Lesz korbácsrendelet, de csak januártól

Szerző: Független Hírügynökség

A szakminisztérium elkészítette a korbácsrendelet néven ismert szabályozás módosítását - ismerte el újságírói kérdésre csütörtökön Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter azt ugyanakkor cáfolta, hogy októbertől lépne életbe: mint mondta a jogszabály januártól lép hatályba.

Székely Tamás megerősítette azt a csütörtöki lapértesülést, amely szerint a jövőben azoknak az orvosoknak, akik egy előre meghatározott értéknél rendszeresen drágábban írnak fel gyógyszereket, továbbképzésen kell részt venniük. A tárcavezető hangsúlyozta: ez az érték az adott orvos álltal felírt összes gyógyszer átlagos napi terápiás költsége lesz és ezeket az OEP november közepére összegzi.

A miniszter elmondta: minden bizonnyal lesz tiltakozás az új rendelettel szemben, azonban szerinte azzal, hogy a korábbi szankcionálás helyett oktatásra váltották a következményt, illetve, hogy jó előre láthatóak lesznek a teljesítendő értékek, azzal "talán kisebbek lesznek az ellenérzések, mint a rendelet korábbi verzióival szemben."

A szabályozás még az előző egészségügyi miniszter idejében született, és korbácsrendeletként került be a köztudatba. Korábban ezt az orvosok, a betegszervezetek és a gyógyszercégek is keményen bírálták, így nem is vezették be.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.