• Mérföldkő a debreceni veseátültetésben

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Az ezredik vesetranszplantációt végezték el december 1-jén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az új szerv egy 57 éves vásárosnaményi férfi életét változtatja meg.

    A veseátültetés

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin). A veseátültetés

    Az első nem élődonoros (kadáver) veseátültetést 1991-ben hajtották végre Debrecenben, az élődonoros transzplantáció pedig 2010-ben indult el. A december 1-én végrehajtott ezredik veseátültetés újabb mérföldkőnek számít az idén 25 éves jubileumát ünneplő Vesetranszplantációs Központ történetében.

    - Ez a szám is jelzi, hogy a debreceni veseátültetés töretlenül fejlődik. Az Eurotransplanthoz való 2013-as csatlakozás óta évente több mint ötven – élődonoros és kadáver – műtétet végeztünk a Sebészeti Klinikán, de több beavatkozásra is lenne kapacitás. A központ már most európai szintű szolgáltatást nyújt, és folyamatosan arra törekszünk, hogy a világszínvonalnak megfelelő körülményeket biztosítsunk a betegek számára – fogalmazott Nemes Balázs egyetemi docens, a Vesetranszplantációs Központ vezetője, aki az ezredik beültetést végezte.

    Hirdetés
    Több élődonoros szervátültetésre lenne szükség

    A szervátültetés egyértelműen költséghatékony beavatkozás. Egy középkorú veseátültetett beteg például átlagosan kétszer tovább él, mint a művesén kezelt páciensek, ráadásul a társadalomnak is tizedébe kerül a műtét, mint a tartós dialízis. Több élődonoros szervátültetésre lenne szükség

    A mintegy kétórás, nem élődonoros transzplantáció során egy 57 éves vásárosnaményi férfi kapott új vesét. Szabó Béla 2012 óta, kétnaponta járt vesedialízisre, így az új szervnek köszönhetően gyökeresen megváltozik az élete. Az átültetésre idén jelentkezett, arra azonban nem számított, hogy ilyen hamar sor kerül a beavatkozásra.

    - Este fél 10 körül érkezett a riasztás, hogy másnap reggel jön értem a mentő és új vesét kapok. Nagyon boldog voltam, majd’ kiugrottam a bőrömből. Sokan két-három évet várnak az átültetésre, így hálás vagyok, hogy nekem ilyen hamar sikerült – fogalmazott a férfi, aki a műtét után pár nappal nagyszerűen érzi magát, és már a jövőt tervezgeti. Boldog, hogy mostantól nem kell minden második nap dialízisre járnia, és amint lehet, szeretne újra dolgozni.

    A debreceni Vesetranszplantációs Központhoz jelenleg három megye – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye – betegei érkeznek, de a kiváló adottságoknak köszönhetően ez a kör a jövőben akár jelentősen bővülhet.

    A centrum vezetője, Nemes Balázs szerint megvan a potenciális lehetőség arra, hogy az intézménynek ne csak az országon belül legyen meghatározó szerepe, hanem a határon átnyúló oktató-gyógyító központtá váljon.

    E cél eléréséhez is hozzájárulhat, hogy a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán a 2015/16-os tanévben az országban egyedülálló módon Szerv és szövetátültetés alapjai elnevezésű kurzust indítottak. A tavaly még magyar nyelvű tanórákat az idei szemeszterben már angol nyelven hallgatják a diákokat. A gyakorlatorientált képzés hamar népszerű lett, ebben a tanévben 67-en vették fel a kurzust.

    (Debreceni Egyetem)

    Módosítva: 2016.12.06 15:05, Megjelenés: 2016.12.06 15:05
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Anyaságra készülve

    Anyaságra készülve

    Dr. Farkas Ágnes

    10 dolog, amivel segíthetjük, hogy egészséges terhességünk legyen a jövőben.

    Novemberben folytatódnak a Semmelweis-egészségnapok rendezvényei

    Háztartási balesetekre, a hozzátartozók gyors egészségügyi ellátására, de akár életmentésre, vészhelyzetek elhárítására is felkészülhetnek az érdeklődők a Semmelweis-egészségnapok következő, novemberi rendezvényén.

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

    Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya is, a gyaloglás leggyorsabb, de még nem futó tempója ugyanis jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének egy új amerikai kutatás szerint.

    A veseátültetés

    Veseátültetésre végstádiumú veseelégtelenség esetén kerülhet sor. A műtét alapvető feltétele, hogy a betegek előzőleg már tartósan dialízisre szoruljanak és a transzplantációs listára is felkerüljenek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.