Segítsünk okosan a beteg gyerekeken!

Debreceni Egyetem
megjelent: 2016.11.14.

Könyvek, ruhák, plüssmacik helyett színvarázslók, légúti párásítók és baba endoszkóp jelenti a leghasznosabb segítséget a Debreceni Gyermekklinika kis betegeinek. Adakozásban a jelszó: biztonság!

Karácsony közeledtével számos felajánlás érkezik a Gyermekklinika alapítványaihoz, sokan pedig ajándékokkal szeretnék támogatni az apróságok gyógyulását. Ám még a leginkább szívből jövő adomány sem jelent igazi segítséget, ha az kockáztatja a gyerekek biztonságát.

A koraszülött gyerekekről

A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie! A koraszülött gyerekekről

- Sokan szeretnék ruhával, könyvvel vagy plüssállattal meglepni a kis betegeket, de ezeket nem adhatjuk oda nekik. A sokszor súlyos beteg gyermekek steril és tiszta környezetben gyógyulnak és vannak köztük olyanok, akiknek nem működik az immunrendszere. Akármennyire is újszerű egy ruha, vagy játék, nem tudjuk ellenőrizni, honnan származik. A tisztításra, teljes fertőtlenítésre nincs lehetőség, így hordozhatnak olyan kórokozókat, melyek kockáztatják a gyermekek gyógyulását – magyarázza Balla György, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Az élelmiszerek, gyógyszerek sem használható ajándékok, de a mindennapi életet megkönnyítő tárgyakat szívesen fogadják a klinikán. Ilyenek a tisztálkodási szerek, a fogyóeszköznek számító kézfertőtlenítő adagolók, illetve bármikor hasznát tudják venni egy párásító készüléknek vagy szobamérlegnek.

Egy-egy új televízió is nagy segítség a lábadozó, meserajongó gyerekeknek, de itt is speciális szempontokat kell figyelembe venni: a túl nagy képernyő a villódzás miatt már káros lehet és fontos, hogy a készüléket stabilan lehessen rögzíteni. Bármilyen eszköz adományázásánál érdemes egyezetni a klinika munkatársaival.

Sok esetben a tudás, szolgáltatás felajánlása adhatja a legtöbbet: állandó szükség van például azokra a tehetségekre, akik rajzaikkal barátságosabbá teszik a kórtermeket. Hálásak azoknak is, akik valamilyen módon részt tudnak venni a vidámabb, színesebb környezet kialakításában.

Az újszülöttek első vizsgálata

Nincs is annál nagyobb öröm, amikor a hosszas, kimerítő vajúdást követően - vagy a császármetszés megkezdése után néhány percen belül - meghalljuk a baba első hangját. Ugye egészséges? Megvan mindene? Ezeket a kérdéseket teszik fel ilyenkor világszerte az édesanyák, hiszen számukra nincsen annál fontosabb, mint tudni, hogy az addig a méhükben fejlődő gyermek makkegészséges. De vajon milyen vizsgálatok várnak a kicsikre? Ki és hogyan végzi el ezeket? Az újszülöttek első vizsgálata és az Apgar-teszt

Az életveszélyes állapotban lévő gyerekek megmentéséhez, felépüléséhez sokszor a legmodernebb berendezések szükségesek. Ezért a professzor fontos célnak tekinti, hogy a világon bárhol megjelenik egy olyan készülék, amely a gyerekek gyógyulását szolgálja, akkor az az országban elsőként a debreceni Gyermekklinikán legyen elérhető. Ezek az eszközök több tíz millió forintba is kerülhetnek, így beszerzésükben a beérkező felajánlások segítenek.

Karácsonyra a koraszülött intenzív osztályt szeretnék megajándékozni egy speciális inkubátorral, most erre gyűjt az intézet. Ha ez a támogatóknak köszönhetően sikerülne, akkor Debrecenben ez lenne az első, úgynevezett hibrid transzportinkubátor. Most is rendelkezik nagyon jó inkubátorokkal az osztály, azonban ez az új fejlesztés a koraszülötteket még biztonságosabban tudja levinni a szülőszobából az intenzív osztályra. A mindössze 10 méteres távolság látszólag kicsi, de egy kisbaba számára az életet jelentheti. Ezt a modern inkubátort kifejezetten a koraszülöttekre tervezték, azokra a 23-24. héten született babákra, akiknek még az anyaméh lenne a biztonságos hely.

- A kicsik életben maradása szempontjából a 90 százalékos biztonság nálunk nem elegendő. Egy ilyen modern inkubátorral közel kerülnénk a 100 százalékhoz, mert mindent tud, amit egy intenzív osztály. A koraszülöttek ebben majdnem olyan környezetben utazhatnak, mintha még az anyukájuk pocakjában lennének - hangsúlyozza az eszköz fontosságát Balla György.

A Gyermekklinika másik fontos célja egy olyan, mindössze fél éve létező készülék megvásárlása, amely az újraélesztés során konkrétan megmondja, hogy mit kell javítani ahhoz, hogy az sikeres legyen. Egy ilyen eszköz hatalmas segítséget jelenthet, hiszen az újraélesztést végző személynek pontos visszajelzést ad arról, hogy hatékony-e szívmasszázs, beindul-e a szív, vagy jó-e a lélegeztetés. Ezen kívül folyamatosan szükség van azokra a speciális endoszkópokra, amelyeket akár újszülötteknél is lehet használni.

A professzor kitért arra, hogy nagy örömmel fogadják a kedves Télapókat, de a krampusz se legyen ijesztő, ő is inkább mosolyogjon, mert az apróságok pozitív, örömteli lelki világa elengedhetetlen a gyógyuláshoz. A mikuláscsomagoknál is a biztonság a jelszó: a kis cukorkákat a gyerekek félrenyelhetik, a mogyoró allergiát, hörgőelzáródást, a gyümölcs hasfájást okozhat.

A Gyermekklinika igazgatója szerint a kicsi, de szeretettel jövő adományoknak is helye van, ráadásul évek óta azt tapasztalja, hogy egyre többen vannak azok a hétköznapi, névtelenségüket megőrző, szerényen adakozó emberek, akik tudják: a világon a gyermek a legértékesebb.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az otthon veszélyei Az otthon veszélyei

A gombák által termelt spóra váltja ki a penészgomba-allergiát.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Ha a négy fal között telik a gyereknap

A gyereknap a legtöbb kicsi számára felhőtlen játékkal, szabadban futkározással, élményekkel telik. De mi van akkor, ha gyermekünk pont most...

Dr. Nagy Andrea: A sorsnak köszönhetem, hogy gyerekgyógyász lettem

Gyermekgyógyász, neonatológus, a Debreceni Gyermekklinika PIC vezető főorvosa, nevéhez fűződik a koraszülött szállítás megszervezése a keleti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.