Lelki egészségközpont jön létre Hatvanban

Szerző: ÁNTSZ

Ápolásszakmai napot rendezett a hatvani kórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei szervezete, valamint Magyar Ápolási Egyesület a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban. Közel kétszázan gyűltek össze a továbbképzési napra, amely a lelki folyamatok kezeléséről szóló előadások mellett akkreditációs pontszerzésre is lehetőséget biztosított az ápoló szakdolgozók számára.

Napjaink népbetegsége

A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a túlhajszoltságot, de hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek. Napjaink népbetegsége: a stressz

Közel kétszázan gyűltek össze a továbbképzési napra, amely a lelki folyamatok kezeléséről szóló előadások mellett akkreditációs pontszerzésre is lehetőséget biztosított az ápoló szakdolgozók számára.

Az ápolás nem csak a beteg fizikai, hanem a lelki ápolásáról is szól. A testi-lelki egyensúly jelentősége, a stressz és a lelki folyamatok kerültek a fókuszpontba Hatvanban megrendezett Heves megyei ápolásszakmai napon. Emberekkel foglalkozni az egyik legnehezebb feladat – mondta el köszöntőjében Dr. Stankovics Éva, a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet vezetője. Krízishelyzetben lévő emberekkel foglalkozni különösen nagy odafigyelést, törődést igényel.

A külső környezet és lélek hat a fizikai testre – képes akár stresszelni, megbetegíteni az adott egyént. Ugyanígy az egészségügyi szakdolgozóknál a betegápolás pszichés megterhelést is jelent, ami sok esetben jár kiégéssel – például idős beteg gondozásánál, és sürgősségi osztályokon-mondta el Vörösmarty Attila, a kórház ápolási igazgatója. Mint azt hozzátette éppen ezért az ápolók sokszor stressz kezelési képzéseken vesznek részt.

Stressz

Stressz helyzet sokszor abból adódik, hogy akinek az egészsége veszélybe kerül, az krízis helyzetben van, és félre érti a környezete jelzéseit.

Stressz helyzet alakul ki, amikor az ember fenyegetőnek észlel valamit, és úgy érzi, alkalmazkodnia kell a helyzethez. Ezen tud segíteni az a folyamatos, figyelemmel teli kommunikáció – árulta el Tegzéné Fodor Ágnes, a kórház pszichológusa.

A lelki egészségről tehát legalább annyira fontos beszélni, mint a fizikai állapotról. Nagy hangsúly van azonban a kipihentségen is és azon, mennyire tudja valaki elsajátítani a stresszkezelési technikákat.

(ÁNTSZ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Lelki egészségünket is fenyegeti a...

Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.