Adójóváírás a betegeknek - Sokan nem tudnak a lehetőségről

Szerző: Világgazdaság

A minimálbér öt százalékának megfelelő adó-visszatérítés igényelhető bizonyos betegségek után, az érintettek jelentős része azonban valószínűleg nem tud a lehetőségről - olvasható a Világgazdaság oldalán.

A 2016-os adóév után kevesebb mint 200 ezer adózó igényelt kedvezményt a személyi jövedelemadó bevallásakor különböző betegségek után, ezáltal 12 milliárd forintos adójóváírást vettek igénybe – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Lehetséges, hogy kétszázezernél több adózó lenne jogosult a kedvezményre a négymillió munkavállaló közül

A NAV adatai szerint 2016-ban év közben havonta átlagosan 70,5 ezren érvényesítették a kedvezményt, az adóbevallásukban utólagosan 120 ezren. A kedvezmény érvényesítéséhez orvosi igazolás szükséges. Az szja-kedvezmény már 1995 óta igényelhető a betegségek úgynevezett BNO-kódja alapján, mégis kevesen élnek a lehetőséggel.

A személyi kedvezményt a törvény által olyan súlyos fogyatékosságként definiált betegségek esetén is lehet igényelni, mint például a cukorbetegség, a Crohn-betegség vagy a laktózintolerancia.

Tudjon meg többet! Betegségek, amelyekre adókedvezmény igényelhető

A személyi kedvezménnyel kapcsolatban az adóhivatal azt ellenőrzi, hogy az igazolás tartalmazza-e a súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatait, lakóhelyének feltüntetését, adóazonosító jelét, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, a súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítását.

A teljes cikket a Világgazdaság honlapján olvashatja.

(Világgazdaság)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

Ügyeleti rend lesz a hosszú...

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint...

Cukorbeteg, laktóz- vagy...

Közeledik az szja-bevallás időszaka. Tudta? Adókedvezményt a kormányrendeletben meghatározott betegségek esetén, alanyi jogon lehet igénybe venni -...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.