Kevesebb alvás, magasabb halálozási kockázat

HVG
megjelent:

Tekinthető mindez közhelyesnek, a számok mégis azt mutatják, hogy a kialvatlanság népbetegséggé vált, annak minden számszerűsíthető következményével - olvasható a HVG oldalán.

Az alváshiány a 15 vezető halálok közül hétben szerepet játszik

Állítja az amerikai közegészségügyi és járványügyi központ (CDC). A szív-, ér- és idegrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a diabétesz és a magas vérnyomás kialakulásában egyaránt része van, nem is szólva a halálos kimenetelű balesetekről, köztük a tömegkatasztrófákról. Aki naponta átlagosan kevesebb mint hat órát alszik, az 13 százalékkal, de még a hét órát alvók is 7 százalékkal növelik saját halálozási kockázatukat.

A kialvatlanok gyengébben teljesítenek a munkahelyükön, többet is hiányoznak. Öt OECD-ország - az USA, Kanada, Nagy-Britannia, Japán és Németország - statisztikai adatainak elemzése azt mutatja, hogy az álmos dolgozók okozta termelési veszteség becsült összege eléri az évi 680 milliárd dollárt.

Sokan nem is tudják, hogy rosszul alszanak

Alvásproblémák
A pihentető alvás minden korban elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Az alvásproblémák terhe egyéni és társadalmi szinten is komoly gondot jelent, többek között korlátozhatja a napi munkavégzést.

De nemcsak az alvás hossza, hanem a minősége is fontos egészségügyi tényező. Magyarországon inkább ez utóbbi került az orvosszakmai figyelem középpontjába. Betegeknek és szakembereknek is szóló ismeretterjesztő kiadványok szerint a gyógyszeres kezeléssel nehezen beállítható magas vérnyomás hátterében az alvás közben jelentkező légzészavarok állnak. A szakmai szóhasználatban alvási apnoé köznyelvi lefordítása a „szörnyen horkol a párom, kimarad a légzése, majd nagyokat horkant” házastársi elbeszélésnek felel meg.

Sokan nincsenek is tudatában annak, hogy rosszul alszanak, mert a légszomj miatti felébredés olyan rövid ideig tart, hogy reggel már nem is emlékeznek rá. Súlyos esetben óránként akár 20-30 alkalommal is ismétlődhet a légszomj, ezért van az, ha az időben lefekvő reggel mégis fáradtan ébred. Az éjszakai „fuldoklás” stresszeli a szervezetet: minden olyan válaszreakció automatikusan beindul, ami megbirkózhat egy ilyen vészhelyzettel – egyebek mellett emelkedik a vérnyomás.

Az is megfigyelheti magán a gyanút keltő tüneteket, aki egyedül alszik vagy hálótársa illedelmesen hallgat a horkolásáról. A száraz szájjal, torok- és fejfájással ébredők, a napközben fáradtságot, kínzó álmosságot érzők elkezdhetnek gyanakodni.

Bővebben Alvásprobléma: minden második embert érinthet

(HVG)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.