Több mint 1200 gyerek betegedett meg Kínában

Szerző: Független Hírügynökség

Több mint 1200 gyerek betegedett meg a melaminnal fertőzött tejportól Kínában - közölte hétfőn az ország egészségügyi minisztériuma, jelentősen növelve az eddigi adatokat. Eddig ketten haltak meg a fertőzött tejportól: egy fiú május elsején, és egy lány július 22-én.

Akár tízezer kisgyerek is ihatott a vesekövet okozó vegyi anyaggal fertőzött tejporból - közölte a kínai egészségügyi miniszter-helyettes egy pekingi sajtótájékoztatón. Ma Sao-vej elmondása szerint 1253 kisgyerek betegedett meg, közülük 340-en jelenleg is kórházban vannak, 53-an súlyos állapotban.

A kínai miniszter-helyettes megerősítette, hogy eddig két gyerek halt meg a fertőzött tejportól, egy fiú május elsején, és egy lány július 22-én, érzékeltetve, hogy az egészségügyi probléma már régóta megjelent. A gyártó Sanlu Group nevű cég csak hat héttel azután jelentette be a hétszáz tonnányi fertőzött tejport visszavonását, hogy a cégben részesedéssel bíró új-zélandi Fronterra tejtermékgyártó augusztus másodikán, hat nappal az olimpia megnyitója előtt ezt javasolta.

Az új-zélandi kormányfő egy hétfő reggeli televíziós műsorban azt állította, hogy a termékvisszahívás csak azután történt meg, hogy közvetlenül a pekingi hatóságoknak jelezték a problémát, megkerülve a többször figyelmeztetett, de inkább az ügy eltusolására koncentráló helyi tisztségviselőket. "Amint figyelmeztettük Pekinget, nagyon gyorsan mozgásba lendültek" - közölte Helen Clark miniszterelnök.

(FH)

Módosítva: 2008.09.15 14:46, Megjelenés: 2008.09.15 14:46
Címkék: Melamin, Tejpor
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nyirokérnövekedést serkentő...

A Semmelweis Egyetem kutatói - nemzetközi együttműködésben - olyan mRNS alapú rendszert dolgoztak ki, amellyel szervspecifikus nyirokérnövekedés...

Bethesda: több, mint gyermekkórház

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.