Mindennapos lesz az arcátültetés?

Szerző: WEBBeteg - stern.de

Néhány, a közelmúltban elvégzett sikeres műtét után francia és kínai kutatók szerint a bonyolult arcplasztikák rutinműtétté válhatnak. Figyelem: megrázó képek!

Egy ma harmincéves férfi medvetámadás során vesztette el arcának egy részét 2004-ben, s két év múlva, 2006 áprilisában műtötték meg a Xian városa Xijing klinikájának plasztikai sebészeti intézetében.

Az orvoscsoport egy halott férfi arcszövetét ültette át a sérült arcra, így a férfi új orrot és felsőajkat kapott. "Egy ilyen beavatkozás nagyon komplikált, rengeteg eret kell összekötni, ám közel az idő, hogy rutinműtétté váljon, és az ilyen balszerencsés emberek számára visszaadjuk a társadalomba való illeszkedés lehetőségét" - írják a kínai orvosok a Lancet nevű orvosi folyóiratban.

Arcátültetés

Műtét előtt és után
(Fotó: stern.de)

2007 elején francia orvosok végeztek hasonló műtétet egy tumortól súlyosan torzult arcú férfin. A sémás ábrán jól látható a beavatkozás: egy nagy részt távolítanak el az arcból, majd pótolják a hiányzó szöveteket.

Arcátültetés

Arcátültetés (Kép: stern.de)

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

A teljes arcátültetés orvosi...

2011 márciusában a Dr. Bohdan Pomahac által vezetett transzplantációs team végezte az USA történetében az első teljes arcátültetést, amikor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.