Mellékhatás-bejelentésre ösztönző figyelemfelhívó kampány

Szerző: OGYÉI

Mellékhatás-bejelentésre ösztönző figyelemfelhívó kampányt tart Európa 2016. november 7-11 között.

22 résztvevő tagállam között Magyarország is vállalta, hogy a brit gyógyszerhatóság által készített animációk segítségével felhívja a figyelmet (https://www.facebook.com/ogyei.gov.hu/) a mellékhatás-bejelentések fontosságára.

Magyarország a jelentések számát tekintve a statisztikai sorban az utolsók között van évi átlag 1500 beérkező jelentéssel. A cél, hogy elérjük ennek a számnak a dupláját, ami nem lehetetlen vállalkozás, hiszen a hasonló lélekszámú Csehország már elérte ezt a számot.

Mellékhatás vagy gyógyszerallergia?

A gyógyszerekhez csatolt betegtájékoztatókon sok esetben oly hosszú a mellékhatások felsorolása, hogy talán meg sem lepődünk azon, ha a készítmények bevételét követően egy-két kiütés, szédülés, vagy gyomorpanaszok jelentkezését tapasztaljuk. Mikor vegyük komolyan a panaszokat és milyen jelekből tudhatjuk, hogy a tüneteket gyógyszerallergia okozza? Mellékhatás vagy gyógyszerallergia?

A mellékhatás-bejelentés az elsődleges eszköze annak, hogy a gyógyszerhatóság információt szerezzen egy gyógyszer lehetséges kockázatairól, és szükség esetén olyan kockázatcsökkentő intézkedést hozzon, melynek segítségével fenntartható a gyógyszer használatának biztonságossága, illetve az, hogy a kezelésben részesülő betegek számára a kezelésből származó előnyök folyamatosan meghaladják annak lehetséges kockázatait.

A gyógyszerhasználat biztonságossága annál jobban garantálható, minél több információval rendelkezünk a gyógyszerekkel kapcsolatban, ezért fontos, hogy minél több bejelentést kapjunk. A bejelentések segítenek az új mellékhatások felismerésében is.

A gyógyszerek alkalmazásával összefüggésbe hozható mellékhatás gyanúját az OGYÉI-nak online is lehet jelenteni ezen az elérhetőségen

(OGYÉI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.