• Újjászervezésre vár a rákszűrés rendszere

    Szerző: Független Hírügynökség

    Teljesen átalakulhat a rákszűrés jelenlegi rendszere, miután az Állami Számvevőszék a 2002-ben indított programot gyakorlatilag kudarcként értékelte. A jelentés szerint miközben milliárdokat fordítottak a programra, a szűréseken résztvevők aránya messze elmaradt a tervezettől.

      Hol végeznek szűrést?

    Szűrővizsgálati helyszínek keresője.

    Az adatok ellentmondásosak, hiszen amíg az ÁSZ jelentése szerint méhnyakrák-szűréseken alig 3-5 százalékos volt a részvételi arány, addig az egészségbiztosítónál 30 százalékot regisztráltak. A legnagyobb probléma a vastag- és végbéldaganatok szűrésének leállítása jelenti.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez a vizsgálat ugyanis mindössze 15-20 percig tart, és a biztosítónak csak pár ezer forintjába kerül, a szűréssel ugyanakkor szinte 100 százalékos biztonsággal meg lehet állapítani a betegséget.

    A vizsgálatot elég tízévente elvégezni, amivel 5-8 éven belül az évi 5 ezer felére csökkenhet a halálozások száma. Kökény Mihály szocialista szakpolitikus eközben egy új szűrési csomagot jelentett be, amely szerint ősztől újraindulna az országos vastagbélrák szűrés is.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.06 07:59
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A koraszülött gyerekekről

    A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie!

    Méhnyakrák - Mire számíthat a nőgyógyásznál?

    Rendszeres nemi életet élő nők esetén a szűrővizsgálaton való részvétel évente ajánlott, egy egyszerű vizsgálattal ugyanis a méhnyakrák kialakulása megelőzhető!

    Hogyan ismerhető fel idejében a mellrák?

    A nőknek ma már nagy esélyük van arra, hogy a mellrák diagnosztizálása után a megfelelő kezelést alkalmazva meggyógyuljanak, és újra teljesen egészségesek legyenek. Ehhez azonban a tumort időben fel kell fedezni.

    A méhnyakrák-szűrés módszerei

    A 30 éves és annál idősebb nők, akiknek mindkét ma ismert méhnyakrákszűrésük negatív, biztonsággal várhatnának 3 évet is a következő vizsgálatig, derül ki egy új felmérésből.

    Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés

    Óriási előrelépést hozna a rák diagnosztikájában, kezelésében és szűrésében, ha megbízhatóan ki lehetne mutatni a fejlődő daganatból a vérbe kerülő anyagokat. Számos laboratóriumban dolgoznak olyan vértesztek előállításán, amellyel igen korai, még kezelhető formájában lehetne felfedezni a betegséget. Az mta.hu összeállítása.

    Növelni akarják az emlőszűrésen résztvevők számát

    Egy év alatt legalább tíz százalékkal növelni akarják a szervezett emlőszűrésen résztvevők számát - közölte az egészségügyért felelős államtitkár pénteken, egy Székesfehérváron rendezett egészségnapon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.