Tájékoztatás a védőnői méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzésről

ÁNTSZ
megjelent: 2016.06.23.

Újra lehetőség nyílik térítésmentesen elvégezni a méhnyakszűrési tevékenységre felkészítő továbbképzést.

Életmentő védőnői méhnyakszűrési program

A védőnői méhnyakszűrési program három éve alatt több mint 15 ezer szűrővizsgálatot végeztek el, több mint ezer nem negatív leletet találtak - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) MTI-hez eljuttatott közleményében. Életmentő védőnői méhnyakszűrési program

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) a „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű kiemelt projektje keretében lehetőséget biztosít a védőnők számára a népegészségügyi célú méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzés térítésmentes elvégzésére. Az országosan, előreláthatólag 2017 őszén induló képzéssorozatra a védőnők 2016. június 30-ig tehetik meg előzetes regisztrációjukat, jelezhetik szándékukat. A képzésen való részvételi igény jelzése egyénileg történik, önkéntes alapú.

A projekt egyik célja, hogy 2018 decemberéig lehetőség szerint valamennyi védőnő szerezze meg a népegészségügyi célú méhnyakszűréshez szükséges kompetenciát. Ezáltal az országban egyre több helyen, a területi védőnői ellátás keretében is váljon elérhetővé a méhnyakszűrés a célcsoportba tartozó nők számára. A projekt a képzés elvégzésére a területi védőnőkön kívül lehetőséget biztosít az iskola-, kórházi-, CSVSZ- és vezető védőnők számára is. A képzést azon védőnők részére szervezzük, akik nem rendelkeznek a méhnyakszűrés végzéséhez szükséges kompetenciával, illetve mód nyílik a korábban megszerzett elméleti képzés kenetvételi gyakorlat modullal való kiegészítésére.

A védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztésének komoly szerepe van abban, hogy a lakossághoz közelebb kerüljön ez a szolgáltatás, és a védőnő a munkája során kialakított személyes bizalmi viszony eredményeként olyan nőket is be tudjon vonni a szűrésbe, akik korábban nem éltek ezzel a lehetőséggel. Mindezzel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben jelentősen csökkenjen a méhnyakrákos megbetegedések és halálozások száma Magyarországon.

A népegészségügyi méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzés előkészítése céljából az OTH eForm elektronikus felületén fejlesztésre került egy űrlap, mely a védőnők továbbképzési szándékát méri fel, azonban ez jelentkezésnek nem minősül. A továbbképzésre a későbbiekben történő jelentkezés is önkéntes lesz. A méhnyakszűrésre felkészítő továbbképzés részleteiről, valamint a konkrét regisztrációról a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Az előzetes regisztrációval vagy a kitöltéssel kapcsolatban a regisztrációs segédlet ad bővebb felvilágosítást, amely ide kattintva érhető el

(ÁNTSZ)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.