Személyre szabott, digitális adatok a fiatalokról

Szerző: Független Hírügynökség

Nem korosztályhoz, hanem évfolyamhoz kellene kötni az egészségi érettségit - mondta a Független Hírügynökségnek Aszmann Anna, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szaktanácsadója kedden.

Azsmann Annak elmondta: Kétségtelen, hogy az iskolaegészségügynek nincs szakfelügyelete, tehát szükséges az ellenőrzés, ahogy a minisztériumnak az a terve is fontos, hogy a gyerekek adatait személyre szabottan, digitálisan akarják rögzíteni. Ehhez azonban a szakértő szerint nagyon sok pénz kell.

Ráadásul az egészségi érettségit pont úgy, ahogy tervezik, nehéz lesz megvalósítani - mondta a szakértő, bár van elég iskolaorovos, védőnő és a praxis mellett iskolaegészségüggyel foglalkozó háziorvos illetve házi gyermekorvos. Nem könnyű azonban kiemelni egy-egy osztályból az épp 16 éveseket. Egy iskolai évfolyamba ugyanis már gyakkran egyszerre tanulnak a 15, 16 és 17 évesek - tette hozzá.

Székely Tamás egészségügyi miniszter az Index-nek múlt héten azt nyilatkozta: az iskolákban kiskamasz- és kamaszkorban nincsenek rendszeres egészségügyi vizsgálatok, csak az orvosok lelkiismeretességén múlik, hogy elvégzik-e az előírt szűréseket. Ezért is fontos, hogy 2009-től minden 16 évest vonjanak alapos egészségügyi vizsgálat alá, amelyeket pontos protokollok alapján végeznének. A szűréseket az új jogszabály szerint számon is kérnék.

Már most kéne elkezdeni digitalizálni a kórtörténetet

A tárca tervei szerint az egészségi érettségi eredményeit abban az egészségügyi könyvben rögzítenék, amely tartalmazza a gyermek születésétől rögzített összes korábbi vizsgálati eredményeit is. Az adatokat elektronikusan is rögzítenék, ezzel is előkészítve a tervezett elektronikus taj-kártyát.

Aszmann Anna elmondta: Az iskolák adatszolgáltatása alapján az iskolaorvosok jelenleg is rendszeresen, a mostani jogszabályoknak megfelelően szűrik a gyermekeket: a 6-18 éveseket is kétévente. Egyes vizsgálatokhoz vannak protokollok is. Sőt, néhány éve az OGYEI kidolgozott egy olyan egészségügyi könyvet is, amelybe a 0-6 évesek vizsgálati adatai kerülnek.

Az intézetnek nem volt anyagi forrása ezt a tervet megvalósítani, de végül egy magáncég támogatta az ötletet. Így bár nem kötelező, de az a szülő aki kéri, kap ilyen könyvecskét - tette hozzá a szakértő.

(FH)

Módosítva: 2008.09.10 08:38, Megjelenés: 2008.09.10 08:38
Címkék: OGYEI, Iskolaorvos
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.