• 30 százalékos béremelést kérnek az orvosoknak

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az orvosok minimálisan 30 százalékos béremelését kéri jövő év január elsejétől a Magyar Orvosi Kamara Területi Szerveinek Tanácsa. Erről a MOK elnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen a TESZT szerdai ülésének állásfoglalását ismertette.

    A kamara október 11-ére az alapellátás, november 8-ára pedig a járó-és fekvőbeteg ellátás orvosait hívja Budapestre, hogy nagygyűlésen döntsenek az érdekérvényeítés eszközeiről. A MOK TESZT szeptember 17-én tartott ülésén megállapította, hogy a "Biztonság és partnerség" című koncepció, a jövő évi költségvetés eddig ismerhető szándékai és a kormány egészségügyet érintő béremelési terve nem nyújt biztonságot az orvosok pályántartására, itthonmaradására és utánpótlására - mondta Éger István.

    Hirdetés

    Példaként azt említette, hogy az uniós csatlakozás óta 3 ezer orvos jelezte, hogy külföldön dolgozna tovább. A kamara elnöke beszámolt egy Dániából érkezett ajánlatról is, amelyben 1200 orvost keresnek 7 ezer eurós fizetéssel. Nem meglepő, hogy a magyar orvosok inkább máshol vállalnak munkát - tette hozzá.

    Az orvoskar számára minimálisan 30 százalékos fizetésemelést kér a MOK TESZT 2009. január 1-től. Ezzel egyidejűleg törvényt arról, hogy milyen ütemezésben garantálja a mindenkori kormány 2013-ig az ágazat bérfelzárkóztatását az uniós szint 75 százalékára - közölte Éger István. Emellett azt szeretnék, ha az ügyeletet vagy túlmunkát vállaló orvosok teljes egészében megkapnák járandóságukat, ne kelljen ezért bíróságra járniuk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kamara október 11-ére az alapellátás, november 8-ára pedig a járó- és fekvőbeteg ellátás orvosait hívja Budapestre, hogy nagygyűlésen döntsenek az érdekérvényesítés és nyomásgyakorlás eszközeiről. Éger István ezek között említette a háziorvosok szerződésbontását vagy azt, hogy arra kérik majd a kollegákat, hogy ne vállaljanak önkéntes munkavégzést munkahelyeiken.

    A TESZT továbbá felszólította az érintetteket, hogy a jogerős bírósági döntés értelmében az egri Markhot Ferenc Kórházat a tulajdonos megyei önkormányzat működtesse, az egyéb cégek jelenlévő munkatársai pedig haladéktalanul hagyják el a betegellátási területet.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.09.18 15:59
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Álorvos ellen emelt vádat a hevesi ügyészség

    Kuruzslás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Hevesi Járási Ügyészség egy nő ellen, aki négy és fél éven át kezelt betegeket Egerben és Tiszanánán - tájékoztatta a Heves megyei főügyész kedden az MTI-t.

    Mi változik 2014-ben?

    Emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Harminchárom gyógyszer ára átlagosan hét százalékkal csökkent idén, bővül a támogatott biológiai készítmények köre. Több mint ötezer forinttal emelkedik az emelt összegű ápolási díj. Akinek nincs érvényes TAJ-kártyája, és nem Magyarországon fizeti az egészségbiztosítási járulékot, ki kell fizetnie a kezelést.

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: kiszámíthatóságot várunk el a kormányzattól

    Az eredménytelenség következményeként jelenik meg a folyamatos kritikánk - mondta dr. Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnökét az ágazat problematikájáról, a bérrendezésről, az orvoshiányról, valamint a kamara érdekérvényesítő szerepéről kérdeztük.

    MAOOSZ: A vadhajtásokat le kell vágni!

    Maguk alatt vágják a fát a magánorvosok azzal, hogy felhívták a döntéshozók figyelmét a szektorban előforduló etikátlan reklámokra? A hirdetési anomáliákra való figyelemfelhívás ugyanis jelentősen csökkentheti a szektor szereplőinek marketinglehetőségeit. Dr. Kovács János szerint szó sincs erről, bármely szakma vadhajtásainak levágása a szakma érdeke is.

    Mérséklődhet az orvosok elvándorlása

    Nemrégiben született meg a bejelentés, mely szerint 86 ezer egészségügyi dolgozó számolhat béremeléssel. A bruttó 350 ezer forintig kereső orvosok bruttó 65 ezer, a 450 ezer forint fölött keresők bruttó 10 ezer forint plusz jövedelemre számíthatnak.

    Nem aktiválják a felmondóleveleket a rezidensek

    Nem aktiválják azokat a felmondóleveleket, amelyeket mintegy 2500 egészségügyi dolgozó helyezett ügyvédi letétbe a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) kezdeményezésére az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeinek javításáért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.