Másfélszer több panasz az első félévben

Szerző: Független Hírügynökség

Másfélszer többen fordultak bejelentéssel az Egészségbiztosítási Felügyelethez 2008 első felében, mint a múlt év hasonló időszakában. A szervezetet több mint 3500-an keresték fel. A felügyelet június 30-ig 423 első fokú határozatot hozott, melyből 144 esetben bírságot is kiszabott.

A biztosítottak jogainak védelmére létrehozott EbF-nél legtöbben az ellátások színvonalával és a betegjogokkal kapcsolatban fogalmaztak meg kifogásokat. A panaszosok gyakran sérelmezték például a nem megfelelő betegtájékoztatást vagy az orvosok hozzáállását.

Az ügyfélszolgálati irodán, telefonon, levélben és e-mailben összesen 3534 megkeresés érkezett 2008 első félévében. Ennek 30 százaléka panasz, a fennmaradó 70 százaléka egyéb bejelentés, tájékoztatás kérése volt. A felügyelet munkatársai az észrevételek 80 százalékára azonnal válaszolt.

Az EbF a beérkezett bejelentések és panaszok kivizsgálásán túl maga is kezdeményezett ellenőrzéseket, összesen 82 esetben. Emellett a felügyelet munkatársai folyamatosan összesítették a kórházi várólistákat, vizsgálták a betegszállítókat és az Országos Mentőszolgálatot is.

Márciusban elkészült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott kórházak, rendelők minőségi indikátorrendszere is. Az országban elsőként az érdeklődők az EbF honlapján negyvenezer adatot kérdezhetnek le az intézményekről.

A felügyelet az év első hat hónapjában 423 elsőfokú határozatot hozott, melyből 144 esetben bírságot szabott ki, 191 alkalommal elutasította a kérelmet. A kirótt bírságok átlagos összege 50 ezer forint volt, de 7 esetben 3 millió forintnál is több volt a büntetés.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Várólisták - mely műtétekre kell a...

Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.