Rákkeltő kínai műanyag konyhai eszközök

Szerző: Független Hírügynökség

Lengyelországban olyan kínai műanyag konyhai eszközökre bukkant egy állami minőség-ellenőrző intézet, amely hő hatására rákkeltő vegyületet bocsát ki, olvasható a legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza internetes honlapján. Ennek ellenére a fekete merőkanalakat, tésztaszedő lapátokat nem vonják ki a forgalomból.

A kifogásolt fekete nejlon termékek vizsgálatát már áprilisban kérte egy importőr. Az IBiPO intézet megállapította, hogy a konyhai eszközök európai uniós nómenklatúra szerint 4,4'' -diaminodifenylomethane elnevezésű vegyületet bocsátanak ki. Méghozzá 10 ezerszer többet, mint amennyit az uniós normák megengednek. Ezt a vegyületet röviden MDA-nak is nevezik.

De az ilyen típusú termékek egyáltalán nem bocsáthatnak ki ilyen rákkeltő anyagot.

Ugyanez az intézet tavaly kínai gyermekgyöngyökről állapította meg, hogy mérgező anyagot tartalmaznak. A játékot azonnal kivonták a forgalomból, de a rákkeltő konyhai eszközökkel senki sem foglalkozik.

Bevonták, ennek ellenére is népszerű termék a háziasszonyok között

Az IBiPO intézet saját kezdeményezésre két lengyel városban próbavásárlással 7 esetből 3-szor talált rákkeltő anyagot kibocsátó kínai merőkanálkészletet. Azokat kivonaták a forgalomból. A forgalmazók ugyanakkor nem kérnek minőségi vizsgálatot, mert ez nem kötelező, és sokba kerülne.

Lengyelországban több tucatnyi cég foglalkozik a hasonló kínai konyhai műanyag eszközök importjával. "A fekete nejlon jól megy, a háziasszonyok imádják" - nyilatkozott a Gazetának annak a cégnek a marketingigazgatója, amely áprilisban bevizsgáltatta a merőkanálkészletet, majd leállt a forgalmazásával.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Ügyeleti rend lesz a hosszú...

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint...

Betiltották a BPA-t tartalmazó...

Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.