Információval nyílik ki a világ a fogyatékos gyermeket nevelő családoknak

Szerző: Kézenfogva Alapítvány

A Kézenfogva Alapítvány 10 partnerével elindította országosan az Információs Pontok Hálózatát, ahol fogyatékos embert gondozó családok számára naprakész információkat szolgáltatnak egy online adatbázis, az ún. Infóbázis segítségével.

Az Esőemberkék nem rosszak, csak másak

Az autizmus egyre több embertársunkat érinti anélkül, hogy betegségük elfogadása, eredete és sajátos élethelyzetük pontosan ismert lenne. Fontos róluk beszélnünk, és felnyitni a felnőttek, a gyermekek és az iskolatársak szemét. Nem rejtegetheti őket a család, hiszen épp oly szerethetőek és ragaszkodóak, mint egészséges társaik. Az Esőemberkék nem rosszak, csak másak>>

Képzeljük el azt a nagyon is tipikus esetet, hogy autista gyermekünknek nem találunk iskolát, amely befogadná az egyébként kiváló képességekkel rendelkező, nem értelmi sérült gyermeket. A legtöbb szülő folyamatos harcot vív egy jó iskoláért autista gyermeke számára, ami elérhető közelségben van, és megfelelő ellátást nyújt a speciális igényekkel rendelkező tanuló számára.

Sokan nem tudják, hogy jogi úton is érvényesíthetnék érdekeiket, tanácstalanok, kihez fordulhatnának, főleg ha még anyagi lehetőségeik is szűkösek. Van ingyenes jogsegély? Melyik paragrafusra kell hivatkozni? Milyen iskola van a közelben, amelyhez eljuttathatom a kérésem? A kérdések végtelenek, az akadályok sokszor túl nagyok, ha az ember a legjobbat akarja fogyatékos gyermekének.

A fent vázolt probléma esetén is segítséget nyújt az online adatbázis. Az internetes felület információkat tartalmaz számos ellátási formára vonatkozóan az élet minden szakaszában, kezdve a korai fejlesztéstől, az iskolán át a jogi tanácsadásig és a munka világáig. Kezeléséhez személyes segítséget és egyénre szabott segítségnyújtást is kaphatnak az érintettek. Az Infóbázis országos kiterjedésű, többek között Egerben és Zalaegerszegen is közvetlen segítséget kaphatnak a helyi szervezethez fordulók.

Czibere Károly az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára röviden bemutatta a fogyatékos emberek életét segítő kormányzati terveket. „Az államtitkár elmondta, a kormány azokat a kezdeményezéseket támogatja, amelyek segítik, hogy ne kerüljenek elszigeteltségbe a fogyatékos gyermeket nevelők, hanem befogadó közösségekre találjanak, és szakmai segítséget kapjanak.”

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató asszonya, Farkasné Farkas Gyöngyi kiemelte a pontos, hiteles adatok fontosságát. Elmondta, hogy az NRSZH is saját ügyének tekinti a fogyatékos gyermeket nevelő családok tájékoztatását. „A fejlesztés során szoros együttműködés alakult ki a KézenFogva Alapítvánnyal. Rendszeres időközönként átadjuk az összes szociális, magyarországi intézményre vonatkozó frissített nyilvános és hiteles adatokat.”

„Az adatbázis újdonsága és fontossága, abban rejlik, hogy eddig nem volt olyan komplex és teljes körű, a köznevelési, szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokat is tartalmazó adatbázis, amely kifejezetten a fogyatékos emberek számára szolgáltatást biztosító szervezeteket listázza. Ráadásul adatbázisunkban könnyen kereshetőek is ezek az adatok, illetve mindig valid, friss adatok érhetőek el.” – mondta el Kovács Éva, a Kézenfogva Alapítvány munkatársa.

(Kézenfogva Alapítvány)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Milyen a maszk hatékonysága? -...

A lakosságot érdemes lenne általánosságban maszkhasználatra kötelezni? A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember adott választ.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.