• Személyre szabott, digitális adatok a fiatalokról

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nem korosztályhoz, hanem évfolyamhoz kellene kötni az egészségi érettségit - mondta a Független Hírügynökségnek Aszmann Anna, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szaktanácsadója kedden.

    Azsmann Annak elmondta: Kétségtelen, hogy az iskolaegészségügynek nincs szakfelügyelete, tehát szükséges az ellenőrzés, ahogy a minisztériumnak az a terve is fontos, hogy a gyerekek adatait személyre szabottan, digitálisan akarják rögzíteni. Ehhez azonban a szakértő szerint nagyon sok pénz kell.

    Ráadásul az egészségi érettségit pont úgy, ahogy tervezik, nehéz lesz megvalósítani - mondta a szakértő, bár van elég iskolaorovos, védőnő és a praxis mellett iskolaegészségüggyel foglalkozó háziorvos illetve házi gyermekorvos. Nem könnyű azonban kiemelni egy-egy osztályból az épp 16 éveseket. Egy iskolai évfolyamba ugyanis már gyakkran egyszerre tanulnak a 15, 16 és 17 évesek - tette hozzá.

    Hirdetés

    Székely Tamás egészségügyi miniszter az Index-nek múlt héten azt nyilatkozta: az iskolákban kiskamasz- és kamaszkorban nincsenek rendszeres egészségügyi vizsgálatok, csak az orvosok lelkiismeretességén múlik, hogy elvégzik-e az előírt szűréseket. Ezért is fontos, hogy 2009-től minden 16 évest vonjanak alapos egészségügyi vizsgálat alá, amelyeket pontos protokollok alapján végeznének. A szűréseket az új jogszabály szerint számon is kérnék.

    Már most kéne elkezdeni digitalizálni a kórtörténetet

    A tárca tervei szerint az egészségi érettségi eredményeit abban az egészségügyi könyvben rögzítenék, amely tartalmazza a gyermek születésétől rögzített összes korábbi vizsgálati eredményeit is. Az adatokat elektronikusan is rögzítenék, ezzel is előkészítve a tervezett elektronikus taj-kártyát.

    Aszmann Anna elmondta: Az iskolák adatszolgáltatása alapján az iskolaorvosok jelenleg is rendszeresen, a mostani jogszabályoknak megfelelően szűrik a gyermekeket: a 6-18 éveseket is kétévente. Egyes vizsgálatokhoz vannak protokollok is. Sőt, néhány éve az OGYEI kidolgozott egy olyan egészségügyi könyvet is, amelybe a 0-6 évesek vizsgálati adatai kerülnek.

    Az intézetnek nem volt anyagi forrása ezt a tervet megvalósítani, de végül egy magáncég támogatta az ötletet. Így bár nem kötelező, de az a szülő aki kéri, kap ilyen könyvecskét - tette hozzá a szakértő.

    (FH)

    Módosítva: 2008.09.10 08:38, Megjelenés: 2008.09.10 08:38
   • Cikkajánló

    Mi az allergiás rhinitis?

    Mi az allergiás rhinitis?

    F. Zs., fordító

    Mik a jelei és tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Hogyan kezelik?

    Veszélyes medencék

    Veszélyes medencék

    Cs. K., fordító

    Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt.

    Minőségi hiba miatt kivontak egy gyógyszert a forgalomból

    Azok után, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) júniusban felfüggesztette a forgalmazását, most ki is vonta a forgalomból a Megyrina gyógyszert minőségi hiba miatt - olvasható a Magyar Nemzetben.

    Koronavírus - 36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen

    Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások