• Törvénytelen az éhségsztrájk

    Szerző: Független Hírügynökség

    Törvénytelenül éhségsztrájkolnak az egri Markhot Ferenc Kórház 3 orvosa és nővérei - mondta a Független Hírügynökségnek Deák Gábor kedden. A Hospinvest alelnöke emlékeztetett arra, hogy a munkahelyen munkavégzésre alkalmas állapotban kell megjelenni.

    Az alelnök szerint egyébként a munkajog nem ismer olyan fogalmat, hogy éhségsztrájk. Úgy gondolja a kórházvédők jelenlegi akciója valójában a megyei önkormányzatra való nyomásgyakorlás. Deák Gábor hozzátette: A hivatalos sztrájkot elismeri, hiszen van olyan helyzet, amikor a munkavállalóknak nincs más eszközük körülményeik javítására. Az egri kórházi dolgozók esetében azonban szeretné tudni mit szeretnének még elérni a 13., a 14. havi fizetésen és a 6 milliárd forint fejlesztési beruházáson kívül.

    Deák Gábor megígérte: a betegellátásban október 1-je után biztos nem lesz fennakadás, mert nem lesz sztrájk. "Nem azért mert megtiltjuk, hanem azért, mert olyan orvosok és ápolók kezelik majd a betegeket, akik az egri kórházban akarnak dolgozni." Az alelnök szerint jövő héten megérkezik az ÁNTSZ engedélye, így október 1-jével át tudják venni a kórházat.

    Hirdetés

    A Markhot Ferenc Kórház 3 orvosa és 1 nővére hétfő óta éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy a kórház működtetését átvegye a Hospinvest Zrt. Kedden 2 nővér és 1 civil is csatlakozott hozzájuk. A koplalást munkabeszüntetéssel is kiegészítik a kórházvédő bizottság tagjai, de mint mondták: a betegek nem érzékelnek majd fennakadást az ellátásban, mert a sztrájkolók munkáját átveszik a kollégáik. A Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak egy része azt követeli, hogy a Heves megyei közgyűlés bontsa fel a HospInvest Zrt.-vel kötött vagyonkezelési szerződést.

    Szerdáig biztosan kitartanak

    A kórház vezetőivel szerdán reggel folytatják a tárgyalásokat, addig biztosan fenntartják a sztrájkot - mondta a Független Hírügynökségnek Pócs Alfréd, a kórházvédő bizottság tagja, az egyik éhségsztrájkoló. Hozzátette: Egyelőre mindannyian dolgoznak és egészséggel is bírják a koplalást. Közben elkezdték előkészíteni annak a sátornak a helyét, amelyet a Dobó téren állítanak majd fel. A tervek szerint az éhségsztrájkolók itt gyűlnek majd össze műszak után.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szocialista többségű Heves megyei közgyűlés 3 pályázó közül választotta ki február végén a Hospinvestet az egri kórház üzemeltetésére. A két vesztes pályázó közül a fideszes többségű egri önkormányzat többször tiltakozott az ellen, hogy az intézmény üzemeltetését egy profitorientált cég végezze.

    Azzal vádolták a megyei önkormányzatot: a pályázatot úgy írták ki, hogy az kifejezetten a HospInvest Zrt.-nek legyen előnyös. Az intézményben kórházvédő bizottság is alakult azokból az orvosokból és munkatársakból, akik nem akarnak a Hospinvest irányítása alatt dolgozni.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.09.09 12:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felszámolják a Hospinvestet - mi lesz az egri kórházzal?

    A kórházakat működtető Hospinvest közgyűlése pénteken arról döntött, hogy lemondanak a csődvédelemről és elindítják a cég ellen a felszámolási eljárást - mondta a Független Hírügynökségnek Kollányi Gábor, a Hospinvest elnöke.

    Szigorítanák a kórház-üzemeltetés magánosítását

    A HospInvest esete miatt szigorúbban szabályozná az Egészségügyi Minisztérium a fekvőbeteg-ellátó intézmények magánosítását - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

    Hospinvest - késik a bér

    Késik a bérek kifizetése az egri kórházban az eredetileg esedékes 5-ei időponthoz képest - értesült helyi dolgozóktól az MTI.

    A Debreceni Egyetem és Eger a Hospinvest helyett?

    A hevesi megyegyűlés tárgyalásokat kezdett a Debreceni Egyetemmel és az egri önkormányzattal az egri kórház jövőbeni közös működtetéséről - tájékoztatta szerdán az MTI-t a megyei közgyűlés elnöke.

    Haladék a Hospinvestnek

    Május közepéig, illetve július végéig adott haladékot a Hospinvest Zrt.-nek a Heves megyei közgyűlés, hogy "szüntesse meg a szerződésszegést", a vállalt garanciák nem teljesítése esetén szerződésbontásra kerülhet sor.

    Lesz fizetés a HospInvest kórházakban

    Megkapta az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a HospInvest szerdán azt az előleget, amelyet a kórházaiban dolgozók bérének kifizetésére igényelt - írja a Magyar Hírlap és a Népszabadság.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.