• Hálózatot hoznak létre a szepszis ellen

    Szerző: BAON

    A kecskeméti megyei kórház által szervezett szombati orvoskonferencián jelentették be egy hálózat megalakulását, amelynek célja a sürgősségi ellátásban a szeptikus betegek halálozási arányának csökkentése - adta hírül a BAON.

    Vérmérgezés

    A szepszis nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes, amely súlyos formája a beteg halálához is vezethet. A folyamat lényege, hogy a szervezet valamely káros tényezőre adott válaszaként gyulladásos és véralvadási folyamatok aktiválódnak. Vérmérgezés (szepszis) - Tünetek és a gyógyulás esélyei

    Magyarországon évente 25-30 ezer ember veszti életét szepszisben, ez az egyik vezető halálok hazánkban. A szepszist a köznyelvben a vérmérgezéssel azonosítják, ez azonban nem fedi le az összetett tünetcsoportot. Kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, nagyon nehéz diagnosztizálni és kezelni. Sőt, a szakemberek is bajban vannak a pontos meghatározásával, nincsen egyetemleges definíciója – írja a baon.hu portálja.

    Az egyszerű szepszis lehet akár influenza vagy egy vírusfertőzés következménye, és nem igényel kórházi beavatkozást. Súlyos esetben az alapbetegséghez még legalább egy szervrendszer elégtelen működése társul, tehát például gépi lélegeztetés tartja életben a beteget, vagy művese látja el a szükséges funkciókat. Szeptikus sokk esetében pedig az alacsony vérnyomás miatt a páciens nem, vagy nagyon nehezen reagál a kezelésre, ilyenkor azonnali intenzív ellátás kell. A szeptikus betegeknél a fertőzésre adott válaszreakciók egyénenként eltérőek, illetve az idővel változnak. Az újszülöttek és az idősek inkább hajlamosak a fertőzéses megbetegedésekre.

    Hirdetés

    Kihívást jelent a szeptikus betegek ellátása

    A sürgősségi betegellátásban az egyik legnagyobb kihívás a szeptikus betegek ellátása. Léteznek kiváló nemzetközi standardok, ám a napi betegellátás rutinfeladatai között nagyon nehéz időt és erőt találni a folyamatos fejlesztésre, minőségi klinikai auditokra.

    Most öt kórház - közte a kecskeméti - szakemberei megalapították a Magyar Sürgősségi Szepszis Hálózatot, azzal a fő céllal, hogy 2022 végéig megpróbálják a hazai sürgősségi ellátásban a nemzetközileg elvárható szintre csökkenteni a szepszis halálozási adatait. Mindezt dr. Pető Zoltán, egyetemi docens, a szegedi SBO osztályvezető főorvosa jelentette be a szombati, a kecskeméti Sheraton hotelben tartott Sürgősség, neurológia és infektológia című egynapos képzésen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Magyar Orvosi Kamara nemrég készített egy felmérést a hazai sürgősségi ellátással kapcsolatban, és elég sötét képet festett róla. Meg kell őszintén mondanom, én Kecskeméten ezt nem tapasztalom. Egyszerűen le lehet mérni: mennyi panasz érkezik az SBO-ra. Nálunk hetek, sőt hónapok telnek el úgy, hogy egyetlen panaszos levél nem kerül az asztalomra – jelentette ki dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója, méltatva dr. Szabó István SBO-osztályvezető utóbbi években végzett munkáját, az SBO hatékony átszervezését. A főigazgató hozzátette: az infekciók, fertőzések területén is sok a tennivalójuk, de fontosnak tartotta hangsúlyozni: nemcsak nekik, hanem azoknak is, akik a felelősek a magyar egészségügyi ellátásért.

    (BAON)

    Legutóbb frissült: 2017.02.07 15:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

    A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.

    Vérmérgezés (szepszis) - Tünetek és a gyógyulás esélyei

    A szepszis nehezen meghatározható, az egész szervezetet érintő, összetett tünetegyüttes, amely súlyos formája a beteg halálához is vezethet. A folyamat lényege, hogy a szervezet valamely káros tényezőre adott válaszaként gyulladásos és véralvadási folyamatok aktiválódnak.

    Fontos a tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltása

    A tinédzserek meningococcus-fertőzés elleni oltásának fontosságára hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE), miután a múlt héten fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy budapesti gimnazista.

    Korszerűsítették a koraszülött-ellátást a kecskeméti megyei kórházban

    Uniós támogatással, 160 millió forintból korszerűsítették a koraszülött-ellátást a Bács-Kiskun Megyei Kórházban - közölte az intézmény az MTI-vel.

    Nem járvány, vérmégezés! - Nagy orvosi felfedezések

    Semmelweis Ignác kezdte sejteni (amit ma már senki nem vonna kétségbe), hogy egy alapos fertőtlenítős kézmosás megakadályozhatja a gyermekágyas anyák halálát. Igencsak meg kellett küzdenie igaza elismertetéséért.

    Vérmérgezés ellen C-vitamin?

    Elképzelhető, hogy a C-vitamin nemcsak megelőzheti a vérmérgezést, de nagy adagban, injekció formájában visszafordítani is képes a gyakran végzetes folyamatot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.