Hamarabb búcsút inthetünk a veszélyes mérgeknek

Szerző: FAO

A FAO és WHO közös ajánlásokat és ütemtervet dolgozott ki a rendkívül veszélyes peszticidek használatára.

A FAO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen új ajánlásokat jelentetett meg a növényvédő szerek, különösen a rendkívül veszélyes kategóriába tartozók által okozott károk csökkentésére.

A súlyos, akut mérgező hatású szerek felelnek a mérgezéses esetek nagy részéért, főleg a fejlődő országokban, a krónikus mérgező hatásúak rákos megbetegedéseket és a gyerekek körében növekedési zavarokat okoznak.

Az iparilag fejlett országok már jórészt betiltották, vagy szigorúan korlátozták a rendkívül veszélyes növényvédő szerek használatát, a fejlődő országokban azonban még széles körben használják őket.

A fejlődő országokban élő kistermelők sokszor nem rendelkeznek vagy nem használják a szükséges védőfelszerelést, miközben a háton hordott permetezőkannát részesítik előnyben, tovább növelve a kitettségüket. A tiltások sem mindig hatásosak, nehéz betartatni őket. A végeredmény pedig mérgezéses esetek sora, vegyszeres élelmiszerek és környezeti károk.

Növényvédő szerek okozta mérgezések

A permetezőszerek okozta mérgezések hazánkban az európai átlagnál sokkal gyakrabban fordulnak elő. Az egyik legveszélyesebb csoport az úgynevezett szerves foszfátvegyületek (alkilfoszfátok) csoportja (diazinon, orthene, malathion, parathion, clorpyrifos).
Növényvédő szerek okozta mérgezések>>

Célzott figyelem

A mérgezéses esetek többségének okozója a különösen veszélyes növényvédő szerek egy szűk csoportja, amelyek gyakorlatilag kiválthatók lennének kevésbé mérgező termékekkel vagy optimális esetben az integrált növényvédelem alkalmazásával, amely jelentősen csökkenti a növényvédő szerek használatát.

Az új ajánlások nem csupán felhívja az országok figyelmét ezen rendkívül veszélyes szerekre, de tanácsokkal is szolgálnak kezelésükre – ami, ahol a feltételek megengedik, akár adott növényvédő szer betiltását is jelentheti.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kifejlesztett növényvédő szer regisztrációs eszköztár az országok döntéshozóit segíti a nemzeti szabályozás megfelelőbb kialakításában.

Összehangolt nemzetközi cselekvés

A rendkívül veszélyes növényvédő szerek használatának nemzetközi koordinációja tavaly a SAICM nemzetközi vegyianyag-kezelési konferencián merült föl komolyabban, a FAO és a WHO frissített ajánlásai ebben a folyamatban jelentenek előrelépést.

Döntéshozók ezek segítségével felülvizsgálhatják az engedélyezett növényvédő szerek lajstromát, különös figyelmet szentelve az erősen veszélyes szereknek, és nemzeti szabályozásukat a felhasználók, a fogyasztók és a környezet érdekeinek szemszögéből. Továbbá erősíthetik az integrált növényvédelmet, mint a fenntartható növényvédelem egyik pillérét.

(FAO)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.