Melyik kórház kapjon 100 liternyi kézfertőtlenítőt? Szavazzon!

WEBBeteg
megjelent: 2017.06.19.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – vagyis a ReSzaSz – a hazai betegbiztonság elkötelezett híve, ezért most dr. Novák Hunor gyermekgyógyásszal karöltve 200.000 forint értékben alkoholos kézfertőtlenítőt ajánlanak fel egy, a lakosság szavazatai alapján kiválasztott budapesti kórháznak.

Dr. Novák Hunor a beteg-felvilágosítás érdekében tett társadalmi erőfeszítéseinek elismeréseként a közelmúltban 200 ezer forintos pénzjutalmat kapott egy orvos-szakmai zsűritől, melyet teljes egészében felajánlott a ReSzaSz számára, a kórházi fertőzések elleni küzdelemre. Az összegből 100 liternyi alkoholos kézfertőtlenítőt vásárol a szakszervezet, és adományoz annak az adósságállománnyal küszködő kórháznak, amelyik a lakosságtól a legtöbb szavazatot kapja.

A ReSzaSz célkitűzése volt, hogy Semmelweis napra (2017. július 1.), azaz a magyar egészségügy napjára minden kórház minden folyosóján elérhetővé váljon a betegbiztonsághoz nélkülözhetetlen alkoholos kézfertőtlenítő. A szakszervezet ezen szándékát közölte a döntéshozókkal és a tagok segítségüket is felajánlották, a fejlesztés azonban anyagi okokból kifolyólag idén nem valósulhat meg.

Jelenlegi kampányával a ReSzaSz jó példával szeretne elöljárni, és egyúttal kézzelfogható segítséget nyújtani egy arra rászoruló kórháznak.

Dénes Tamás

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke

Semmelweis Ignác hagyatéka

Sajnálatos tény, hogy az uniós országok közül éppen Magyarországon, a kézfertőtlenítést atyjaként emlegetett Semmelweis Ignác hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben, holott egy kórházban a kézfertőtlenítésnek alapvető eljárásnak kellene lennie.

A kórházi fertőzések visszaszorításának az alapja a megfelelő kézhigiénia, ennek ellenére Magyarországon jóval kevesebb alkoholos kézfertőtlenítő fogy a szükségesnél (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap). A hozzátartozók, betegek kézhigiéniája pedig legalább annyira fontos, mint az egészségügyben dolgozóké, ezért a ReSzaSz felkéri a lakosságot, hogy – amennyiben az nem elérhető - mindig kérje az egészségügyi személyzettől az alkoholos kézfertőtlenítőt.

A szervezet várja a felajánlásokat
A szakszervezet a beérkezett támogatásokból további kézfertőtlenítőt fog vásárolni a kórházak számára.

Továbbá várják azon magánszemélyek és cégek jelentkezését, akik egyetértenek a kezdeményezéssel és lehetőségük van a programot támogatni. Felajánlásukat az alábbi bankszámlaszámra tudják eljuttatni: Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete OTP - 11748007 21162118.

Fontos az összefogás

A ReSzaSZ hiszi és vallja, hogy a civil lakosság fontos pillére az egészségügynek. A betegek, valamint a hozzátartozók bizalma és támogatása nélkül ugyanis nem valósítható meg a hatékony és jól működő egészségügyi ellátás.

A szakszervezet reméli, hogy javaslataik minél előbb meghallgatásra találnak, ezzel is elősegítve a biztonságos betegellátás feltételeit, és az elkerülhető kórházi fertőzések csökkenését Magyarországon.

Bíznak benne, hogy belátható időn belül minden kórházi folyosó falán és minden betegágynál elérhető lesz az alkoholos kézfertőtlenítő.

Mint mindig, a ReSZaSZ most is kíváncsi az Ön véleményére, ezért segíthet eldönteni, hogy dr. Novák Hunor felajánlását, a 100 liternyi kézfertőtlenítőt melyik kórház kapja.

A szavazás elérhető ezen a címen: reszasz.hu/szavazas

(WEBBeteg)

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.