• Személyre szabott, digitális adatok a fiatalokról

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nem korosztályhoz, hanem évfolyamhoz kellene kötni az egészségi érettségit - mondta a Független Hírügynökségnek Aszmann Anna, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szaktanácsadója kedden.

    Azsmann Annak elmondta: Kétségtelen, hogy az iskolaegészségügynek nincs szakfelügyelete, tehát szükséges az ellenőrzés, ahogy a minisztériumnak az a terve is fontos, hogy a gyerekek adatait személyre szabottan, digitálisan akarják rögzíteni. Ehhez azonban a szakértő szerint nagyon sok pénz kell.

    Ráadásul az egészségi érettségit pont úgy, ahogy tervezik, nehéz lesz megvalósítani - mondta a szakértő, bár van elég iskolaorovos, védőnő és a praxis mellett iskolaegészségüggyel foglalkozó háziorvos illetve házi gyermekorvos. Nem könnyű azonban kiemelni egy-egy osztályból az épp 16 éveseket. Egy iskolai évfolyamba ugyanis már gyakkran egyszerre tanulnak a 15, 16 és 17 évesek - tette hozzá.

    Hirdetés

    Székely Tamás egészségügyi miniszter az Index-nek múlt héten azt nyilatkozta: az iskolákban kiskamasz- és kamaszkorban nincsenek rendszeres egészségügyi vizsgálatok, csak az orvosok lelkiismeretességén múlik, hogy elvégzik-e az előírt szűréseket. Ezért is fontos, hogy 2009-től minden 16 évest vonjanak alapos egészségügyi vizsgálat alá, amelyeket pontos protokollok alapján végeznének. A szűréseket az új jogszabály szerint számon is kérnék.

    Már most kéne elkezdeni digitalizálni a kórtörténetet

    A tárca tervei szerint az egészségi érettségi eredményeit abban az egészségügyi könyvben rögzítenék, amely tartalmazza a gyermek születésétől rögzített összes korábbi vizsgálati eredményeit is. Az adatokat elektronikusan is rögzítenék, ezzel is előkészítve a tervezett elektronikus taj-kártyát.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Aszmann Anna elmondta: Az iskolák adatszolgáltatása alapján az iskolaorvosok jelenleg is rendszeresen, a mostani jogszabályoknak megfelelően szűrik a gyermekeket: a 6-18 éveseket is kétévente. Egyes vizsgálatokhoz vannak protokollok is. Sőt, néhány éve az OGYEI kidolgozott egy olyan egészségügyi könyvet is, amelybe a 0-6 évesek vizsgálati adatai kerülnek.

    Az intézetnek nem volt anyagi forrása ezt a tervet megvalósítani, de végül egy magáncég támogatta az ötletet. Így bár nem kötelező, de az a szülő aki kéri, kap ilyen könyvecskét - tette hozzá a szakértő.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.09.10 08:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Népegészségügyi felmérés indul szeptembertől

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ismét tápláltsági állapotfelmérést végez a lakosság körében. Az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés többek között az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt majd valós képet.

    Megváltoznak a gyógyszerdobozok, mutatjuk, miért

    Jövőre két biztonsági elemmel is találkozhatunk a gyógyszeres dobozokon. Az uniós cél: megakadályozni a hamis készítmények forgalomba kerülését. Ehhez évente 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik egy átfogó adatbázisban.

    Klinikai vizsgálatok - Lehetőség mindenki számára

    A klinikai vizsgálatok intézményi menedzsmentjének optimalizálása érdekében tanácsadást, konzultációs lehetőséget kínál a kórházak vezetői részére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán az OGYÉI standján az Intézet szakértői várják az érdeklődő kórházvezetőket, akiket adott esetben saját intézményeikben is felkeresnek, személyre szabott tanácsadással segítve azt, hogy többféle szempontból is a lehető leghatékonyabb módon élhessenek a klinikai vizsgálatok kínálta lehetőségekkel.

    Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

    Új adatbázis segíti a Magyarországon zajló klinikai vizsgálatok iránt érdeklődőket

    2017. november 15-től új adatbázis elérhetővé tételével segíti a klinikai vizsgálatok iránt érdeklődő orvosokat, betegeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

    OGYÉI-főigazgató: az összes hiánycikk gyógyszernek van alternatívája

    Az átmenetileg vagy tartósan hiánycikk gyógyszerek helyett minden esetben elérhető helyettesítő termék - erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója beszélt egy szerdai háttérbeszélgetésen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.