Leállították a máj öregedését egerekben

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai tudósoknak sikerült kísérleti egereknél megállítani a máj öregedését, erről vasárnap számoltak be a Nature Medicine című brit tudományos lap internetes változatában. A kutatók ugyanis meg tudták akadályozni, hogy a májsejtekben felhalmozódjanak a károsodott fehérjék.

Ez az első eset, hogy sikerült élő állat valamely teljes szervében megállítani az idős kori leépülést előidéző fehérjefelhalmozódást. A felfedezés később életmeghosszabbító megoldásokhoz is elvezethet.

A kísérletben 22-26 hónapos, génmanipulált egerek vettek részt. Ez az életkor a rágcsálóknál olyan, mint ha egy ember elmúlt már 80 éves. A kutatók által alkalmazott módszer hatásra az agg egereknél a máj ugyanolyan jól funkcionált, mint a fiatal felnőtt egereknél.

A normális egereknél viszont ilyen idős korban a májfunkció romlott. Sok időskori betegségnél az történik, hogy a különböző szervek sejtjeiben már nem működik jól az elpusztult vagy károsodott fehérjék "kitakarítását" végző úgy nevezett CMA mechanizmus. A CMA mechanizmus egyik eleme egy specializálódott molekula, amely megragadja a rossz fehérjét, és odaszállítja a sejthártyához rögzülő enzimzsákokhoz, a lizoszómához. Ott egy receptormolekula bejuttatja a rossz fehérjét a zsákba, ahol aztán gyorsan megemésztődik.

Az öregedés előrehaladtával ezek a receptorok kezdenek rosszul működni, ezért a rossz fehérjék felhalmozódnak a sejtben. Korábban azt gondolták, hogy mindez az öregedés következménye. Az Ana Maria Cuervo vezette kutatócsoport viszont arra a következtetésre jutott, hogy fordítva van, és éppen ennek a mechanizmusnak a károsodása váltja ki az öregkori funkcióromlásokat.

Az amerikai kutatók szerint a májsejtek öntisztító funkciójának megromlása következtében a máj az egész szervezet méregtelenítését is rosszabbul végzi, méghozzá éppen abban az életszakaszban, amikor pedig fokozottan volna rá szükség, hiszen a gyógyszerek gyakran már a napi étrend részét képezik.

A genetikailag módosított egereknél a kutatók pótlólag külön receptormolekulákat juttattak a sejtekbe, amelyek aztán elvégezték a takarítást a megromlott saját receptorok helyett. Ennek következtében a májfunkció is normálissá vált.

A kísérlet sikere később akár embereknél is beválhatna?

Embereknél ugyan a genetikai módosítás nem jöhet szóba, de Cuervo szerint a felfedezés alapján később kifejleszthetnek olyan gyógyszereket, amelyek mímelik a génmódosítással létrehozott extramolekulákat.

Elképzelhető, hogy ugyanez a tisztítási mechanizmus diétával is helyreállítható. Cuervónak egy még publikálatlan tanulmánya azzal foglalkozik, hogy a kalória-bevitel megszorításával elejét lehet venni a CMA mechanizmus időskori romlásának. Cuervo szerint az ideális megoldás a megfelelő étrend, nem pedig a tabletta.

(FH)

Cikkajánló

Májbetegségek első tünetei

Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Máj
A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik szinte nélkülözhetetlen nedvét, az epét választja ki.
Emelkedett májenzimértékek
Emelkedett májenzimértékek

Mi okozhatja?

Amputáció
Amputáció

Hogyan birkózhat meg vele? Mi segíthet?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.