Törvénytelen az éhségsztrájk

Szerző: Független Hírügynökség

Törvénytelenül éhségsztrájkolnak az egri Markhot Ferenc Kórház 3 orvosa és nővérei - mondta a Független Hírügynökségnek Deák Gábor kedden. A Hospinvest alelnöke emlékeztetett arra, hogy a munkahelyen munkavégzésre alkalmas állapotban kell megjelenni.

Az alelnök szerint egyébként a munkajog nem ismer olyan fogalmat, hogy éhségsztrájk. Úgy gondolja a kórházvédők jelenlegi akciója valójában a megyei önkormányzatra való nyomásgyakorlás. Deák Gábor hozzátette: A hivatalos sztrájkot elismeri, hiszen van olyan helyzet, amikor a munkavállalóknak nincs más eszközük körülményeik javítására. Az egri kórházi dolgozók esetében azonban szeretné tudni mit szeretnének még elérni a 13., a 14. havi fizetésen és a 6 milliárd forint fejlesztési beruházáson kívül.

Deák Gábor megígérte: a betegellátásban október 1-je után biztos nem lesz fennakadás, mert nem lesz sztrájk. "Nem azért mert megtiltjuk, hanem azért, mert olyan orvosok és ápolók kezelik majd a betegeket, akik az egri kórházban akarnak dolgozni." Az alelnök szerint jövő héten megérkezik az ÁNTSZ engedélye, így október 1-jével át tudják venni a kórházat.

A Markhot Ferenc Kórház 3 orvosa és 1 nővére hétfő óta éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy a kórház működtetését átvegye a Hospinvest Zrt. Kedden 2 nővér és 1 civil is csatlakozott hozzájuk. A koplalást munkabeszüntetéssel is kiegészítik a kórházvédő bizottság tagjai, de mint mondták: a betegek nem érzékelnek majd fennakadást az ellátásban, mert a sztrájkolók munkáját átveszik a kollégáik. A Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak egy része azt követeli, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel a HospInvest Zrt.-vel kötött vagyonkezelési szerződést.

Szerdáig biztosan kitartanak

A kórház vezetőivel szerdán reggel folytatják a tárgyalásokat, addig biztosan fenntartják a sztrájkot - mondta a Független Hírügynökségnek Pócs Alfréd, a kórházvédő bizottság tagja, az egyik éhségsztrájkoló. Hozzátette: Egyelőre mindannyian dolgoznak és egészséggel is bírják a koplalást. Közben elkezdték előkészíteni annak a sátornak a helyét, amelyet a Dobó téren állítanak majd fel. A tervek szerint az éhségsztrájkolók itt gyűlnek majd össze műszak után.

A szocialista többségű Heves megyei közgyűlés 3 pályázó közül választotta ki február végén a Hospinvestet az egri kórház üzemeltetésére. A két vesztes pályázó közül a fideszes többségű egri önkormányzat többször tiltakozott az ellen, hogy az intézmény üzemeltetését egy profitorientált cég végezze.

Azzal vádolták a megyei önkormányzatot: a pályázatot úgy írták ki, hogy az kifejezetten a HospInvest Zrt.-nek legyen előnyös. Az intézményben kórházvédő bizottság is alakult azokból az orvosokból és munkatársakból, akik nem akarnak a Hospinvest irányítása alatt dolgozni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.