8 milliárdos fejlesztés az egynapos sebészeti részlegek országos hálózatában

Szerző: Állami Egészségügyi Ellátó Központ

A korszerű, hatékony és betegközpontú ellátás megteremtése érdekében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ önálló, legalább négy szakmát érintő egynapos sebészeti részlegek kialakítását kezdte meg 18 fekvőbeteg-ellátó intézmény 20 helyszínén.

A minimál invazív eljárások, a modern műtéti eszközök és az új aneszteziológiai technológiák eredményeként az egynapos beavatkozások száma világszerte növekszik. A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidül a kórházban eltöltött idő, és jelentősen csökken a kórházi fertőzések száma.

A 8 milliárd forint keretösszegű, európai uniós támogatással megvalósuló „Aktív fekvőbeteg-ellátási forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével” EFOP-2.2.0-16-2016-00004 elnevezésű projekt célja ezért, hogy az ország teljes lakossági eloszlását figyelembe véve, önálló, multidiszciplináris, legalább négy szakmát érintő, egynapos sebészeti részlegeket hozzon létre a korszerűbb, hatékonyabb betegellátás megteremtése érdekében. A projekt kidolgozza az egynapos sebészet betegút ellátás-szervezési és szakmai ellátás-szervezési irányelveit, valamint infrastrukturális és gép-műszer fejlesztést hajt végre.

Az egynapos sebészet előnyei

Az egynapos sebészeti ellátásban jelentősen csökken a kórházi fertőzések előfordulási aránya, és nő a betegbiztonság. Ugyanakkor a szakterület körültekintő szervezést igényel, és a beavatkozás nagyfokú figyelmet és kiemelten magas színvonalú orvosi szaktudást követel meg az ellátó személyzettől.

Magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek korszerű eszközökkel végzik a beavatkozásokat az arra alkalmas betegek körében. Egynapos sebészeti ellátás keretében többek között sérv-, visszér-, szemészeti (pl. szürkehályog), kézsebészeti, nőgyógyászati, vesekő-eltávolító, fül-orr-gégészeti műtétek végezhetők el.

Nincsenek hosszú várakozási idők, kórházi várólisták, és a beavatkozások jól tervezhetőek. Az ellátást végző személyzet számára előny, hogy az egynapos sebészeti ellátásban csökken az ügyeleti idő és a hétvégi munkavégzés.

(Állami Egészségügyi Ellátó Központ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Tudnivalók az egynapos sebészeti...

Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési...

Minimál invazív sebészet - korunk...

Modern világ, rohanó élet, nem jut időm semmire… – miként ezt a Bikini együttes is énekli, életünk állandó rohanással van tele, mindennapi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.