Késve kerülnek támogatotti körbe bizonyos onkológiai terápiás készítmények

Szerző: MTI

A korábban ígért tizenöt helyett mindössze hat új onkológiai terápiás készítmény került gyógyszertámogatotti körbe - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményből.

Rákterápia

A kórházakban és a klinikákon a daganatellenes terápiákban nemcsak felhasználják az egyes betegségekre már törzskönyvezett gyógyszereket, hanem újabb, még nem rutinszerűen alkalmazott készítményeket is tesztelnek a betegek bevonásával.
Rákterápia - hogyan segítenek a betegek a kutatásban?

Mint írták, tavaly október 27-én hirdette ki az emberi erőforrások minisztere négy onkológiai terápiás területen - melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat - 15 új, innovatív gyógyszer támogatásba történő befogadását. A bemutatott tervek szerint a betegek idén januárjától juthattak volna hozzá az életmentő terápiákhoz, azonban ez nem valósult meg: csak február 1-jétől és csak hat új készítmény vált elérhetővé, a többi új gyógyszer támogatásba kerülésének időpontja várhatóan április 1.

További várakozás

Az egyesület úgy véli, a csúszás miatt a bejelentett új gyógyszerek többsége esetében akár további fél év is eltelik a rendelet kihirdetése és a között az időpont között, mire a betegek a támogatási rendszer normál menetében hozzájuthatnak a terápiához, és az így elérhetővé váló új gyógyszerek több ezer embernek javíthatják jelentősen az életkilátásait.

Közölték, a késleltetett befogadások hátterében több dolog is áll. Egyrészt a magyar gyógyszerértékelési folyamat kifejezetten pénzügyi fókuszú, amit jelentős forráshiány súlyosbít, másrészt a végső (minisztériumi szintű) döntéshozatalnak nincs meghatározott határideje, ennek következtében a teljes elbírálási időszak több hónapig vagy akár több évig is elhúzódhat.

További nehézséget jelent az új, innovatív gyógyszerekhez történő hozzájutásban az, hogy az egyedi méltányossággal adható gyógyszereket már csak egy bizonyos keretösszegig finanszírozza a biztosító, az e feletti összeget az érintett gyártóknak vissza kell majd fizetniük. Ez a későbbiekben akár azt is jelenti, hogy ingyen kellene a lakosság számára biztosítani a gyógyszert - véli az egyesület.

Jelenleg mintegy ötven új terápia vár befogadásra a többi között az onkológia, a diabétesz, az ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, a tüdőgyógyászati kórképek és a hepatitis C területén. Az AIPM szerint fontos lenne a támogatásba való befogadási folyamat felgyorsítása és a bürokrácia csökkentése, hogy az arra rászoruló betegek időben megkaphassák a legmegfelelőbb kezeléseket.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Erős Nikolett: Testi, lelki és...

Emberfeletti munka, megfeszített munkatempó, és túlórák – a helyzet minden egészségügyi dolgozónak ismerős. Van azonban egy területe az...

Kontrollvizsgálat: vérkép...

Az onkológiai kezelések ideje alatt folyamatosan, a terápiák lezárultával pedig meghatározott időközönként kell a daganatos betegeknek különféle...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.