• Ha van fedezet, kifizetik az elmaradt juttatásokat

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy mennyi pénzt ítélt meg a szakszervezetnek a Legfelsőbb Bíróság abban a perben, amelyet a 2004 óta elmaradt juttatások miatt indítottak a dolgozók.

    A per azután indult, hogy az OMSZ a kincstári biztos utasítására 2004-ben felbontotta a szakszervezettel kötött megállapodásait. A biztos szerint egyik-másik szerződés jogszerűtlen, illetve gazdasági fedezet nélküli volt, ezért kellett megszüntetni őket - mondta a szóvivő. A dolgozók ezután jogi útra terelték az ügyet.

    Évekig húzódó pereskedés után, a Legfelsőbb Bíróság 2008. július 2-i jogerős határozatában érvénytelennek nyilvánította a megállapodás felmondását, és gyakorlatilag visszaállította a négy évvel ezelőtti állapotot.

    Hirdetés

    Az OMSZ szóvivője szerint összesen 42 szerződésről van szó, amelynek érvényesítése számos problémát vet fel. Az akkori megállapodásokban például még szerepelt a 24 órás szolgálat - ezt azóta törvény tiltja. Étkezési-, illetve mosatási hozzájárulást a 7 ezer dolgozó túlnyomó többsége kap, ezért ezeket könnyű lesz kiszámolni.

    Annál nehezebb lesz azonban megállapítani, hogy kinek jár például visszamenőleg lakásépítési támogatás, vagy balesetmentességi jutalom, amit a karambol nélkül levezetett kilométerek után kaptak korábban a mentősök - mondta a szóvivő. Győrfi Pál szerint egyébként a jutalmazási rendszernek ez az eleme meglehetősen torz volt, hisz főleg azokat díjazta, akik távolsági betegszállítóként sokkal több kilométert megtettek, mint a városban dolgozó rohamkocsik személyzete.

    Igyekeznek betartani a bíróság döntését

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Győrfi Pál hangsúlyozta: az OMSZ vezetése igyekszik betartani a bíróság döntését, a jogosultságok, illetve a költségvetés tartalékainak felméréséhez azonban idő kell. Ha találnak rá fedezetet, az egyértelmű esetekben akár néhány héten belül megindulhat a kifizetés, a többi azonban még bizonytalan - mondta.

    Hozzátette: a mentőszolgálat állami intézmény, amely alapvetően a működési költségek fedezésére kap támogatást az államtól. Ebben nincs túl nagy mozgástér; a plusz kifizetésekhez többnyire plusz források kellenek - mondta.

    A szóvivő hangsúlyozta, ennek ellenére keresik a lehetőségét annak, hogy el lehet-e mégis különíteni pénzt a juttatásokra, és csak végső esetben fordulnak az egészségügyi tárcához, illetve az államkincstárhoz.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.07.30 13:52
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Jelentős fejlesztések a mentőszolgálatnál

    Csaknem megduplázódik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) költségvetése jövőre a 2010 előtti időszakhoz képest - közölte az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, a józsefvárosi mentőállomás átadásán.

    Pályázatot írtak ki a mentőszolgálat főigazgatói posztjára

    Pályázatot írt ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Országos Mentőszolgálat főigazgatói posztjára.

    Az új légi mentő bázisok projektje 2015 végéig fejeződhet be

    Az új légi mentő bázisok létrehozását tartalmazó projektek elszámolásának 2015. december 31. a határideje - erről tájékoztatta csütörtökön Szekszárd aljegyzője a városi közgyűlést.

    Semmelweis-nap - Zárva tartanak ma a háziorvosi rendelők, a szakrendelők és a gyógyszertárak

    Ma van a Semmelweis-nap az egészségügyben, ezért zárva tartanak a háziorvosi rendelők és a szakrendelők, s nem nyit ki a gyógyszertárak többsége sem. A kórházakban és az Országos Mentőszolgálatnál a munkaszüneti napnak megfelelően dolgoznak, a sürgősségi betegellátás viszont továbbra is teljes kapacitással működik.

    Korszerűsít a mentőszolgálat

    Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 11 milliárd forintot költ hálózatának bővítésére, épületei korszerűsítésére, valamint járművei további cseréjére - mondta a szervezet főigazgatója az MTI-nek.

    Mentés, irányítás

    Mindig, mindenhol ott vannak, ha kell, a legnagyobb bajban végzik dolgukat, segítségük nélkül évente egymillió ember élete pecsételődhetne meg véglegesen – ők a mentők, akiknek életmentő munkájáról naponta hallunk, olvasunk a tévében és az újságokban, de azt kevesen tudják, hogy mi történik az idő alatt, míg vészhelyzetben segítségért telefonálunk, majd szirénázva megérkezik a mentőautó.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.