• Hatékonyabb rákkezelést alapozhatnak meg magyar kutatók kísérletei

    Szerző: MTA

    A daganatok gyakran ellenállóvá válnak a gyógyszerekkel szemben, és a kezelés ellenére tovább növekednek. Szakács Gergely, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatója és kollégái most egy olyan terápiát javasolnak, amely megoldhatja ezt a problémát, így meghosszabbíthatja a daganatos betegek életét.

    A Journal of Controlled Release című folyóiratban megjelent cikk egy olyan új kezelési módot mutat be, amely állatkísérletekben kitűnő eredményeket hozott. Ha emberen is sikeresnek bizonyul, akkor számottevően javíthatja az emlőrákos betegek életkilátásait.

    Rákgyógyítás

    A gyógyszeres kezeléseknél kemoterápiáról és hormonterápiáról beszélhetünk leggyakrabban, de a gyógyszeres kezelési formák közé tartoznak a biológiai válaszmódosító kezelések is.

    Rákgyógyítás: gyógyszeres kezelések

    Szakács és munkatársai a sejtek úgynevezett gyógyszerpumpáit próbálták „becsapni”. A gyógyszerpumpák olyan molekulák, amelyek sok egészséges sejtben is működnek, és a káros anyagokat, mérgeket távolítják el a szervezetből. Sajnos a ráksejtek ezeket arra használják, hogy kipumpálják magukból az elpusztításukra küldött gyógyszermolekulákat, így egy idő után ellenállóvá (rezisztenssé) válnak a kezeléssel szemben.

    Szakács és kollégái egy olyan szert vizsgáltak, amelyet gyakran alkalmaznak emlőrák esetében (doxorubicin). Ez kezdetben hatékony, később azonban – a gyógyszerpumpák miatt – érzéketlenné válnak rájuk a ráksejtek. Szakácsék két újítást próbáltak ki kísérleteikben.

    Egyrészt a szernek egy módosított („becsomagolt”) formáját alkalmazták. Másrészt nem lombikban, hanem élő szervezetben (egerekben) vizsgálták ennek a módosított szernek a hatásait.

    Hirdetés

    Az eredmények igen bíztatóak: a kísérleti egerekben háromszor hosszabb túlélést értek el azokhoz az állatokhoz képest, amelyek a szer hagyományos formáját kapták. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy a módosított szert kapott egerekben nem, vagy csak sokkal lassabban alakult ki a rezisztencia.

    Szakácsék szerint mindez jelentős pozitív hatással lehet az emlőrákkal kezelt nők életkilátásaira.

    „Eredményünk arra irányította rá a figyelmet, hogy szemben a korábbi megközelítéssel, ahol a már kialakult rezisztencia gátlására helyeztük a hangsúlyt, inkább a rezisztencia megelőzésére kellene gondolnunk: olyan terápiás protokollokat kellene kidolgoznunk, amelyek megelőzik, vagy legalább időben kitolják a tumorsejteket a terápiával szemben megvédő mechanizmusok megjelenését” – mondta össze Szakács.

    Szakács, aki a Semmelweis Egyetemen végzett és doktorált, az egyesült államokbeli NIH Nemzeti Rákkutató Intézetében (NCI) érte el első nemzetközileg is jelentős eredményeit, majd 2006-os hazatérése után először az MTA Enzimológiai Intézetében, újabban pedig a Bécsi Orvostudományi Egyetem Rákkutató Intézetében alapított sikeres laboratóriumot.

    A cikk teljes terjedelmében, további részletekkel itt olvasható.

    (MTA)

    Módosítva: 2017.09.18 16:58, Megjelenés: 2017.09.18 16:58
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Országos tisztifőorvos: elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon

    Elkezdődött a célzott tesztelés Magyarországon is, ez elsősorban azokat a csoportokat és közösségeket érinti, akiknél felmerülhet a fertőződés esélye - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

    Ismét jön az idősek vásárlási idősávja

    Orbán Viktor a Facebookon jelentette be, hogy ismét jön az idősek vásárlási idősávja.

    Rákkezelés férfiaknál: lehetséges szexuális mellékhatások

    Bizonyos rákbetegségek kezelése hatással lehet a szexuális életre, mivel a kezelések számos olyan tünetet okozhatnak, amelyek megnehezítik a szexuális együttlétet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rák kezelését követően nem lehet az illetőnek egészséges szexuális élete.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.