Csaknem másfél milliárd forintos támogatás egy új daganatterápiás készülék fejlesztésére

Szerző: Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem vezetésével benyújtott „Elektromágneses daganat-terápiás készülék hatékonyságának növelése, piaci bevezetése, és az onkológiai terápiás gyakorlatba történő integrálásának előkészítése” című pályázat három évre 1,472 milliárd forint össztámogatásban részesült a 2016-ban kiírt Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program (NVKP-16) keretében.

Ennek célja olyan projektek támogatása volt, amelyek népegészségügyi szempontból is jelentős betegségek hatékonyabb gyógyításához járulnak hozzá kutatás-fejlesztés-innováció (K+F+I) fejlesztésekkel.

A projekt megvalósítása egy konzorcium keretein belül zajlik, ahol a Semmelweis Egyetem partnere az Oncotherm Kft., amely úttörő szerepet játszott az onkotermia elnevezésű új terápiás eljárás kidolgozásában. A módszer lényege a tumorsejtek in situ rádiófrekvenciás stimulációja, amely a sejtekre gyakorolt fiziko-kémiai hatással olyan válaszokat vált ki, amelyek egyrészt lokálisan gátolják a tumornövekedést, másrészt a sejtek immunogén sejthalálának előidézésével tumorspecifikus immunreakciót váltanak ki.

Utóbbi következtében a primer tumoron alkalmazott kezelés szisztémás tumorellenes folyamattá alakítható, amely lehetővé teheti az áttétek kialakulásának megakadályozását, illetve a meglévő metasztázisok terápiás kontrollját. A módszert már a klinikai gyakorlatban is alkalmazzák kiegészítő (adjuváns) kezelésként. A kutatás célja a módszer hatékonyságának fokozása – fogalmazott Dr. Benyó Zoltán, a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet igazgatója, a projekt vezetője.

Olvasson tovább! Rákjelzők, vagyis a tumormarkerek

A program alapvetően három pilléren, preklinikai, klinikai vizsgálatokon, valamint műszerfejlesztésen nyugszik.

A preklinikai modul összefogását a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet végzi, ahol állatkísérletes modelleken vizsgálják az onkotermiás kezelés lokális és szisztémás hatásait, valamint a hatások hátterében álló sejt-, szerv- és szervezetszintű folyamatokat. A cél olyan tumorimmunológiai és tumor angiogenetikus folyamatok azonosítása, valamint molekuláris szintű megismerése, amelyek az onkotermiás kezeléssel hatékonyan befolyásolhatók, és megteremtik a lehetőségét a módszer klinikai alkalmazásának több nagy prevalenciájú és mindmáig rossz prognózisú daganatos betegség (pl.: emlő carcinoma, melanoma, glioblastoma) terápiájában.

Olvasson tovább! A Merkel-sejtes carcinoma és tünetei

A támogatás jelentős mértékű műszerfejlesztést foglal magában. A futamidő első féléve alapvetően az eszközbeszerzésről, a metodikák és a kísérletes modellek beállításáról szól. Ezek gyors sikerét garantálja, hogy az intézet egyrészt olyan új munkatársakkal gyarapodott, akik jelentős tapasztalattal rendelkeznek tumorbiológiai kutatások terén, másrészt együttműködéseket alakított ki az egyetem más, onkológiai kutatásokban nemzetközi szinten is élen járó intézeteivel, mint az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet, valamint a Laboratóriumi Medicina Intézet.

A teljes cikket a Semmelweis Egyetem honlapján, ide kattintva tudja elolvasni.

(Semmelweis Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.