• Bíróság elé kerülhet egy osztrák kutatóorvos

    Szerző: Független Hírügynökség

    Etikai és eljárásbeli hibákat tárt föl Ausztriában egy kormányjelentés egy osztrák egyetemi kórházban végzett kutatás során - írta az AFP hírügynökség hétfőn.

    Az Innsbrucki Egyetem professzora, Hannes Strasser kísérleteihez nem szerezte be a szükséges engedélyeket, és betegeit sem tájékoztatta kielégítően arról, hogy mire adják is a fejüket.

    Hirdetés

    A vizeletvisszatartási problémákkal küszködőknek találtak ki egy új gyógymódot, ezt tesztelték. Ennek során izomszövetet távolítottak el a páciens karjából őssejtekért, majd ezeket a vizeletvisszatartásért felelős záróizomba fecskendezték. Többszáz nőn és férfin hajtották végre a beavatkozást. A kísérlet eredményét tavaly publikálta a professzor egy brit orvosi lapban.

    Kapcsolódó cikkek

    Az ügyvéd, aki a pórul járt betegek egy részét képviseli, azt állítja: sokan szenvedtek a kísérlet mellékhatásaitól: nem egynek hólyagrepedése volt, vagy végképp elzáródott a vizeletvisszatartásért felelős izma.

    A professzor tagadja, hogy rosszat akart volna. Szerinte az új eljárás a nők körében 90 százalékban sikeres és a férfiak fele is meggyógyul tőle. A hagyományos kezelés, amelynek során kollagén-injekciókat kapnak a páciensek, a kísérletvezető szerint csupán tíz százalékban sikeres.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.19 15:46
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Őssejtbankok: mit hozhat a jövő?

    A köldökzsinórvér levétele nem veszélyezteti sem az anyát, sem pedig a gyermeket. A szülők, ha tehetik, gyakran a fagyasztás mellett döntenek. Mi lesz a sorsa a mintának, miért lenne fontos a közösségi letét a családi őssejtbankok mellett, mit eredményezhet a Nobel-díjas Jamanaka Sinja felfedezése? Utánajártunk.

    Orvosi műhibák, kártérítési perek - Interjú Dr. Erdős György ügyvéddel

    Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet, akinek az irodája immár 16 esztendeje foglalkozik műhibaperekkel. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú.

    Milliók egy hibáért? - Az orvos-perek kulisszatitkai

    A 2009. november 5-6. között az Egészség Joga Alapítvány és a Jogorvoslap közös szervezésében Felértékelődött felelősség II. konferencia témáját az orvosi műhibaperek adták. Orvosok, ügyvédek, bírók, egészségügyi intézményvezetők vitatták meg a kártérítési perek kapcsán kialakult hazai tendenciákat.

    Pszichiátert a bíróknak!

    A konfliktusok kezelésére felkészítő tréninget terveznek a Fővárosi Bíróságon (FB) - írta a Népszabadság. A bírák ugyanis egyre gyakrabban találkoznak botrányos helyzetekkel.

    Őssejtkezelés és -kutatás hazai szabályozása

    Magyarországon jelenleg az egyetlen elfogadott, klinikai terápiában alkalmazható őssejtbeültetés a csontvelő-transzplantáció, illetve bizonyos életveszélyes bőrsérülések esetén - engedélyhez kötötten - a bőr-őssejtek beültetése, amellyel az életveszélyes hámhiányt pótolják.

    Mellműtététével elégedetlen nő perelt - jogerős bírósági döntés

    Nagyobb kockázatot kell vállalnia a betegeknek a kozmetikai, plasztikai, szépészeti orvosi beavatkozások körében, mint amekkorát az egészséget védő, gyógyító tevékenység során a Pécsi Ítélőtábla szerint, amely e fő indokkal utasította el egy mellműtétével elégedetlen nő kártérítési keresetét a közelmúltban hozott jogerős határozatában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.