Kevés a köztéri defibrillátor

Szerző: Független Hírügynökség

Körülbelül 200 automata defibrillátor van közterületen az országban, a Magyar Kardiológusok Társaságának becslése szerint - adta hírül az RTL Híradó. Nagyjából tízszer ennyire lenne szükség, mert naponta 70-en kapnak hirtelen szívhalált.

Nemcsak itthon, hanem az Európai Unióban sincs kötelező szabály arra, hogy hány újraélesztő készüléket kell közterületen elhelyezni. Így pontosan nem is tudni, hol vannak ilyenek. A balatoni strandokon összesen 3 készükék van, az is csak két hete.

A több mint 100 balatoni strand közül háromra jutott ilyen készülék. Ezeket bárki tudná használni, az útmutatás egyértelmű. Használatukkal 25 ezer embernek lenne esélye a túlélésre, ugyanis ennyien kapnak hirtelen szívhalált évente Magyarországon. Őket négy percen belül kell újraéleszteni.

Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára szerint Magyarországon körülbelül 200 defibrillátor lehet közterületen, de ezeknek a közterületeknek egy része valamilyen bankhoz, vállalathoz tartozik, amelynek nyitvatartási ideje van, tehát a készülékekhez nem lehet napi 24 órában hozzáférni.

A szakember szerint egyébként a jelenlegi tízszeresére, vagyis kétezer készülékre lenne szükség. Jogszabály nem írja elő, hogy kötelező a köztéren defibrillátort elhelyezni. Egy uniós ajánlás szerint azonban minden nagyforgalmú helyre kellene tenni ilyet.

Pontos lista még nincs

Szollár Domonkos, a Budapest Airport Zrt. szóvivője az RTL Híradónak elmondta: teljes a lefedettség a reptéren, 1 perc alatt bárhová odaér a segítség, így 90 százalékos a túlélési esélye annak, aki a reptéren lesz rosszul.

Ferihegyen 14 készülék van. A Nyugati pályaudvaron is van kettő, és néhány okmányirodába is vettek az önkormányzatok. Pontos lista azonban nem készült arról, hogy hol is vannak köztéri defibrillátorok. Egy alapítvány őszre ígérte, hogy ezt elkészíti.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Eltűnt az influenza? - Influenza...

A bevezetett korlátozó intézkedések hatására csökkent a fertőző betegségekben megbetegedettek száma? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi...

Defibrillátort minden mentőautóba!...

Félmillió forint értékű életmentő készüléket ajándékoztak az Elsősegély - Mit kell tennem? alkalmazás készítői és támogatói az Országos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.