• Káosz a kórházi várólistákon

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az egészségbiztosítási felügyeletnél április óta nem összesítették a kórházi várólistákat, ezért nem lehet pontosan tudni, hol kell a legtöbbet várakozni egy-egy beavatkozásra - állítja az RTL Híradó.

    Az Egészségbiztosítási Felügyelet által közzétett adatok sokszor nem egyeznek a kórházak tényleges adataival, ezért nem lehet pontosan tudni, valójában hol, mennyit kell várni egy-egy műtétre az országban.

    Hirdetés

    Márciusban az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője még azt ígérte a hírműsorban, hogy ezután havi frissítésben bárki meg tudja majd nézni, hogy hol, mennyit kell várni egy-egy beavatkozásra. Az adatokat április óta nem frissítették - hangzott el az RTL Híradóban. Mivel azonban több kórháznak nincs összesített várólistája, a betegek csak a felügyelet listájáról tudhatnák, mennyit kell ott várakozni.

    A Zala Megyei Kórház főigazgatója, Dr. Csidei Irén elmondta: márciusban még csak hét hónap volt a várakozási idő, áprilisban már több mint egy év. Azóta viszont erre a műtétre jóval hamarabb is be lehet kerülni. Ez azonban csak a kórház saját várólistájáról derül ki. Az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján még most is az áprilisi várólista az utolsó.

    Két év vagy két hónap várakozás?

      Ezek is érdekelhetik Önt


    A fővárosi Uzsoki Kórházban több mint két évet kell várni egy csípő protézis műtétre, a Felügyelet listáján viszont még az áll: várakozási idő 65 nap. Ez volt ugyanis a helyzet áprilisban.

    A győri Petz Aladár kórházban is eltérnek az adatok: térd protézisre 1095 napot kell várni, a felügyelet listája szerint csak 780-at.

    Az RTL Híradó a Felügyelettől az elmúlt két hétben többször is kérte az új várólista adatokat, de azt a választ kapták, hogy még nem összesítették azokat.

    Az biztos, hogy még mindig a térd és a csípőprotézis műtétekre kell a legtöbbet várni az országban. Van, ahol több mint három évet.

    Legutóbb frissült: 2008.09.26 10:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

    Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly panaszai. Hosszú a várakozás bizonyos szakrendelésekre, több hét, sőt, hónapok múlva kaphat csak időpontot a beteg.

    A csípőízület kopása - Okok és tünetek

    Az előrehaladott csípőízületi kopás vagy más néven coxarthrosis kezelésében már a műtéti eljárások, elsősorban a művi csípőízület, endoprotézis valamilyen típusának beültetése jön szóba. Ezáltal csökkenthetjük az ízületi fájdalmat, a végső cél pedig a mozgás és stabilitás helyreállítása.

    Csípőprotézis-műtét utáni teendők

    Előrehaladott csípőízületi kopás esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek - gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna - már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé. Milyen szövődményekre érdemes odafigyelni a beavatkozás után? Hogyan terhelhetjük az ízületeinket?

    Szürkehályog-műtétre 12 ezren várnak

    Mintegy 30 ezer beteg van betervezve valamilyen műtétre az elkövetkező hónapokra. A NEAK adatai szerint országosan 339 nap az átlagos várakozási idő. Megnéztük, hogy hol és mennyit kell várakozniuk a betegeknek.

    A csontnekrózis okai és kezelése

    A csontnekrózis (osteonecrosis) a csontállomány pusztulását jelenti, mely leggyakrabban a combcsontfejnél jelentkezik a nem megfelelő vérellátás következményeként. Ismerje meg, hogy mi okozhatja a betegség kialakulását, és hogyan kezelhető a probléma!

    Várólisták - mely műtétekre kell a legtöbbet várni?

    Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) összesítése szerint például a térdprotézis-beültetésre átlagosan 181 napot. Az összesítés eredményét a hatóság honlapján publikálta.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.