• Káosz a kórházi várólistákon

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az egészségbiztosítási felügyeletnél április óta nem összesítették a kórházi várólistákat, ezért nem lehet pontosan tudni, hol kell a legtöbbet várakozni egy-egy beavatkozásra - állítja az RTL Híradó.

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet által közzétett adatok sokszor nem egyeznek a kórházak tényleges adataival, ezért nem lehet pontosan tudni, valójában hol, mennyit kell várni egy-egy műtétre az országban.

    Hirdetés

    Márciusban az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője még azt ígérte a hírműsorban, hogy ezután havi frissítésben bárki meg tudja majd nézni, hogy hol, mennyit kell várni egy-egy beavatkozásra. Az adatokat április óta nem frissítették - hangzott el az RTL Híradóban. Mivel azonban több kórháznak nincs összesített várólistája, a betegek csak a felügyelet listájáról tudhatnák, mennyit kell ott várakozni.

    A Zala Megyei Kórház főigazgatója, Dr. Csidei Irén elmondta: márciusban még csak hét hónap volt a várakozási idő, áprilisban már több mint egy év. Azóta viszont erre a műtétre jóval hamarabb is be lehet kerülni. Ez azonban csak a kórház saját várólistájáról derül ki. Az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján még most is az áprilisi várólista az utolsó.

    Két év vagy két hónap várakozás?

      Ezek is érdekelhetik Önt


    A fővárosi Uzsoki Kórházban több mint két évet kell várni egy csípő protézis műtétre, a Felügyelet listáján viszont még az áll: várakozási idő 65 nap. Ez volt ugyanis a helyzet áprilisban.

    A győri Petz Aladár kórházban is eltérnek az adatok: térd protézisre 1095 napot kell várni, a felügyelet listája szerint csak 780-at.

    Az RTL Híradó a Felügyelettől az elmúlt két hétben többször is kérte az új várólista adatokat, de azt a választ kapták, hogy még nem összesítették azokat.

    Az biztos, hogy még mindig a térd és a csípőprotézis műtétekre kell a legtöbbet várni az országban. Van, ahol több mint három évet.

    Módosítva: 2008.09.26 10:05, Megjelenés: 2008.09.26 10:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bélrák fiatalon

    Bélrák fiatalon

    MTI

    Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében.

    Bőrsérülés, horzsolás

    Bőrsérülés, horzsolás

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Sérülés bármikor érheti testünket, ezért jó, ha tudja, mit kell tenni ilyenkor. (x)

    A csípőízület kopása - Okok és tünetek

    Az előrehaladott csípőízületi kopás vagy más néven coxarthrosis kezelésében már a műtéti eljárások, elsősorban a művi csípőízület, endoprotézis valamilyen típusának beültetése jön szóba. Ezáltal csökkenthetjük az ízületi fájdalmat, a végső cél pedig a mozgás és stabilitás helyreállítása.

    A csontnekrózis okai és kezelése

    A csontnekrózis (osteonecrosis) a csontállomány pusztulását jelenti, mely leggyakrabban a combcsontfejnél jelentkezik a nem megfelelő vérellátás következményeként. Ismerje meg, hogy mi okozhatja a betegség kialakulását, és hogyan kezelhető a probléma!

    Combnyaktörés - Végzetes is lehet

    Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak) törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg időskorban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik.

    A felnőttkori combfejelhalás okai, tünetei és kezelése

    A betegség lényege a combcsont fejét ellátó verőér elzáródása miatti vérellátási zavar következtében kialakuló combfejelhalás. Az elhalás legtöbbször a combcsont fejének elülső, felső és oldalsó részét érinti.

    Dühítő várólisták: a korlátozás áll a háttérben

    Jobb esetben hónapokig, de gyakran fél évig is várni kell arra, hogy szakorvos elé kerüljön az ember. Mielőtt boncolgatnánk az okokat, tisztáznunk kell egy tényt: a spórolás miatt a rendelők számára korlátozva van, hogy egy hónapban hány beteget fogadhatnak. Ezért várakozunk mi.

    Várólisták szabályozásai

    A magyar egészségügyi ellátórendszer két altípusát különbözteti meg a várólistáknak, az intézményi várólistát és az országos várólistát. Mindkét listára egyedi azonosítóval azok a betegek kerülnek fel, akiknek a gyógyulás elősegítéséhez, vagy az életminőségük javulásához valamilyen orvosi beavatkozásra van szükségük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA