• Megkezdődött az egészségügyi magánszolgáltatók kötelező csatlakozása az EESZT-hez

    Szerző: MTI

    A csatlakozást azon intézményeknek kell november 1-jéig befejezni, amelyek a Központi Implantátumregiszter vagy a Nemzeti Csípő- és Térdízületi Endoprotézis Beültetés Regiszter rendszerébe már eddig is kötelesek voltak adatokat szolgáltatni.

    Ebbe a körbe tartozik az implantológia az emlősebészetben és a fogászatban, a traumatológián belül pedig a csípőprotézis beültetését végző magánszolgáltatók, emellett a szemlencse beültetést végző, illetve a fix hallókészüléket beépítő szolgáltatói kör. Szintén november 1-jéig csatlakozik az online egészségügyi rendszerhez az Országos Mentőszolgálat.

    Az EESZT-hez a magánszolgáltatók csatlakozása folyamatos, így a magyar lakosság egyre több, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatos adatot követhetnek figyelemmel egyetlen központosított szolgáltatásban.

    Hirdetés

    Több információ érhető el

    Az egészségügyi adatokat gyűjtő informatikai felhőrendszer által minden beteg adata egy helyen elérhető az őt kezelő orvosok részére, függetlenül attól, hogy az egyes egészségügyi szolgáltatásokat államilag finanszírozott vagy magánszolgáltatói rendszerben veszi igénybe - írták. Hozzátették, a betegadatok komplex kezelése a sürgősségi ellátás során a legnagyobb érték, illetve a magánellátás során is látnia kell a kezelőorvosnak, hogy korábban milyen kezeléseket kapott a betege az állami ellátórendszerben.

    Az EESZT-t - több éves fejlesztést követően - tavaly november 1-jén vezették be a közfinanszírozott ellátást nyújtóknál, tehát a kórházakban, a szakrendelőkben és a gyógyszertárakban. A rendszerrel az orvosok számára jóval több információ érhető el a betegről, látják a más kezelőorvosok által felírt gyógykezeléseket, a felírt és azon belül ki nem váltott gyógyszereket, a beutalókat, illetve leleteket. Mindez jelentősen javítja a betegellátás minőségét, hatékonyságát, elkerülhetők a feleslegesen megismételt vizsgálatok, az orvosok sokkal pontosabb képet kapnak betegükről, ami elősegíti a biztosabb diagnózist és a gyorsabb gyógyulást. Mint írták, az elmúlt nyolc hónapban a csatlakozásra kötelezett csaknem tízezer ellátó intézmény napi szinten használja az EESZT szolgáltatásait.

    Ez is érdekelheti Mit lehet tenni, ha valaki nem tudja személyesen kiváltani az e-receptjét?

    (MTI)

    Módosítva: 2018.09.14 08:56, Megjelenés: 2018.09.14 09:01
   • Nyomtatás
   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.