Ne keresse a patikában ezt a pezsgőtablettát

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
megjelent:

Az OGYÉI a laboratóriumi vizsgálatok eredményeképp a betegek biztonsága érdekében 4 igazoltan minőségi hibás gyártási tételt vont ki végleg a forgalomból.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet már korábban, a forgalomba hozatali engedély jogosultja által jelentett, minőségi hiba gyanú jelentésének pillanatában, 2018. május 18-án felfüggesztette a Calcium-Sandoz pezsgőtabletta valamennyi, patikában elérhető készletét.

Tovább vizsgálódnak

A laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után beigazolódott, hogy az ásványi alapanyagból készült hatóanyag természetes fém szennyezői közül az egyiknek a mértéke a megengedett határérték felett volt.

Az OGYÉI a laboratóriumi vizsgálatok eredményeképp 2018. szeptember 10-én a betegek biztonsága érdekében 4 igazoltan minőségi hibás gyártási tételt vont ki végleg a forgalomból. A többi, még a forgalomban található készítményt a gyógyszerügyi hatóság vizsgálja, addig nem adhatók ki a betegek részére, míg az OGYÉI be nem fejezi az ellenőrző méréseket.

Annak ellenére, hogy az elemi szennyező a megengedett határérték felett volt, a betegeknek nincs teendőjük, egészségkárosodástól nem kell tartani, ám az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolja az OGYÉI, gyógyszerhiánnyal nem kell kalkulálni, számos más jó minőségű calcium készítmény elérhető.

(Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.