Sok orvos vállal külföldön munkát

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.09.14.

Idén eddig összesen 591 orvos és ápoló kért külföldi munkavállaláshoz igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH) - derül ki a hivatal Független Hírügynökségnek megküldött statisztikájából. Ez azt jelenti, hogy körülbelül ugyanannyi egészségügyi dolgozó kíván külföldön a szakmájában dolgozni, mint az előző években.

Az EEKH adatai alapján: 2005-ben 604 orvos kért igazolást, 2006-ban 520, az egészségügyi reform évében, 2007-ben 590 és idén eddig 487. Az utóbbi évek összehasonlításából kiderül, hogy az ápolóknál is a 2005-ös év volt az eddigi csúcs: akkor 239 ápoló jelentkezett a hivatalnál, 2006-ban 113, 2007-ben 127 és idén eddig 104. A korábbi évek adatai 12 hónapra, a 2008-as számok az év első 8 hónapjára vonatkoznak.

A hivatal információi szerint a legtöbb orvos Angliában szándékozik dolgozni, második helyen Svédország szerepel. Népszerű célország még Németország és Írország is. Az ápolók többségének is Anglia az első számú célország, második helyen Ausztria, a harmadikon Dánia szerepel.

A hivatalnál jelentkező orvosok többsége korábban és az idén is a szakképesítés nélküli általános orvos, idén a 487-ből 257. 2008-ban az igazolást kérők között sok a háziorvos és az altatóorvos, de több mint egy tucat radiológus, szülész és sebész is jelentkezett a hivatalnál.

A tapasztalatok szerint az igazolást kérő orvosok és ápolók egy része végül itthon marad. Tehát a fenti adatoknál kevesebb magyar egészségügyi dolgozó vállal külföldön munkát saját szakmájában.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Inkontinencia kisokos Inkontinencia kisokos

Igaz vagy hamis? Cikkünkben tisztázzuk a félreértéseket.

Elváltozások a körmön Elváltozások a körmön

Mi vezethet a köröm külső megjelenésének elváltozásához?

Egészségügyi ellátás és gyógyszer külföldi egészségbiztosítással rendelkezők számára

A külföldi munkavállalás miatt egyre többször találkozhatunk azzal, hogy valakinek munkája miatt külföldi egészségbiztosítása van. Ez azonban nem...

Mélyről indultak, messzire jutottak - Roma rákkutatót és főnővért díjaztak

Horváth József, a karcagi, roma származású, 28 esztendős rákkutató épp egy esztendeje, elsőként kapta meg az Aranypánt-díjat, a közelmúltban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.