Kitüntetést kap a hős mentőorvos

Független Hírügynökség
megjelent:

Kitüntetést, illetve főigazgatói dicséretet kapnak a július végén Kiskunlacházánál lezuhant mentőhelikopter baleset idején helytálló mentésirányítók és a gépen utazó mentőorvos.

Hőnyi Péter mentőorvos hősies helytállást tanúsított, mikor súlyos sérülései ellenére a mentésirányítóval folyamatosan kapcsolatot tartva megpróbált mindenkin segíteni. Az OMSZ nyilvánosságra hozta az orvos és a mentésirányítás között a tragédia napján elhangzott beszélgetés felvételét.

Már korábban beszámoltunk róla, hogy július 31-én délután lezuhant egy mentőhelikopter a Pest megyei Kiskunlacháza közelében. A szerencsétlenségben meghalt a gépen ülő ápoló, a pilóta pedig életveszélyesen megsérült, ő egy hét múlva, a kórházban hunyt el. Súlyosan megsérült Hőnyi Péter mentőorvos is, aki sérülései ellenére Németh József mentésirányítóval folyamatos telefonos kapcsolatot tartva próbált segíteni a sérülteken. A szállított kisgyerek és édesanyja megmenekültek.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyilvánosságra hozta a tragédia után a súlyosan sérült orvos és a mentésirányítás közti telefonbeszélgetés felvételeit. A felvételen a mentésirányító a sérült orvost próbálja megnyugtatni, aki még a hívás előtt kimentette az anyát és a gyermeket.

Mielőtt a telefonos kapcsolat megszakadt, az orvos a gép életmentő táskáját kezdte keresni a roncsban. A beszélgetés közben sikerült a GPS koordináták alapján meghatározni a baleset pontos helyét.

Kitüntetésben részesülnek

A hősies helytállásról tanúbizonyságot tett orvost kedden, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója "Magyar Mentésügyért" kitüntetésben részesíti. A segélyhívást fogadó mentésirányítók - Németh József és Sziráki Sándor - kiváló szakmai munkájuk miatt Főigazgatói Dicséretet kapnak.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.