Egészségügyi szobát adtak át az Elméleti Orvostudományi Központban

Szerző: Semmelweis Egyetem

Az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) az őszi szemeszter elejétől elérhető az új egészségügyi szoba, melynek működtetését a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) vállalta.

A kezdeményezés keretében eddig 34 jelenleg másodéves orvostanhallgatót képeztek ki a vészhelyzetek alapszintű ellátására az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) segítségével, a szoba üzemeltetéséhez pedig a Korányi épület Sürgősségi Betegellátó Osztálya adja a szakmai hátteret.

Az új egészségügyi szoba hivatalos átadóján Dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntötte a megjelenteket, többek között azt a 34 másodéves hallgatót, akik önkéntes alapon jelentkeztek a programban való részvételre. A dékán rámutatott: az EOK rendkívül nagy hallgatói forgalmat bonyolít le, a mostani kezdeményezéssel pedig szervezetté válik, hogy mi a teendő abban az esetben, ha valaki egészségügyi segítségre szorul.

Mint kitért rá, a korábbi kurrikulum reform során célul tűzték ki, hogy már az első években találkozzanak a hallgatók a klinikummal, ennek keretében jelent meg a Bevezetés a klinikumba tárgy, melyet jelenleg másodévben oktatnak. A mostani kezdeményezés jól illeszkedik ehhez a szemlélethez – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy nagyra értékeli a hallgatók aktivitását, akik önként vállalták a vészhelyzetek alapszintű ellátására való kiképzést és a feladatot, hogy segítséget nyújtanak az akut helyzetek kezelésében.

Egészségügyi szoba

Az ügyeletet ellátó hallgatók a szorgalmi időszak folyamán 08:00 és 20:00 között biztosítják a szolgálatot. A kiképzésüknek megfelelően képesek ellátni a különféle baleseti sérülések (égés, sebesülés, szúrásos, vágásos sérülések) mellett az eszméletvesztést és a hirtelen szívleállást elszenvedő sérülteket is. Az elsősegélynyújtás szakmai hátterét a Korányi Sürgősségi Betegellátó Osztály ügyeletben lévő műszakvezető főorvosa szükség esetén biztosítja. A megnyitón az osztály vezetője, Dr. Kanizsai Péter hangsúlyozta: a gyors elérést biztosító műszakvezetői számot átadták a hallgatóknak, és szükség esetén azonnal rendelkezésre állnak.

Az önként jelentkezett hallgatók kiképzését az AITK vállalta Dr. Fritúz Gábor vezetésével, aki beszédében szintén kiemelte annak fontosságát, hogy a hallgatók minél előbb belekóstolhassanak a gyakorlatba. Szerinte ez motivációt ad és az elméleti tárgyakhoz is nagyobb kedvet csinál.

Hajnes József, a BOE elnöke szerint fontos elem a kezdeményezésükben, hogy a felsőbb éves hallgatók adják át a tudásukat az alsóbb évfolyamosoknak, az AITK szakmai támogatásával. Ezért köszönetet nyilvánított Dr. Fritúz Gábornak, aki évek óta támogatja a BOE szakmai tevékenységét, ezért az eseményen átvehette az egyesület tiszteletbeli tagságról szóló elismerő oklevelét.

A teljes cikket a Semmelweis Egyetem honlapján olvashatja.

Olvasson tovább! Tudjon meg többet a Budapesti Orvostanhallgatók munkájáról!

(Semmelweis Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Hátfájás Hátfájás

Melyik úszásnem a jó választás hátfájás esetén?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Prof. Dr. Sápi Zoltán:...

Oktat, tantermi előadásokat tart a graduális és posztgraduális orvosképzés keretében, a rezidenseket terelgeti, illetve az aspirációs citológiai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.