• Jól van a dupla karátültetésen átesett férfi

    Szerző: Független Hírügynökség

    A német rádió szombati jelentése szerint jó általános egészségi állapotnak örvend az a férfi, akin a világon először hajtottak végre egy hete dupla kar-transzplantációt. A végtagátültetés szervi és lelki komplikációkkal is járhat.

    A müncheni klinika orvosainak múlt pénteken és szombaton sikerült egy balesetben mindkét karját tőből veszített betegnek új végtagokat transzplantálniuk. A bajor sebészek egy héttel a műtét után tartott sajtótájékoztatójukon jónak nevezték a páciens általános egészségi állapotát.

    Hirdetés

    A mindkét karján amputált 54 esztendős férfin végrehajtott, bonyolult és időigényes sebészi beavatkozást hosszú előkészítő munka előzte meg. A július végén egy frissen elhunyt, meg nem nevezett identitású embertől két új kart kapott beteg, saját végtagjait egy 6 évvel ezelőtti balesetben veszítette el. A transzplantációban egy 40 fős team vett részt a bajor főváros klinikáján.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A sebészek és a pszichológusok augusztus elején egyetértenek abban, hogy körülbelül két év kell ahhoz, hogy kiderüljön: mennyire fogadja el a - most erős fájdalomcsillapítókat szedő - páciens szervezete az új testrészeket és lelkileg, hogy dolgozza fel az "idegenkezűséget".

    Mivel Németországban naponta átlag 80-90 amputációt hajtanak végre, hatalmas igény van/lenne a normális vérkeringésű, korlátozottan vagy tökéletesen működő kezek, lábak rutinszerű transzplantációjára.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.08.02 12:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tanácsok az utazási betegség megelőzéséhez

    Az utazási betegség az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

    A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

    Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

    A zenei fesztiválok veszélyei az egészségre

    A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon, nem árt elkerülni a baleseteket, a gyomorrontást és az alkoholmérgezést.

    Gyermekeinkre leselkedő veszélyek a nyári szünidőben

    Gyermekeink boldogsággal élvezik a nyári vakációt, a jól megérdemelt szabadságukat, csakhogy a szülők többsége nem minden esetben nyugodt, mivel csemetéje felügyelete nehezen megoldható. S mindezek mellett megannyi nyári veszély is leselkedik a gyermekek egészségére, biztonságára.

    A kerti munkák veszélyei - Permetezés

    Akinek van kiskertje, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

    Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt

    A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között. Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.