Hamarabb búcsút inthetünk a veszélyes mérgeknek

FAO
megjelent: 2016.05.11.

A FAO és WHO közös ajánlásokat és ütemtervet dolgozott ki a rendkívül veszélyes peszticidek használatára.

A FAO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen új ajánlásokat jelentetett meg a növényvédő szerek, különösen a rendkívül veszélyes kategóriába tartozók által okozott károk csökkentésére.

A súlyos, akut mérgező hatású szerek felelnek a mérgezéses esetek nagy részéért, főleg a fejlődő országokban, a krónikus mérgező hatásúak rákos megbetegedéseket és a gyerekek körében növekedési zavarokat okoznak.

Az iparilag fejlett országok már jórészt betiltották, vagy szigorúan korlátozták a rendkívül veszélyes növényvédő szerek használatát, a fejlődő országokban azonban még széles körben használják őket.

A fejlődő országokban élő kistermelők sokszor nem rendelkeznek vagy nem használják a szükséges védőfelszerelést, miközben a háton hordott permetezőkannát részesítik előnyben, tovább növelve a kitettségüket. A tiltások sem mindig hatásosak, nehéz betartatni őket. A végeredmény pedig mérgezéses esetek sora, vegyszeres élelmiszerek és környezeti károk.

Növényvédő szerek okozta mérgezések

A permetezőszerek okozta mérgezések hazánkban az európai átlagnál sokkal gyakrabban fordulnak elő. Az egyik legveszélyesebb csoport az úgynevezett szerves foszfátvegyületek (alkilfoszfátok) csoportja (diazinon, orthene, malathion, parathion, clorpyrifos).
Növényvédő szerek okozta mérgezések>>

Célzott figyelem

A mérgezéses esetek többségének okozója a különösen veszélyes növényvédő szerek egy szűk csoportja, amelyek gyakorlatilag kiválthatók lennének kevésbé mérgező termékekkel vagy optimális esetben az integrált növényvédelem alkalmazásával, amely jelentősen csökkenti a növényvédő szerek használatát.

Az új ajánlások nem csupán felhívja az országok figyelmét ezen rendkívül veszélyes szerekre, de tanácsokkal is szolgálnak kezelésükre – ami, ahol a feltételek megengedik, akár adott növényvédő szer betiltását is jelentheti.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kifejlesztett növényvédő szer regisztrációs eszköztár az országok döntéshozóit segíti a nemzeti szabályozás megfelelőbb kialakításában.

Összehangolt nemzetközi cselekvés

A rendkívül veszélyes növényvédő szerek használatának nemzetközi koordinációja tavaly a SAICM nemzetközi vegyianyag-kezelési konferencián merült föl komolyabban, a FAO és a WHO frissített ajánlásai ebben a folyamatban jelentenek előrelépést.

Döntéshozók ezek segítségével felülvizsgálhatják az engedélyezett növényvédő szerek lajstromát, különös figyelmet szentelve az erősen veszélyes szereknek, és nemzeti szabályozásukat a felhasználók, a fogyasztók és a környezet érdekeinek szemszögéből. Továbbá erősíthetik az integrált növényvédelmet, mint a fenntartható növényvédelem egyik pillérét.

(FAO)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Antibiotikum Antibiotikum

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban. Kérdések és válaszok.

Egészséges élet Egészséges élet

Mik azok a makro- és mikroelemek? Miért van rájuk szükségünk?

Ezek a gombamérgezés tünetei

Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek...

Kígyómarás - Mit tegyünk?

Kígyómarás esetén az első és legfontosabb tennivaló, hogy próbálja megjegyezni a kígyó kinézetét, orvosa ugyanis később ez alapján tudja a...

A világirodalom mérgei és a kémiai mítoszok

Mi az a kéneső? Miért végzetes a ciánmérgezés? Melyik a legmérgezőbb anyag? A Science Café előadássorozat állomásán, Dr. Lente Gábortól...

Indul a gyümölcs- és zöldségszezon! Kell-e tartanunk a növényvédő szerektől?

Minden zöldség és gyümölcs esetében meg van határozva a növényvédőszer-maradékoknak az az értéke, amivel még az adott terméket forgalomba lehet...

Rákot okoz az arzénos ivóvíz

Számos településen a víz arzéntartalma jóval magasabb, mint az Európai Uniós határérték. A vizek arzéntartalma nem lett magasabb, mindössze a...

Súlyos egészségkárosodást okozhatnak az energiaitalok

Az energiaitalokat főként a fiatalok fogyasztják nagyon gyakran, ám mostanában egyre többet hallunk ezeknek az italoknak az egészségkárosító, sőt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.