• Eredményes lehet az otthoni ápolás

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az újabb és hatékonyabb gyógyszerek hatására az elmúlt 10 évben egyre eredményesebben lehet otthon ápolni a mentális betegeket - derül ki a Nemzetközi Mentálhigiéne Szövetség felkérésére készült, a héten közzétett nemzetközi felmérésből.

    Világviszonylatban körülbelül 50 millió ember szenved valamilyen pszichiátriai betegségben, az érintett családtagok száma legalább 100 millió. A nemzetközi vizsgálat során közülük kérdeztek 1000 olyan szülőt, gyereket, házastársat, testvért, akik skizofréniával, bipoláris betegséggel vagy skizoaffektív zavarral kezelt beteggel élnek együtt.

    A felmérést Ausztráliában, Kanadában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az USA-ban végezték.

    Hirdetés

    A kutatásban résztvevők 73 százaléka állította, hogy a megfelelő kezelés mellett a családi támogatás volt az egyik legfontosabb tényező szeretteik állapotának javulásában. A hozzátartozók leginkább attól tartanak, hogy betegük abbahagyja a terápiát, ugyanis 91 százalékban azt tapasztalták, hogy ilyenkor jelentősen romlott az állapotuk.

    Sőt, a visszaesés hatására a betegek 69 százaléka újból kórházi kezelésre szorult, 22 százalék öngyilkosságot próbált megkísérelni és 20 százalék börtönbe került.

    A társadalom hozzáállása is sokat számít!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A családtagok beszámolója szerint szintén ronthat beteg szerettük állapotán a társadalom megbélyegzése. A megvetés a stigmatizáció nemcsak a gyógyulást nehezíti, hanem 63 százalékban kimutatható volt, hogy a diszkrimináció hatására a betegek önkényesen abbahagyták a terápiát.

    A gátló tényezők kiküszöbölése után, megfelelő kezelés mellett, az otthon ápolt mentális betegek 81 százalékának javultak a családi és baráti kapcsolatai, 79 százaléka nagyobb önállóságra volt képes, 48 százaléka végzett el valamilyen iskolát és 42 százaléka talált állandó munkát.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.09.09 12:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

    Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott műszakos munka, nem megfelelő alváskörnyezet, rossz szokások (pl. kiadós étkezés elalvás előtt, rendszertelen alvás), stb.. Alvászavar azonban számos betegség velejárója is lehet, így különféle testi és pszichés kórképeké. Melyek a leggyakoribb háttérben álló pszichés betegségek?

    A koncentrációzavar lehetséges okai

    A koncentrációnak, a figyelmi képességeknek a zavara egy tünet, nem egy betegség. Hátterében sokféle testi és lelki elváltozás állhat, ritkán jelentkezik önmagában. Rendszerint egyéb panaszokhoz társul, ami megkönnyíti a háttérben húzódó betegség diagnózisát.

    Lebénult a rémülettől - A pszichogén bénulás

    Szélsőségesen megterhelő, erős, hirtelen stresszhatás, az egyén feldolgozó- és tűrőképességét meghaladó pszichés feladat hatására az agy vészüzemmódba váltva lekapcsolhat bizonyos funkciókat, erre a lekapcsolásra utal a pszichiátria, amikor disszociatív zavaroknak nevezi ezeket a jelenségeket.

    Depresszióra gyanakszik? Ezek a betegségek okozhatnak hasonló tüneteket

    Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok vannak? Cikkünkben ezek közül a leggyakoribbakat vesszük sorra.

    Mánia - Mit jelent pontosan a fogalom?

    A lehangoltsággal és örömtelenség-érzettel járó depresszióról már biztosan mindenki hallott, viszont jóval kevesebben tudják, hogy mit jelent pontosan a mánia szó.

    Rejtélyes pszichés betegség: a Münchausen-kór

    Ez az érdekes, nehezen felismerhető betegség a nagy mesehősről, Münchausen báróról kapta a nevét, aki olyan élethűen tudott bármiről mesét szőni, hazudni, hogy mindenkit megtévesztett maga körül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.