30 százalékos béremelést kérnek az orvosoknak

Szerző: Független Hírügynökség

Az orvosok minimálisan 30 százalékos béremelését kéri jövő év január elsejétől a Magyar Orvosi Kamara Területi Szerveinek Tanácsa. Erről a MOK elnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen a TESZT szerdai ülésének állásfoglalását ismertette.

A kamara október 11-ére az alapellátás, november 8-ára pedig a járó-és fekvőbeteg ellátás orvosait hívja Budapestre, hogy nagygyűlésen döntsenek az érdekérvényeítés eszközeiről. A MOK TESZT szeptember 17-én tartott ülésén megállapította, hogy a "Biztonság és partnerség" című koncepció, a jövő évi költségvetés eddig ismerhető szándékai és a kormány egészségügyet érintő béremelési terve nem nyújt biztonságot az orvosok pályántartására, itthonmaradására és utánpótlására - mondta Éger István.

Példaként azt említette, hogy az uniós csatlakozás óta 3 ezer orvos jelezte, hogy külföldön dolgozna tovább. A kamara elnöke beszámolt egy Dániából érkezett ajánlatról is, amelyben 1200 orvost keresnek 7 ezer eurós fizetéssel. Nem meglepő, hogy a magyar orvosok inkább máshol vállalnak munkát - tette hozzá.

Az orvoskar számára minimálisan 30 százalékos fizetésemelést kér a MOK TESZT 2009. január 1-től. Ezzel egyidejűleg törvényt arról, hogy milyen ütemezésben garantálja a mindenkori kormány 2013-ig az ágazat bérfelzárkóztatását az uniós szint 75 százalékára - közölte Éger István. Emellett azt szeretnék, ha az ügyeletet vagy túlmunkát vállaló orvosok teljes egészében megkapnák járandóságukat, ne kelljen ezért bíróságra járniuk.

A kamara október 11-ére az alapellátás, november 8-ára pedig a járó- és fekvőbeteg ellátás orvosait hívja Budapestre, hogy nagygyűlésen döntsenek az érdekérvényesítés és nyomásgyakorlás eszközeiről. Éger István ezek között említette a háziorvosok szerződésbontását vagy azt, hogy arra kérik majd a kollegákat, hogy ne vállaljanak önkéntes munkavégzést munkahelyeiken.

A TESZT továbbá felszólította az érintetteket, hogy a jogerős bírósági döntés értelmében az egri Markhot Ferenc Kórházat a tulajdonos megyei önkormányzat működtesse, az egyéb cégek jelenlévő munkatársai pedig haladéktalanul hagyják el a betegellátási területet.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 fertőzésre rá lehet...

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.