10-15 milliárd forintba kerül az új koncepció

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.09.02.

Az egészségügyi szakmai szervezetek többsége elfogadhatónak és jószándékúnak ítélte az egészségügyi tárca "Biztonság és Partnerség" című koncepcióját, amely a következő 2 év feladatait összegezte.

A 2 hónapos társadalmi vita során 90 szervezet és 40 magánszemély mondott véleményt a programról illetve tett javaslatot a kiegészítésekre. A 600 oldalnyi észrevétel közül többet a minisztérium beépít abba a végső változatba, amely októberben a parlament elé kerül - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a társadalmi vitát lezáró keddi konferencián.

A tárca például beépíti a végleges programba a szakmai szervezeteknek a gyógyszerellátásra, fogászati ellátásra és a lelkiegészség fejlesztésére tett javaslatait - mondta a miniszter. Megfogadják azt a felvetést is, hogy meg kell erősíteni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, megoldást kell találni a kiszűrt betegek ellátására, az ágynyilvántartás rendszerének problémáira is.

Székely Tamás leszögezte: bár több szervezet felvetette, a tárca nem fogja eltörölni a teljesítmény volumenkorlátot. (TVK) Tudomásul kell venni, hogy nincs korlátlanul pénz, ezért valamilyen módszerre van szükség a meglevő beosztására. A korábban kipróbált módszerek nem működtek, és bár a TVK-nak is vannak hibái, jelenleg ezt kell elfogadni - tette hozzá.

A legtöbben azt hiányolták a programból, hogy a leírt célokhoz a tárca nem jelölte meg, hogy honnan és mennyi forrást tud biztosítani. Hiába van ugyanis 450 milliárd forint uniós forrás az egészségügyi fejlesztésekre, az új beruházásokat azonban működtetni is kell valamiből - mondta a konferencián Rácz Jenő, a Kórházszövetség leendő elnöke. A végleges, a parlament elé kerülő programban ezért szükség lenne arra, hogy a konkrét célokhoz adják meg az anyagi forrást, felelősöket és határidőket is - tette hozzá.

10-15 milliárd forintra lenne szükség

A minisztérium a koncepció kidolgozásakor pontos számításokat végzett, a költségvetés tárgyalásakor a tárca mindent elkövet majd, hogy ezt az összeget megszavazza az országgyűlés - válaszolta a konferencián Székely Tamás. Később, a konferencia utáni tájékoztatón a sajtó kérdésére hozzátette: a program végrehajtására az első évben 10-15 milliárd forintra lenne szükség, de ennek egy részét nem plusz költségvetési forrásokból, hanem az egészségügyi finanszírozások átcsoportosításából oldanák meg.

A szakmai szervezetek többsége kifogásolta, hogy a program nem elég hangsúlyosan foglalkozott az egészségügy egyre romló munkaerőhelyzetével. Sokak szerint olyan bérfelzárkóztatásra és életpálya modell felvázolására lenne szükség, amely miatt visszajönnének az egészségügybe azok a szakdolgozók, akik a rossz körülmények és kilátások miatt elhagyták a pályát.

Új koncepció az orvosok szakképzésére

Új koncepciót dolgozott ki a tárca az orvosi szakképzésekre, és minisztérium egyetért azzal is, hogy jobb képzési rendszer kell az egész egészségügyben. Az egészségügyi miniszter szintén fontosnak tartja a bérfejlesztést is, amelyre a képzések mellett szintén lesz uniós forrás. Felhívta a figyelmet arra, hogy az összes ilyen társadalmi célú fejlesztésre az ország 530 milliárd forint uniós támogatást kap és ennek a felét a foglalkoztatottak 5 százalékát képviselő egészségügyi dolgozókra fordíthatják a következő években.

Sok szakmai szervezet üdvözölte, hogy a korábbi több biztosítós modell helyett a program a jelenlegihez hasonló egybiztosítós modellt vázolja fel. A különbség, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) regionális területi egységei lennének.

A Magyar Orvosi Kamara ellenezte ezt a regionalitást, Székely Tamás azonban azt mondta: az OEP-nek jelenleg is vannak megyei területi egységei, az új koncepció csupán ezt váltaná fel. A miniszter szerint a biztosítóval kapcsolatban azt szeretné elérni, hogy a jövőben az OEP felbonthassa a szerződést azokkal az egészségügyi szolgáltatókkal, akik nem teljesítik a kötelezettségüket.

A megvitatott és javaslatokkal kiegészített egészségügyi program szeptember 12-én kerül a kormány elé, amelyet ha jóváhagynak októberben kerül a parlament elé.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Házi betegápolás, otthoni szakápolás... - Milyen lehetőségek vannak?

Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két...

Mit kell tudni az új vényekről?

A tervezett április elsejei időpont helyett május elsejétől kezdik meg pályafutásukat az új orvosi vények. Milyen tartalmi és formai változások...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.