Nem volt megfelelő a HospInvest pályázata

Szerző: Független Hírügynökség

Jogerősen hatályon kívül helyezte a Heves Megyei Bíróság a megyei önkormányzat határozatát, amely az egri kórház vagyonkezelésére kiírt pályázat győztesévé a HospInvest Zrt.-t nyilvánította.

A HospInvest pályázati dokumentációja nem volt megfelelő, nem csatoltak ugyanis hozzá a pályázati kiírásnak megfelelő banki igazolást. Ez azt jelenti, hogy nem volt egyértelmű, hogy a cég számláján nem volt-e sorban állás a pályázatban megjelölt időszakban - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Heves Megyei Bíróság sajtószóvivője.

Kovács Péter kifejtette: mivel hiányos volt a dokumentáció az önkormányzat nem fogadhatta volna el a pályázati anyagot. Mivel közigazgatási perről van szó, az elsőfokú döntés jogerős, fellebbezésnek helye nincs. A Legfelsőbb Bírósághoz lehet fordulni felülvizsgálatért - tette hozzá a sajtószóvivő. Kérdésre válaszolva Kovács Péter közölte: az eljárás nem vizsgálta a HospInvest és az önkormányzat közötti szerződés érvényességét, ezért ebben a kérdésben nem is született határozat.

Kollányi Gábor a HospInvest Zrt. elnöke hétfői közleményében leszögezi: a HospInvest mindenben jogszerűen járt el, a pályázati kiírásnak megfelelően adta be a pályázatát. A hétfői tárgyaláson a HospInvest nem volt sem felperes, sem alperes. Azt javasolják a megyei önkormányzatnak, hogy forduljon a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálatért. Az ítélet nem érinti a szerződés érvényességét, tehát a munkát folytatják, a kórház üzemeltetését terveik szerint október 1-jén megkezdik.

Helyes, vagy nem helyes az eljárás?

Kollányi Gábor emlékeztetett arra, hogy néhány nappal ezelőtt Gyöngyösön a Fővárosi Ítélőtábla felülbírálta az elsőfokú bírósági döntést. Kimondta, hogy helyesen járt el a Gyöngyösi Önkormányzat, és megfelelően folytatta le az eljárást a városi kórház vagyonkezelői jogának átadására kiírt pályázata során. A döntés egyértelműen kimondja, hogy az Önkormányzat eljárásával nem sértette meg a közbeszerzési törvényt - áll a közleményben.

Az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal nyújtott be a megyegyűlés ellen keresetet, mert az a hivatal felszólítása ellenére nem helyezte hatályon kívül az egri kórház működtetéséről szóló szerződést.

A szocialista többségű Heves Megyei Közgyűlés 3 pályázó közül választotta ki február végén a Hospinvestet az egri kórház üzemeltetésére. A két vesztes pályázó közül a fideszes többségű egri önkormányzat többször tiltakozott az ellen, hogy az intézmény üzemeltetését egy profitorientált cég végezze, és azzal vádolták a megyei önkormányzatot, hogy a pályázatot úgy írták ki, hogy az kifejezetten a HospInvest Zrt.-nek legyen előnyös.

(FH)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.