Kiváló malomipari paraméterekkel rendelkező, adaptív őszi búza vonalak előállítása

FITT AGRO Kft.
megjelent:

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával 2014-2016 évben valósult meg 300.155.438 Ft támogatással, a FITT AGRO Kft és a Debreceni Egyetem konzorciumában, az AGR_PIAC_13-1-2013-0002 számú „Kiváló malomipari paraméterekkel rendelkező, adaptív őszi búza vonalak előállítása” című pályázat keretében.

A projekt eredményeit bemutató rendezvény 2016.12.19-én került megrendezésre Nyíregyházán a Debreceni Egyetem, Agrárkutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében, ahol a kutatásban résztvevő, illetve meghívott hazai és külföldi szakemberek osztották meg a projekt témájához kapcsolódó tudományos eredményeiket előadásaikban, hozzászólásaikban.

A rendezvényt Dr. Dobránszki Judit tudományos főigazgató nyitotta meg, majd az Szlovákiai Országos Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Centrum (Nyitra-Mihalovce), továbbá az Ukrán Mezőgazdasági Akadémia Kárpátaljai Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomás (Nagybakta) képviselőinek előadásai hangoztak el. A Fitt Agro Kft. képviseletében Seres Emese ügyvezető, valamint Dr. Zsombik László – DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet vezetője, projektvezető – prezentálták a kutatási projekt eredményeit. A rendezvény zárásaként az őszi búza beltartalmi paramétereinek alakulásáról Prof. Dr. Győri Zoltán (Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézet), majd Sipos Tamás (DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet) tartottak előadást, melyek fókuszában a projekt keretein belül végzett minőségvizsgálatok eredményeit és azok összefüggéseit elemezték az előadók.

A rendezvényen bemutatásra került a projekt előzménye, tudományos és finanszírozási háttere, kitűzött céljai, a kutatások kivitelezése, valamint az elért eredmények is. A kísérletek több különböző helyszínen valósultak meg a projekt időszaka alatt laborban és szántóföldön egyaránt. A különböző szabadföldi vizsgálatokat közel 5000 kisparcellán végezték el eltérő agroökológiai körülmények között, különböző technológia faktorok (genotípus, vetésidő, állománysűrűség, tápanyagellátás) alkalmazásával. A kísérlet során a növényi paraméterek vizsgálata mellett a termésképző elemek komplex elemzése is megtörtént. Értékelték a technológia elemek és a genotípusok különböző tényezőkre adott válaszreakcióit, illetve a közöttük lévő interakciókat. Feltérképezésre kerültek az agronómiai paraméterek mellett a betegség ellenállósági mutatók, az aszálytűrő képesség illetve az ozmotikus stressz tolerancia tulajdonságok is.

A szabadföldi és laborvizsgálatok alapján kiválasztott génanyagok keresztezéssel történő javítása során több száz keresztezési kombináció jött létre, az utódnemzedékek értékelése (UPOV) folyamatos. A laborvizsgálatok során az ozmotikus stressz vizsgálatok mellett fitotronban végzett biomassza, illetve korai fejlődési vizsgálatok is folytak. A rendelkezésre álló alapanyagok genetikai hátterének feltérképezése markerek alkalmazásával folyamatosan történt. A kutatás eredményeként három kiváló minőségi paraméterekkel jellemezhető új búzavonal hazai szabadalmaztatására indult eljárás, valamint egy vonal nemzetközi szabadalmaztatására.

A projekt segítségével jelentős tudományos értékű eredmények születtek, illetve sikerült megalapozni egy hosszú távú kutatási program infrastrukturális és szellemi tőkéjét, melyek segítségével a jövőben újabb eredmények érhetők el.

További információ kérhető:

FITT AGRO KFT.
E-mail: [email protected]

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.