• Nem foglalkoznak a dolgozók egészségével

    Szerző: Független Hírügynökség

    Csak minden ötödik kórház vezetése foglalkozik azzal, hogy a náluk dolgozó orvosok és ápolók lelki és fizikai terhelését csökkentse - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet jelentéséből. A felügyelet felmérése szerint a Dél-Alföldi régióban a legrosszabb a helyzet: itt mindössze egy intézménynek van stresszkezelő programja.

    A felügyelet még februárban végezte a felmérést, a kérdésekre 128 intézmény 152 telephelye adott választ. Ebből derült ki, hogy a gyógyító munkával járó lelki terhelést a legtöbb helyen a dolgozóknak a kórház segítsége nélkül kell feldolgozniuk: a megkérdezett intézményeknek ugyanis csak a 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van stresszkezelő programja.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A stresszoldási lehetőségek közül a mozgás terén a legjobb a helyzet: a kórházak 67 százaléka biztosít a dolgozói számára valamilyen testedzési lehetőséget. A 152 telephelyből 23 támogatja a gyógytornán való részvételt, 12 telephely a konditerem-használatot, 21 telephely pedig egyéb lehetőséget, mint például az uszoda-, teniszpálya-, kosárlabdapálya-használatot. A munkavállalók sporttevékenységét a kórházak kevesebb mint a negyede támogatja anyagilag is.

    Csak az intézmények fele szervez az egészségügyi dolgozóknak rendszeres és ingyenes szűrővizsgálatokat, kevesebb mint harmada ad üdülési csekket a munkavállalóinak, és kevesebb, mint negyede, 24 százaléka támogatja egészségpénztári hozzájárulással a dolgozóit.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.12 10:43
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Most kell ellenőriztetni az anyajegyeket!

    Az őszi hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük az anyajegyeinket. Az emlékező bőrről, a gyanús jelekről, az eltávolítás lehetőségeiről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász-kozmetológus beszélt.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    A XXI. században (szemben a XIX. és XX. századdal) már nem a különböző fertőzések jelentik a legnagyobb egészségügyi problémát, hanem az egyre több embert érintő krónikus megbetegedések. A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Önellenőrző tesztek: otthoni segítség gyanú esetére

    Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy életünk egyik legértékesebb kincse a saját egészségünk. Sokszor tapasztalunk magunkon bizonyos tüneteket, amelyekkel nem foglalkozunk időben, vagy elhanyagoljuk már meglévő betegségünk rendszeres orvosi ellenőrzését.

    Mammográfia: Miért fontos és hogyan történik a vizsgálat?

    A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. A megelőzésében fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melynek első és elengedhetetlen lépése az önvizsgálat. A további vizsgáló módszerek közé tartozik az emlőultrahang és a mammográfia is.

    Méhnyakrák - Kis figyelemmel megelőzhető

    A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.