük, hogy hol és mennyit kell várakozniuk a betegeknek.

    A térdprotézis- és a csípőprotézis-műtétekre kell a legtöbbet várni

    A friss adatok alapján csípőprotézis-műtétre átlagosan 342 napot kell várni, a térdprotézis esetében 406 nap az átlag. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója hangsúlyozta: csökkent a várható és a tényleges várakozási idő is. Jelenleg közel 28 ezer beteg szerepel a listán, akik valamilyen beavatkozást szeretnének.

    Várólista mustra: megyénként és intézményenként is hatalmas lehet az eltérés

    359 nap, ha csípőprotézist, 443 nap, ha térdprotézist szeretne a beteg. Ennyit kell átlagosan várni a hazai kórházakban ezekre a beavatkozásokra - derül ki az OEP országos várólista nyilvántartásából, amelyet a betegek is elérhetnek. Az előző évek adataival összevetve jelentősen javult a helyzet.

    Hosszú sorok a rendelőkben - Milyen lehetőségeink vannak?

    Egy MR vizsgálatra akár hat hónapot is várni kell, ráadásul a diagnosztika csak az első lépés; sok esetben ugyanilyen vagy még hosszabb várólistákkal kell számolnunk, ha egy gyógyító beavatkozásra kerül a sor. Jelenleg több mint 80 ezer beteg található az OEP által kezelt központi várólistán.

    Dühítő várólisták: a korlátozás áll a háttérben

    Jobb esetben hónapokig, de gyakran fél évig is várni kell arra, hogy szakorvos elé kerüljön az ember. Mielőtt boncolgatnánk az okokat, tisztáznunk kell egy tényt: a spórolás miatt a rendelők számára korlátozva van, hogy egy hónapban hány beteget fogadhatnak. Ezért várakozunk mi.

    Várólisták szabályozásai

    A magyar egészségügyi ellátórendszer két altípusát különbözteti meg a várólistáknak, az intézményi várólistát és az országos várólistát. Mindkét listára egyedi azonosítóval azok a betegek kerülnek fel, akiknek a gyógyulás elősegítéséhez, vagy az életminőségük javulásához valamilyen orvosi beavatkozásra van szükségük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.