• Túl sok német nő szül császármetszéssel

    Szerző: Független Hírügynökség

    Németországban az anyák 30 százaléka császármetszéssel hozza világra kisbabáját: a szakemberek szerint ez a metódus a szülések kétharmadánál felesleges rizikót jelent és ráadásul nagyon költséges is.

    Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO statisztikái szerint a császármetszéses műtéti beavatkozás nemzetközi viszonylatban csak az anyák 10 százalékánál szükséges és indokolt. Ezért is meglepő az a július végén nyilvánosságra hozott németországi statisztika, amelyből az derül ki, a nők mintegy harmada választja - orvosával egyetértésben - a hasműtéttel járó szülést.

    Hirdetés

    "Tartományonként komoly eltérések vannak Németországban a szülési szokásokat illetően. A volt NDK (Német Demokratikus Köztársaság) területén csupán a babák ötöde jön a világra császármetszéssel. A nyugati Rajna-vidéken ez a kvóta 39 százalékos" - kommentálta szerdán a rádióban az aktuális statisztikákat egy szakorvos.

    "Noha egy ilyen operáció jobbára alig egy órát vesz igénybe, ám valamennyi beavatkozáshoz hasonlóan fertőzési, trombózisos és altatási rizikóval jár" - hangzott el a rádióban.

    Maguk a német egészségbiztosító társaságok sem üdvözlik a császármetszés divatját, mert az ilyen szülés átlag 3 ezer euróba (mintegy 700 ezer forint) kerül, míg a klasszikus módszer csak feleennyi költséggel jár.

    (FH)

    Módosítva: 2008.07.30 11:33, Megjelenés: 2008.07.30 11:33
   • Cikkajánló

    Anyatejes táplálás

    Anyatejes táplálás

    Dr. Lesznyák Judit

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál.

    Koronavírus - megyénként

    Koronavírus - megyénként

    koronavirus.gov.hu

    Közzétették a koronavírus-fertőzés hazai alakulását megyékre bontva.

    Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért!

    Új szakaszba lépett a járvány, már a csoportos fertőzések szakaszához értünk, ezért még óvatosabbnak kell lennünk!

    A közösségi médiában való hírek megosztása a koronavírus-járvány kapcsán

    A Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület és az általa üzemeltetett EgészségKommandó (www.e-kommando.hu) a hiteles online betegfelvilágosítás, egészségügyi kommunikáció támogatására jött létre, melyre most, az eszkalálódó koronavírus-járvány kapcsán kifejezetten nagy szükség van.

    Császármetszés - Amit jó tudni

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlenül van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Császármetszést követő sebfertőzés

    A császármetszést követően jelentkező sebfertőzés leggyakrabban a műtéti metszés helyén jelentkező bakteriális fertőzés következménye. Leggyakoribb tünetei a láz (38-39,4 °C), a sebérzékenység, helyi bőrpír és duzzanat, valamint alhasi fájdalom. A megfelelő kezelés nagyon fontos a fertőzés komplikációinak elkerülése érdekében.

    Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

    A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Tények a császármetszésről - Tudásteszt

    Míg korábban kizárólag orvosilag indokolt helyzetekben alkalmaztak császármetszést, mára hazánkban is rutinszerűvé vált, körülbelül minden harmadik nő (sok esetben saját kérésre) császármetszéssel hozza világra a gyermekét. Mennyi ideig tart a beavatkozás? Kedvezőbb, mint a hüvelyi szülés? Tesztelje tudását!

    Császármetszés után segít a gyógytorna

    Ki ne szeretne császármetszés után minél hamarabb túl lenni a fájdalmakon, erőtlenségen, testi korlátozottságon? Kevéssé ismert, hogy az anya maga is segítheti a gyorsabb felépülését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.