• Letette rektori esküjét Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem új rektora

    Szerző: Semmelweis Egyetem

    Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Szél Ágoston leköszönő rektor és az egyetem vezetősége jelenlétében tette le esküjét az egyetem 2018. július 1-től hivatalba lépő új rektora, Dr. Merkely Béla. A Semmelweis Szalonban tartott beiktatási ceremónia egy korábban elveszett hagyományt elevenített fel, jelképezve ezzel a tradíció és az innováció összefonódását az egyetem életében.

    A Semmelweis Egyetem, a Pázmány Péter Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődjeként működő Pesti Egyetem életében az új vezetők beiktatása, illetve a régi vezetők lemondása ünnepélyes külsőségek között zajlott. A ceremónia, a beiktatás időpontja, illetve a tisztségviselők hivatali ideje is sokat változott az évszázadok során. A leköszönő rektor átadta tapasztalatát utódjának, felhívta figyelmét a fontosabb eseményekre, évfordulókra, az egyetemről szóló gondolataival, intelmeivel köszöntötte az új rektort. A korábban használt diploma és egyetemi pecsétek helyett 1820-tól az egyetemi tisztségváltásokon a rektori, illetve dékáni tisztségláncok átadása kapott szerepet, majd 1860-tól az egyetem új rektora a jogarra helyezett kézzel tett esküt beiktatásakor.

    Hirdetés

    „Uj tiszti karuk beiktatását az egyetemek mindenkor örömnapnak tekinték, ünnepélyes szertartással ülék meg” – mondta Dr. Pauler Tivadar, a Pesti Egyetem egykori rektora. 1865-ben elmondott, úgynevezett Üdvözlő Beszédéből kiderül, hogy a rektor ünnepélyes lemondása és beiktatása az önkormányzati elv nyomósságát, a rektori méltóság tekintélyét volt hivatott szolgálni, de felhívja a figyelmet arra is, hogy a rektorok és a dékánok méltóságjelvényei, a bíborosok palástját idéző talár, valamint a láncok és a jogar a tudományok iránti hódolat jelképei, melyet mindenkor szolgálniuk kell.

    A teljes cikket a Semmelweis Egyetem honlapján, ide kattintva olvashatja el.

    Legutóbb frissült: 2018.06.29 23:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az egészségtudatosságra nevel a Semmelweis Egészségverseny

    Második alkalommal szervezték meg a középiskolásoknak szóló Semmelweis Egészségverseny döntőjét, amelynek március végén a Semmelweis Egyetem adott otthont. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumból három csapat is indult, és az ÖKO-Párt nyert.

    A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jól kezelhető - Fontos a korai felismerés

    A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar az iskoláskorú gyermekek 3-7 százalékát érinti Magyarországon. Nyolcvan százalékban genetikailag meghatározott, erősen öröklődő idegfejlődési zavarról van szó, amely kinőhető, ám az esetek 50-60 százalékában a tünetek egy része vagy egésze felnőttkorban is megmarad - mondja Dr. Bitter István.

    Szívbetegségeket vizsgáló kutatócsoport alakult a Semmelweis Egyetemen

    A Nemzeti Szívprogram keretében a heveny szívizominfarktus, valamint a szívelégtelenség új megelőzési és terápiás lehetőségeit kutatja a Semmelweis Egyetem (SE) orvoscsoportja - mondta Merkely Béla, a projekt vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

    II. Semmelweis Egészségverseny

    Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Semmelweis Egészségverseny, amely egyedülálló a középiskolás versenyek történetében, hiszen orvostanhallgatók kortárs oktatás segítségével népszerűsítik az egészségtudatos szemléletet és életmódot a fiatalok körében.

    Dr. Falus András: A genetika legfontosabb szava a valószínűség

    Játék. Az életben, így a munkában, a tudományban is nagyon fontos a játékosság - mondja a biológus végzettségű dr. Falus András, aki kutat, egyetemeken tanít, publikál, álnéven verseket ír, jelenleg pedig egy kötet szerkesztésén munkálkodik. Már maga a téma is figyelemfelkeltő: zene és egészség.

    Distressz a munkahelyen: Ön is érintett?

    Egészségkárosító tényező lehet a munkahelyen a por vagy zajártalom mellett a stressz is, ha indokolatlan mértékű. Egy tavalyi felmérés eredményéből kitűnik: a magyar munkavállalók stressz szintje kétszerese a dánokénak. A nem kívánatos, túlzott mértékű stressz megelőzésének, illetve csökkentésének a leghatékonyabb eszköze a pszichoszociális kockázatértékelés és az erre épülő célzott beavatkozás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.