Mellkassebészet európai színvonalon

Szerző: Debreceni Egyetem

Ismét megkapta az európai akkreditációt a Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetének Mellkassebészeti Osztálya, amely 2012-ben hazánkban elsőként nyerte el ezt a minősítést.

A tüdőrák kezelési lehetőségei

Szerencsés esetben megvalósítható az ún. kuratív terápia, amely a tumor teljes felszámolását és a beteg gyógyulását jelenti. Sajnos azonban a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz azt időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani. A tüdőrák kezelési lehetőségei

A Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetének Mellkassebészeti Osztálya a progresszív ellátás részeként az Észak-alföldi Régióban csaknem másfél millió ember mellkassebészeti kezelését biztosítja, emellett az Európai Mellkassebész Társaság (ESTS) akkreditációja révén európai ellátóközpontként is működik.

Az intézetben évente mintegy 600 nagy mellkasi műtétet végez az a hatfős sebészteam, amely tavaly 2700 járóbeteget kezelt, valamit 3550 beteg szakkonzíliumát is ellátta. A beavatkozások háromnegyede a tüdőrákhoz kapcsolódó daganatsebészeti eljárás, negyedét pedig a nyelőcső-, a gátor üregi elváltozások-, a balesetekből adódó mellkassebészeti műtétek, mellkasdeformitási vagy légmell betegséggel kapcsolatos operációk adják. A műtétek felét a laparoszkópiához hasonló úgynevezett torakoszkópiás, minimálisan invazív videótechnikával végzik, ez az arány Európában csupán 22 százalék. A beavatkozás az apró bemetszések révén szebb kozmetikai eredményt, rövidebb gyógyulási időt jelent, ám a nyitott műtéttel egyenértékű sebészi megoldást nyújt.

- Az intézményben számos újdonságnak számító műtéti technika is elérhető, mások mellett az „okoskéssel” a tumor minél pontosabb eltávolítása válik lehetővé, illetve műtét közben is gyors visszajelzést kaphatnak a sebészek a vágás szintjének tumormentességről. Az osztály néhány éve kiépítette a telekommunikációs konzíliumi rendszert is, így a beteg mozgatása nélkül is segítséget tudnak nyújtani a mellkassebészek a társszakmák képviselőinek a kombinált esetek ellátásához – ismertette Takács István egyetemi docens, a mellkassebészeti osztály vezetője.

A 2012-ben elnyert minősítés óta eltelt időszakban rendszeres auditokon bizonyította az osztály, hogy továbbra is megfelel az európai színvonalú oktatási, gyógyítási és kutatási elvárásoknak, ezért az ESTS június elején Nápolyban tartott kongresszusán további három évre megkapta az akkreditációt, így a jövőben is az európai mellkassebész szakma által elismert ellátóhelyeként működhet. Az oklevelet Szabó Károly mellkassebész szakorvos és Váradi Csongor szakorvosjelölt vette át.

- Az akkreditáció jelentősége elsősorban az, hogy az osztály könnyebben bekapcsolódhat az európai mellkassebészet vérkeringésébe: közös kutatási projektekben vehet részt, valamint a külföldi betegek ellátásában is szerepet vállalhat. A szakorvosképzés és a szakmai továbbképzési programok megvalósításában is keresik az európai központok osztályunkat – tette hozzá Takács István.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Miben segíthet egy betegklub a...

A Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban működő Harcosok Klubja a tüdőrákbetegek és hozzátartozóik rendszeres összejövetele, minden...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.