Letette rektori esküjét Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem új rektora

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Szél Ágoston leköszönő rektor és az egyetem vezetősége jelenlétében tette le esküjét az egyetem 2018. július 1-től hivatalba lépő új rektora, Dr. Merkely Béla. A Semmelweis Szalonban tartott beiktatási ceremónia egy korábban elveszett hagyományt elevenített fel, jelképezve ezzel a tradíció és az innováció összefonódását az egyetem életében.

A Semmelweis Egyetem, a Pázmány Péter Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődjeként működő Pesti Egyetem életében az új vezetők beiktatása, illetve a régi vezetők lemondása ünnepélyes külsőségek között zajlott. A ceremónia, a beiktatás időpontja, illetve a tisztségviselők hivatali ideje is sokat változott az évszázadok során. A leköszönő rektor átadta tapasztalatát utódjának, felhívta figyelmét a fontosabb eseményekre, évfordulókra, az egyetemről szóló gondolataival, intelmeivel köszöntötte az új rektort. A korábban használt diploma és egyetemi pecsétek helyett 1820-tól az egyetemi tisztségváltásokon a rektori, illetve dékáni tisztségláncok átadása kapott szerepet, majd 1860-tól az egyetem új rektora a jogarra helyezett kézzel tett esküt beiktatásakor.

„Uj tiszti karuk beiktatását az egyetemek mindenkor örömnapnak tekinték, ünnepélyes szertartással ülék meg” – mondta Dr. Pauler Tivadar, a Pesti Egyetem egykori rektora. 1865-ben elmondott, úgynevezett Üdvözlő Beszédéből kiderül, hogy a rektor ünnepélyes lemondása és beiktatása az önkormányzati elv nyomósságát, a rektori méltóság tekintélyét volt hivatott szolgálni, de felhívja a figyelmet arra is, hogy a rektorok és a dékánok méltóságjelvényei, a bíborosok palástját idéző talár, valamint a láncok és a jogar a tudományok iránti hódolat jelképei, melyet mindenkor szolgálniuk kell.

Dr. Merkely Béla eskü

A teljes cikket a Semmelweis Egyetem honlapján, ide kattintva olvashatja el.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.