Új népegészségügyi programokat hirdetnek

Szerző: Független Hírügynökség

Várhatóan még ősszel parlament elé kerül és egy-másfél év türelmi idő után életbe is léphet az a törvény, amely minden zárt munkahelyen, így étteremekben és kocsmákban is betiltaná a dohányzást - mondta Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság elnöke elmondta, kezdeményezni fogja, hogy a parlament szakbizottsága még ősszel nyújtsa be a dohányzás szigorításáról szóló javaslatot az Országgyűlésnek. Az Európai Unió 27 tagországából 14-ben már betiltották a dohányzást az ilyen nyilvános helyeken és elérkezettnek látják az időt arra, hogy az egészségügyi és oktatási intézmények után Magyarországon is betiltsák a dohányzást az éttermekben és bárokban is.

Kökény Mihály további népegészségügyi tervként említette azt is, hogy a középfokú oktatás sikeres befejezéséhez kötnék az alapvető életmentő ismeretek elsajátítását, amire Kolonics György közelmúltbeli halála hívta fel a figyelmet.

Ugyancsak a népegészségügyi program keretébena a szívbarát termék programhoz hasonlóan bevezetnék az egészségbarát termék védjegyet is, amit például olyan éttermek is megkaphatnának, amik zsírszegény ételeket is szerepeltetnek az étlapon.

Kökény Mihály a keddi sajtótájékozatatón kitért arra is, hogy 2008-2011 között 22 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre népegészségügyi programokra.

A "jobbik" oldal számadásra szólítja fel a kormányt

A Fidesz szerint viszont ez a 22 milliárdos keret csak a tizenegyed része annak a 250 milliárd forintnak, amit a kormány kivont az egészségügyből. Ráadásul a kormánynak előbb tételesen el kellene számolni azzal, hogy pontosan mennyibe került az előző "egészségügyi ámokfutás" - tette hozzá Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.