• Kevés a köztéri defibrillátor

    Szerző: Független Hírügynökség

    Körülbelül 200 automata defibrillátor van közterületen az országban, a Magyar Kardiológusok Társaságának becslése szerint - adta hírül az RTL Híradó. Nagyjából tízszer ennyire lenne szükség, mert naponta 70-en kapnak hirtelen szívhalált.

    Nemcsak itthon, hanem az Európai Unióban sincs kötelező szabály arra, hogy hány újraélesztő készüléket kell közterületen elhelyezni. Így pontosan nem is tudni, hol vannak ilyenek. A balatoni strandokon összesen 3 készükék van, az is csak két hete.

    A több mint 100 balatoni strand közül háromra jutott ilyen készülék. Ezeket bárki tudná használni, az útmutatás egyértelmű. Használatukkal 25 ezer embernek lenne esélye a túlélésre, ugyanis ennyien kapnak hirtelen szívhalált évente Magyarországon. Őket négy percen belül kell újraéleszteni.

    Hirdetés

    Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára szerint Magyarországon körülbelül 200 defibrillátor lehet közterületen, de ezeknek a közterületeknek egy része valamilyen bankhoz, vállalathoz tartozik, amelynek nyitvatartási ideje van, tehát a készülékekhez nem lehet napi 24 órában hozzáférni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakember szerint egyébként a jelenlegi tízszeresére, vagyis kétezer készülékre lenne szükség. Jogszabály nem írja elő, hogy kötelező a köztéren defibrillátort elhelyezni. Egy uniós ajánlás szerint azonban minden nagyforgalmú helyre kellene tenni ilyet.

    Pontos lista még nincs

    Szollár Domonkos, a Budapest Airport Zrt. szóvivője az RTL Híradónak elmondta: teljes a lefedettség a reptéren, 1 perc alatt bárhová odaér a segítség, így 90 százalékos a túlélési esélye annak, aki a reptéren lesz rosszul.

    Ferihegyen 14 készülék van. A Nyugati pályaudvaron is van kettő, és néhány okmányirodába is vettek az önkormányzatok. Pontos lista azonban nem készült arról, hogy hol is vannak köztéri defibrillátorok. Egy alapítvány őszre ígérte, hogy ezt elkészíti.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.12 08:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Országos defibrillátor-adatbázist készít a mentőszolgálat

    Mobiltelefonon is megjeleníthető országos adatbázist készít a nyilvános, közforgalmú helyeken elhelyezett félautomata defibrillátorokról az Országos Mentőszolgálat.

    Szívritmuszavarok (arrhythmia) - Figyelmeztető tünetek

    A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formái, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.

    Szívelégtelenség - Négy éven belül a betegek fele meghal

    Szívelégtelenségben a világ felnőtt lakosságának 2 százaléka, míg a 65 éven felüliek tíz százaléka szenved. A betegség gyakorisága folyamatosan nő. A betegek fele négy éven belül meghal, ugyanakkor a legsúlyosabb állapotú páciensek fele pedig nem éri meg az egy évet sem.

    Kecskeméten is defibrillátorral növeli a MÁV az utasok biztonságát

    Életmentő defibrillátor készüléket helyezett el a MÁV – a győri és a hegyeshalmi után – a kecskeméti vasútállomáson is. Az eszközt a helyszínen ünnepélyes keretek között mutatták be.

    Defibrillátort helyeztek el a győri vasútállomáson

    Automata defibrillátort helyeztek el a győri vasútállomás utascsarnokában csütörtökön.

    Újraélesztő készüléket helyeztek el a zalai kormányablakokban

    A járókelők számára is hozzáférhetően félautomata újraélesztő készüléket helyeztek el a két zalai kormányablakban, ahol több kormánytisztviselő az életmentési ismereteket is elsajátította - tájékoztatta a Zala Megyei Kormányhivatal kedden az MTI-t.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.