Megnyílt a Gyermek Neuropátia Centrum Budapesten

Szerző: Newsbreakers Communications Kft.

Február 22-én dr. Nagy Péter, a Szent János Kórház orvos-igazgatója és dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma igazgatója megnyitották a Gyermek Neuropathia Centrumot, mely a János Kórházhoz tartozó Budai Gyerekkórházban kapott helyet.

Miközben a cukorbeteg gyermekek száma évről évre növekszik, eddig csak egyetlen helyen– Miskolcon – foglalkoztak kifejezetten ennél a korcsoportnál kialakuló szövődmények szűrésével. „Pedig ha időben szeretnénk fellépni a súlyos következményekkel szemben, megfelelően érzékeny műszerekkel és módszerekkel kell vizsgálni a tünetek kialakulását” – emelte ki dr. Blatniczky László, a centrum vezetője.

A cukorbetegség egyre több gyermeket érint

Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon

Magyarországon az egyes típusú diabéteszben szenvedő gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben. A kutatási eredmények szerint az Egyesült Államokban és Európában is drasztikusan emelkedik a cukorbeteg gyermekek száma. A megfelelő D-vitamin bevitel is segíthet a védekezésben.

Megduplázódott a cukorbeteg gyermekek száma Magyarországon

Hazánkban mintegy 3500 1-es típusú és néhány száz 2-es típusú cukorbeteg gyermek él. Az autoimmun 1-es típusú cukorbetegség már egész fiatalkorban is megjelenhet, az életmóddal, elhízással, túlzott szénhidrátfogyasztással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a késő serdülőkorban alakulhat ki. Napjainkban mindkét típus előfordulási gyakorisága növekszik, vagyis a cukorbetegség egyre több gyermeket érint.

Azt, hogy egy cukorbeteg meddig és milyen életminőségben fog élni, ma már elsősorban az határozza meg, hogy milyen hosszú ideig tudják betegellátással megelőzni, elodázni a szövődményeket, fenntartani a jó anyagcsere állapotot, illetve hogy kialakulásuk után jól kézben tudják-e tartani ezeket. Ha egy szövődményt megfelelő módszerrel, elég érzékeny műszerrel vizsgálnak, akkor nagyon korán észrevehetik, és megtehetik a további romlás megakadályozásához, illetve a jelenség javulásához vezető szükséges lépéseket. Ha egyáltalán nem keresik a jeleket, akkor már csak olyan későn veszik észre, hogy nem lesz visszafordítható a folyamat. Ezért fontos, hogy ezek a korszerű diagnosztikai módszerek elérhetőek legyenek minden cukorbeteg számára.

A cukorbetegség lehetséges szövődményei

Az egyik súlyos szövődmény a neuropátia (idegbántalom), mely két formában is jelentkezhet. Az autonóm neuropátia a szív- és érrendszer és az emésztőrendszer működésében okozhat működési zavarokat. A perifériás neuropátia érzészavarral jár, főleg az alsó végtagot érinti és súlyos esetben olyan állapotokat eredményezhet, ami amputációhoz vezethet. Szerencsére a gyerekek nem jutnak el ilyen rossz állapotba, de a fiatal felnőttkorra kialakuló kockázatot a megelőző szemléletű gyermekellátás nem hagyhatja figyelmen kívül.

Diabetes, a néma gyilkos

Magyarországon egyre több gyermeket érint az 1-es típusú diabetes mellitus, amely az inzulintermelő sejtek fokozatos elvesztése következtében alakul ki. Ismerje meg közelebbről a betegséget, hogy minél hamarabb felfigyelhessen az intő jelekre és orvoshoz fordulhasson, hiszen megfelelő kezeléssel a kór könnyen kordában tartható.

Diabetes, a néma gyilkos: Cukorbeteg babák, kisgyermekek

A diabétesz szövődményei általában 10-15 év betegségtartam után jelennek meg. Diabéteszes fiataloknál azonban nem ritka, hogy mire elérik a felnőttkort már 10-15 éve betegek, így bizonyos elváltozások már gyerekkorban is megfigyelhetőek náluk. A különböző vizsgálatok nagyon eltérő: 10-70 százalék közötti gyakoriságban mutatták ki a neuropátia meglétét a gyermekek körében. Az eredmények attól függtek, hogy milyen életkorú, milyen anyagcsere helyzetű, milyen régóta beteg gyermekeket vizsgáltak. Kimutatták, hogy nő a neuropátia kockázata azoknál, akik nem tartják rendben vércukorértékeiket, és akik már hosszabb ideje betegek. Azt a következtetést is le lehet vonni a tapasztalatokból, hogy a 10 év alatti gyermekeknél 5 éves betegségtartam után, a serdülőknél – akik sajnos veszélyeztetettebbek – 2 éves betegségtartam után érdemes szűrni a neuropátiát és más szövődmények kialakulását.

A Gyermek Neuropathia Centrum

A Szent János Kórház Budai Gyermekkórházában működő diabétesz rendelő Budapest második legnagyobb centruma, így sokak helyzetén javíthat, hogy a neuropátiát mostantól megbízhatóbban tudják szűrni. A most megnyíló Gyermek Neuropathia Centrum célja az 5 évnél hosszabb ideje cukorbeteg és így veszélyeztetett betegek korai és rendszeres szűrése, pozitív esetben pedig a kezelése. A centrumban egy év alatt majdnem 400 gyermeket diagnosztizálhatnak, hosszú távon pedig 1000 beteg rendszeres szűrését tervezik. Ide tartoznak a budapesti, Pest-, Fejér-, Komárom-Esztergom- és Szolnok megyei gyermekek.

A vizsgálatokat kalibrált hangvilla, kardiovaszkuláris reflex tesztek, EKG, Neuropad és a Wörwag Pharma által adományozott 5 millió forint értékű Q-Sense készülék teszi majd lehetővé. A Q-Sense érzékeny műszer, amely a hőérzékelés mértékét méri a vékony idegrostokon, így már a korai, kismértékű neuropátiás elváltozást is jelezni tudja.

A Q-Sense számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis a kezelés hatékonysága is kimutatható. A szenzoros teszttel meghatározható a meleg és hideg hőérzet, valamint a fájdalmas hideg-és melegérzetküszöbértékei. A Q-Sense mellett a Wörwag Pharma 200 csomag Neuropad és egy szenzoros neuropathia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel is támogatja a centrum működését 350.000,- forint értékben.

A Gyermek Neuropátia Centrum hétfőn és csütörtökön 08:00-13:00 óra között várja a betegeket, melyre időpontot lehet kérni munkaidőben a 06 (1) 345 0615-ös, rendelési időben a 06 (1) 345 0600/3115 telefonszámon.

(Newsbreakers Communications Kft.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.