Melyik kórház kapjon 100 liternyi kézfertőtlenítőt?

WEBBeteg
megjelent:

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete – vagyis a ReSzaSz – a hazai betegbiztonság elkötelezett híve, ezért most dr. Novák Hunor gyermekgyógyásszal karöltve 200.000 forint értékben alkoholos kézfertőtlenítőt ajánlanak fel egy, a lakosság szavazatai alapján kiválasztott budapesti kórháznak.

Dr. Novák Hunor a beteg-felvilágosítás érdekében tett társadalmi erőfeszítéseinek elismeréseként a közelmúltban 200 ezer forintos pénzjutalmat kapott egy orvos-szakmai zsűritől, melyet teljes egészében felajánlott a ReSzaSz számára, a kórházi fertőzések elleni küzdelemre. Az összegből 100 liternyi alkoholos kézfertőtlenítőt vásárol a szakszervezet, és adományoz annak az adósságállománnyal küszködő kórháznak, amelyik a lakosságtól a legtöbb szavazatot kapja.

A ReSzaSz célkitűzése volt, hogy Semmelweis napra (2017. július 1.), azaz a magyar egészségügy napjára minden kórház minden folyosóján elérhetővé váljon a betegbiztonsághoz nélkülözhetetlen alkoholos kézfertőtlenítő. A szakszervezet ezen szándékát közölte a döntéshozókkal és a tagok segítségüket is felajánlották, a fejlesztés azonban anyagi okokból kifolyólag idén nem valósulhat meg.

Jelenlegi kampányával a ReSzaSz jó példával szeretne elöljárni, és egyúttal kézzelfogható segítséget nyújtani egy arra rászoruló kórháznak.

Dénes Tamás

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke

Semmelweis Ignác hagyatéka

Sajnálatos tény, hogy az uniós országok közül éppen Magyarországon, a kézfertőtlenítést atyjaként emlegetett Semmelweis Ignác hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben, holott egy kórházban a kézfertőtlenítésnek alapvető eljárásnak kellene lennie.

A kórházi fertőzések visszaszorításának az alapja a megfelelő kézhigiénia, ennek ellenére Magyarországon jóval kevesebb alkoholos kézfertőtlenítő fogy a szükségesnél (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap). A hozzátartozók, betegek kézhigiéniája pedig legalább annyira fontos, mint az egészségügyben dolgozóké, ezért a ReSzaSz felkéri a lakosságot, hogy – amennyiben az nem elérhető - mindig kérje az egészségügyi személyzettől az alkoholos kézfertőtlenítőt.

A szervezet várja a felajánlásokat
A szakszervezet a beérkezett támogatásokból további kézfertőtlenítőt fog vásárolni a kórházak számára.

Továbbá várják azon magánszemélyek és cégek jelentkezését, akik egyetértenek a kezdeményezéssel és lehetőségük van a programot támogatni. Felajánlásukat az alábbi bankszámlaszámra tudják eljuttatni: Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete OTP - 11748007 21162118.

Fontos az összefogás

A ReSzaSZ hiszi és vallja, hogy a civil lakosság fontos pillére az egészségügynek. A betegek, valamint a hozzátartozók bizalma és támogatása nélkül ugyanis nem valósítható meg a hatékony és jól működő egészségügyi ellátás.

A szakszervezet reméli, hogy javaslataik minél előbb meghallgatásra találnak, ezzel is elősegítve a biztonságos betegellátás feltételeit, és az elkerülhető kórházi fertőzések csökkenését Magyarországon.

Bíznak benne, hogy belátható időn belül minden kórházi folyosó falán és minden betegágynál elérhető lesz az alkoholos kézfertőtlenítő.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.