• E-cigi, táppénz, gyógyszerek: változnak az egészségügyi szabályok

    Szerző: MTI, vg.hu

    Elfogadta az Országgyűlés az újabb egészségügyi törvénycsomagot. Megváltozik a teljes családok gyermekápolási táppénzjogosultsága, a fesztiválok helyszínén ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhet, továbbá bővül a pszichotróp anyagok jegyzéke négy új vegyülettel.

    Szigorítások az e-cigaretta és az új dohánytermékek körül

    A törvénymódosítás szabályozza a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalomba hozatalát, valamint tiltja azok népszerűsítését rendezvényeken. A cél a dohányzás fogalmának a kiterjesztése a forgalomban megjelenő új dohánytermékek használatára is. Dohánynak minősül a dohányzási célú gyógynövénytermék is, a nemdohányzók védelmét biztosító törvény rendelkezéseit pedig az elektronikus cigarettákra is alkalmazni kell.

    Tudjon meg többet! Orvosi vélemény az elktromos cigarettáról>>

    Változik a táppénzjogosultság számítása

    Az új szabályozás nem tesz különbséget a teljes családok és az egyszülős háztartások között a gyermekápolási táppénzjogosultság számításánál, így a változtatás szerint a jövőben a teljes családok is ugyannyi gyermekápolási táppénzes napra szerezhetnek jogosultságot, mint az egyedülállók. A jogalkotó megjegyzi, a jelenleg hatályos rendelkezés előnyben részesíti azon szülőket, akik egyedülállóként nevelik gyermeküket, és rövidebb táppénzes időszakra lehet jogosult az a család, ahol az apa és az anya együtt, teljes családban gondozza gyermekét.

    Hirdetés

    A módosítás ügyintézési határidő- és bürokráciacsökkentést is eredményez, hiszen a gyermekápolási táppénz igénylése esetén nem kell belföldi jogsegélyt igénybe venni annak megállapítására, hogy a másik szülő hány nap gyermekápolási táppénzt használt már fel.

    Fiókgyógyszertárak a nagyobb rendezvényeken

    Az újonnan elfogadott jogszabály a jövőben lehetőséget ad arra, hogy ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhessen a legalább három napig tartó, tízezer embert meghaladó látogatottságú, zárt területen tartott rendezvények helyszínein. Az indoklás szerint évek óta megoldatlan a zárt területen tartott, nagy látogatottságú rendezvények, fesztiválok  mint például a Sziget vagy a Volt  esetében a gyógyszerellátás biztosítása.

    A főszabály szerint ideiglenes fiókgyógyszertár létrehozására az adott fesztivál helyszínéhez  a távolság szerinti sorrendiséget betartva  a legközelebb eső három közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás egyike kaphat engedélyt, ha megfelel a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek, továbbá a kérelmezőnek meg kell neveznie a rendezvény helyszínét és időtartamát.

    Egészségügyi vészhelyzet és a taktikai medicina meghatározása

    A képviselők megteremtették azt a jogi eszközt, amely révén lehetővé válik az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése. Ezáltal hatékonyan kezelhetők lesznek azok a helyzetek, amelyek esetén az állami szervek fokozottabb intézkedésére van szükség, ugyanakkor még a különleges jogrend bevezetése nem indokolt, illetve nem lehetséges. A módosítás a hatékony betegellátást, valamint feladatteljesítést szolgálja, mivel az új előírások alapján az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően a kormányhivatal adminisztratív, hatósági intézkedéseket hozhat annak érdekében, hogy a lakosság egészségügyi ellátása biztosított legyen.

    A törvény továbbá felhatalmazást ad a taktikai medicinával kapcsolatos szabályozásra, ezért szükséges törvényi szinten meghatározni, hogy mit foglal magában a taktikai medicina. Ez alatt azt kell érteni, amikor a rendészeti szerv által meghatározott és lezárt műveleti területen a rendészeti szerv kijelölt szervezeti egysége, egészségügyi szolgáltatója egészségügyi tevékenységet végez. Ez a tevékenység  a körülmények okán, mint például ha fegyveres küzdelem zajlik vagy nem áll rendelkezésre bizonyos felszerelés  eltér az általános működési rendtől, ezért van szükség külön szabályozásra.

    Új pszichotróp anyagok a jegyzékben

    Négy új vegyület került fel a pszichotróp anyagok jegyzékébe. E jegyzék bővítése lehetővé teszi az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorúbb fellépést, mert a szerhasználók hozzáférése nehezebbé válik.

    A szabályozás mindemellett a rezidensekre vonatkozó előírásokat is átalakította. A módosítás lehetővé teszi, hogy a rezidens a jelenlegi 200 nap helyett adott esetben teljes naptári évben külső képzőhelyen töltse a képzését.

    (MTI, vg.hu)

    Legutóbb frissült: 2016.04.28 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ismerje meg a debreceni patikarobotot

    A városban egyedülálló az a tócóskerti gyógyszertár, ahol robotkarok segítik, gyorsítják az ott dolgozók munkáját. A Tócós Patika cégvezetőjével, Bagosi Erikkel beszélgettünk.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Mától visszavihetők a valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek

    Mától kezdve augusztus utolsó napjáig, vagyis augusztus 31-ig vihetik vissza a betegek a forgalomból kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket a patikákba.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.