Rövidülhetnek a várólisták, marad az orvoslátogatói díj

Szerző: Független Hírügynökség

A kórházi várólisták csökkentése érdekében augusztustól nő az egészségbiztosító kontójára elvégezhető beavatkozások száma - tudta meg a Világgazdaság. Kökény Mihály közben a Népszabadságnak adott interjújában azt közölte, hogy az orvoslátogatói díj várhatóan visszakerül a gyógyszertörvénybe.

A differenciáltan megemelt teljesítményvolument-korláttal leginkább a gerincsebészeti, a tér és csípőprotézis műtétek várólistáját igyekeznek csökkenteni. Az összesen 3,8 milliárd forint többletteljesítményért járó díjat novemberben kaphatják meg a kórházak. A Magyar Kórházszövetség örül a pénznek de az intézmények pontos tájékoztatására várnak.

Kökény: Marad az orvos-látogatói díj

Várhatóan ősszel visszakerül a gyógyszertörvénybe az orvoslátogatói díj, az egészségügy ugyanis nem mondhat le az ebből befolyó többmilliárdos bevételről - nyilatkozta a Népszabadságnak Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

Ezek is érdekelhetik Önt

A törvény erről szóló paragrafusát - azaz, hogy a gyártóknak valamennyi orvoslátogatójuk után ötmillió forintot kell fizetni évente - júniusban semmisítette meg az Alkotmánybíróság. Azt kifogásolták, hogy nem volt különbség az aktív és az átmenetileg nem dolgozó orvoslátogatók között.

A szabályozás eredeti célja egyébként az volt, hogy mérsékelje a cégek befolyását az orvosok terápiás szokásaira, Kökény Mihály szerint most az Alkotmánybíróság útmutatásai alapján javítják a paragrafust. Ebből egyébként évente 8-10 milliárdos bevétele van az Egészségbiztosítási Alapnak.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete.

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Várólisták - változás várható a...

Jelenleg közel 80 ezren várakoznak valamilyen beavatkozásra, a leghosszabb időt, 1219 napot szürkehályog-műtétre. A várólisták rövidítését...

Várólisták szabályozásai

A magyar egészségügyi ellátórendszer két altípusát különbözteti meg a várólistáknak, az intézményi várólistát és az országos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.