• 10-15 milliárd forintba kerül az új koncepció

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az egészségügyi szakmai szervezetek többsége elfogadhatónak és jószándékúnak ítélte az egészségügyi tárca "Biztonság és Partnerség" című koncepcióját, amely a következő 2 év feladatait összegezte.

    A 2 hónapos társadalmi vita során 90 szervezet és 40 magánszemély mondott véleményt a programról illetve tett javaslatot a kiegészítésekre. A 600 oldalnyi észrevétel közül többet a minisztérium beépít abba a végső változatba, amely októberben a parlament elé kerül - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a társadalmi vitát lezáró keddi konferencián.

    A tárca például beépíti a végleges programba a szakmai szervezeteknek a gyógyszerellátásra, fogászati ellátásra és a lelkiegészség fejlesztésére tett javaslatait - mondta a miniszter. Megfogadják azt a felvetést is, hogy meg kell erősíteni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, megoldást kell találni a kiszűrt betegek ellátására, az ágynyilvántartás rendszerének problémáira is.

    Hirdetés

    Székely Tamás leszögezte: bár több szervezet felvetette, a tárca nem fogja eltörölni a teljesítmény volumenkorlátot. (TVK) Tudomásul kell venni, hogy nincs korlátlanul pénz, ezért valamilyen módszerre van szükség a meglevő beosztására. A korábban kipróbált módszerek nem működtek, és bár a TVK-nak is vannak hibái, jelenleg ezt kell elfogadni - tette hozzá.

    A legtöbben azt hiányolták a programból, hogy a leírt célokhoz a tárca nem jelölte meg, hogy honnan és mennyi forrást tud biztosítani. Hiába van ugyanis 450 milliárd forint uniós forrás az egészségügyi fejlesztésekre, az új beruházásokat azonban működtetni is kell valamiből - mondta a konferencián Rácz Jenő, a Kórházszövetség leendő elnöke. A végleges, a parlament elé kerülő programban ezért szükség lenne arra, hogy a konkrét célokhoz adják meg az anyagi forrást, felelősöket és határidőket is - tette hozzá.

    10-15 milliárd forintra lenne szükség

    A minisztérium a koncepció kidolgozásakor pontos számításokat végzett, a költségvetés tárgyalásakor a tárca mindent elkövet majd, hogy ezt az összeget megszavazza az országgyűlés - válaszolta a konferencián Székely Tamás. Később, a konferencia utáni tájékoztatón a sajtó kérdésére hozzátette: a program végrehajtására az első évben 10-15 milliárd forintra lenne szükség, de ennek egy részét nem plusz költségvetési forrásokból, hanem az egészségügyi finanszírozások átcsoportosításából oldanák meg.

    A szakmai szervezetek többsége kifogásolta, hogy a program nem elég hangsúlyosan foglalkozott az egészségügy egyre romló munkaerőhelyzetével. Sokak szerint olyan bérfelzárkóztatásra és életpálya modell felvázolására lenne szükség, amely miatt visszajönnének az egészségügybe azok a szakdolgozók, akik a rossz körülmények és kilátások miatt elhagyták a pályát.

    Új koncepció az orvosok szakképzésére

    Új koncepciót dolgozott ki a tárca az orvosi szakképzésekre, és minisztérium egyetért azzal is, hogy jobb képzési rendszer kell az egész egészségügyben. Az egészségügyi miniszter szintén fontosnak tartja a bérfejlesztést is, amelyre a képzések mellett szintén lesz uniós forrás. Felhívta a figyelmet arra, hogy az összes ilyen társadalmi célú fejlesztésre az ország 530 milliárd forint uniós támogatást kap és ennek a felét a foglalkoztatottak 5 százalékát képviselő egészségügyi dolgozókra fordíthatják a következő években.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sok szakmai szervezet üdvözölte, hogy a korábbi több biztosítós modell helyett a program a jelenlegihez hasonló egybiztosítós modellt vázolja fel. A különbség, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) regionális területi egységei lennének.

    A Magyar Orvosi Kamara ellenezte ezt a regionalitást, Székely Tamás azonban azt mondta: az OEP-nek jelenleg is vannak megyei területi egységei, az új koncepció csupán ezt váltaná fel. A miniszter szerint a biztosítóval kapcsolatban azt szeretné elérni, hogy a jövőben az OEP felbonthassa a szerződést azokkal az egészségügyi szolgáltatókkal, akik nem teljesítik a kötelezettségüket.

    A megvitatott és javaslatokkal kiegészített egészségügyi program szeptember 12-én kerül a kormány elé, amelyet ha jóváhagynak októberben kerül a parlament elé.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.09.02 17:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

    A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

    Új szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017. április 1-től érhetők el.

    Új terápiát fogadott be az OEP (NEAK) az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmény társadalombiztosítási támogatással 2017. január 1-jétől érhető el.

    Új, szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017 januárjától érhetők el.

    Bürokráciacsökkentés: egy lépés előre

    Az év elején bejelentett bürokráciacsökkentő programban az egészségügy is vastagon érintett. A program része az OEP megszüntetése, amely ellen szakmai szervezetek is tiltakoztak. Az intézményi átszervezésekről a döntés megszületett, ám a mai napig nem látszanak annak részletei, hogy a változások pontosan hány közalkalmazottat érintenek. A Miniszterelnökség a közelmúltban közölte: a létszámleépítés nem érinti az egészségügyi dolgozókat. Hírösszefoglaló.

    Külföldön él, de itthon jár orvoshoz? - Bírságot kaphat

    Sokan elfelejtkeznek róla, pedig 10 000-től 100 000 Ft-ig terjedő bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.